Diabeteksen hoitaminen, ruoka

aivot4kentta

Oppiminen sujuu kun verensokeri on kunnossa

Nuoren diabeetikon muistamattomuudessa on yleensä kyse verensokeritasapainon voimakkaasta heilahtelusta korkeasta matalaan ja toisinpäin. Hyvä hoitotasapaino ja terveelliset elämäntavat hellivät aivoja ja pitävät muistin terävänä kuin vastateroitettu lyijykynä. Näin opiskelukin sujuu helpommin.

Seinäkellon sekuntiviisari tikittää piinaavasti. Olet istunut nenä kiinni ruotsin kirjassa jo kaksi tuntia, mutta silti sinusta tuntuu, ettei päähäsi ole uponnut ainuttakaan sanaa. Viime viikolla unohdit ystäväsi syntymäpäivän ja tänä aamuna unohdit pistää ateriainsuliinin. Apua, vaaniiko nurkan takana dementia?

–On totta, että diabetes lisää hieman dementiariskiä, mutta silloin puhutaan vanhuksista, ei nuorista ihmisistä. Nuoren diabeetikon muistamattomuus johtuu ennemmin verensokerin vuoristoradasta kuin muistisairaudesta, neuropsykologi Riitta Hannonen rauhoittelee.

Paras vaihtoehto olisi pitää verensokeri koko ajan lähellä normaalia, mutta erityisesti hypoja ja hypereitä kannattaa karttaa.

–Ei haittaa, vaikkei verensokeri pysyisikään aina huippuhyvissä lukemissa, kunhan välttää suuret heilahtelut korkean ja matalan välillä, diabetekseen erikoistunut sisätautien ja endokrinologian lääkäri Paavo Pääkkönen painottaa.

Verensokeritasapainon heilahtelu vaikuttaa aivojen toimintakykyyn ja onkin todettu, että pitkäaikainen huono hoitotasapaino saattaa aiheuttaa oppimisvaikeuksia.

Oppiminen1w

Matalasta ja korkeasta hetkellinen haitta

Pitkäaikaisten vaikutusten lisäksi yksittäiset liian matalat tai liian korkeat verensokerit heikentävät oppimista tilapäisesti. Hypon kourissa laskutehtävien ratkominen on hitaampaa, eikä keskittymisestä tule mitään jos verensokerimittari näyttää 20 mmol/l .

–Kun verensokeri on korkealla, väsyttää ja tuntuu, ettei mikään kiinnosta. Hypoglykemiassa veressä ei ole riittävästi sokeria eli energiaa, jota myös aivot käyttävät polttoaineena. Seurauksena on sekava ja joskus jopa aggressiivinen olo. Tällöin oppiminen ei ole tehokasta, Pääkkönen selvittää.

Aivot toipuvat hyposta hitaammin kuin muu ruumis.  Vaikka verensokeri olisikin jo hyvä ja olo mainio, vaikuttaa matala verensokeri yhä kognitiiviseen osaamiseen eli keskittymiseen, reagointinopeuteen ja muistiin. Jos matalaan verensokeriin erehtyy tankkaamaan liikaa hiilihydraatteja ja verensokeri nousee vuorostaan korkealle, ovat aivot kovilla.

–Matalat ja korkeat verensokerit vaikuttavat lähimuistiin. Jos verensokeri heittelee näiden ääripäiden välillä, voi olla sellainen olo, ettei oikein muista mitään, Hannonen valaisee.

Tällaisia, välillä pelottaviakin tilanteita voi välttää mittaamalla verensokeria tiheästi. Koepäivinä verensokerimittaria kannattaa käyttää paljon, jottei yksittäinen liian korkea tai matala verensokeri pilaisi koko koetta. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista.

–Valitettavasti aina verensokeri ei pysy toivotulla tasolla hyvästä omahoidosta huolimatta. Tämä pitäisi myös jokaisen opettajan tiedostaa ja mahdollistaa oppilaalle uusintakoemahdollisuus mikäli koe on mennyt penkin alle diabeteksen vuoksi, Pääkkönen muistuttaa.

Koulun olisikin aina oltava tietoinen diabeteksesta ja sen hoidon perusteista. Avoin ja rehellinen keskusteluyhteys edistää merkittävästi diabeetikon hoitomotivaatiota ja koulumenestystä sekä helpottaa opettajan työskentelyä.

Oppiminen2w

Aktivointia aivoille

Hyvään hoitotasapainoon pyrkimisen lisäksi myös terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä oppimisen kannalta. Riittävän pitkiä yöunia, terveellisiä ja säännöllisiä aterioita, liikuntaa tai ystäviä ei saa unohtaa edes hektisimmän koeviikon keskellä.

–Nämä kaikki asiat ehkäisevät stressiä, edistävät muistia ja sitä kautta oppimista, Pääkkönen vinkkaa.

Jos oppimisvaikeuksiin ja muistamattomuuteen ei löydy syytä, on mahdollista hakeutua neuropsykologisiin tutkimuksiin. Muistia voi myös itse virkistää lukemalla sekä tekemällä sudokuja tai ristisanatehtäviä. Myös arjessa omaa muistiaan kannattaa haastaa.

–Nykyään kalenteri ja kännykkä korvaavat aika pitkälle oman muistin. Voit elvyttää muistiasi opettelemalla esimerkiksi vanhempiesi puhelinnumerot ulkoa tai käymällä mielessäsi läpi tulevan viikon aikatauluja, Pääkkönen ehdottaa.

Diabeteksesta huolehtimalla ja terveellisiä elämäntapoja noudattamalla sinun tuskin tarvitsee turvautua vippaskonsteihin.

–Jos diabeetikko pitää huolen itsestään, on hänellä ihan samanlaiset mahdollisuudet pärjätä koulussa ja pysyä työkykyisenä pitkään, kuin muillakin, Hannonen tiivistää.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

verensokerin mittaus hypo korkea verensokeri
Elina Luomaw
Teksti ja kuvat
Elina Luoma