Diabeteksen hoitaminen, ruoka

Voittajaweb

#diabeteshaave-kilpailun voittaja Elsa haluaa vaientaa kiusanhenget


#diabeteshaave-kisassa palkitut ovat selvillä. Kisan voittajan Elsa Kohtamäen, 15, haave on, ettei kukaan kiusaisi tai arvostelisi muita.

Inspis julkaisi viime keväänä #diabeteshaave-kilpailun, jonka tarkoituksena oli kerätä teidän lukijoiden ihania ja tärkeitä diabetekseen liittyviä unelmia. Saimme toinen toistaan rohkeampia haaveita, ja olimme hyvin iloisia huomatessamme, että uskallatte unelmoida myös asioista, joiden saavuttaminen tuntuu teistä jopa mahdottomalta.

Erityisen ilahtuneita olimme haaveista, joiden toteutuminen vaikuttaa, ei vain yhteen, vaan meihin kaikkiin ykköstyyppeihin. Tällä perusteella valitsimme myös kilpailun voittajan. Hän on 15-vuotias Elsa Kohtamäki, joka lähetti meille piirroksen kiusaamistilanteesta, jossa luokkakaverit kummastelevat hypoevästä syövää diabeetikkoa. Tilanne on Elsalle valitettavan tosi.

selfieweb
Elsa on kokenut, miten kouluympäristö voi haitata diabeteksen hoitoa.

-Kiusaaminen alkoi alakoulussa kolmannella luokalla. Minua tuijotettiin ja haukuttiin läskiksi mursuksi ylipainoni takia. Kun jouduin tankkaamaan hiilihydraatteja hypoon, muut ajattelivat, että syön nälkääni ja kiusaaminen yltyi.

Pian Elsa ei enää uskaltanut syödä luokkakavereiden nähden. Jos verensokeri laski kesken tunnin hypoille, odotti Elsa tuskissaan, että välitunti alkaisi ja hän pääsisi vessaan syömään.

Ruokarauhan rikkojat

7-vuotiaasta asti diabetesta sairastaneen Elsan verensokeri laski hypoille lähes päivittäin. Hoitohenkilökunta kehotti Elsaa syömään koulussa ylimääräisen välipalan, jotta verensokeri pysyisi tasaisempana. Tästä oli Elsalle apua.

–En kuitenkaan saanut syödä rauhassa, sillä luokkalaiseni tulivat ruokalaan tuijottamaan ja osoittelemaan minua. Tilannetta ei helpottanut luokallani alkanut villitys, jossa kouluruokaa haukuttiin ja sitä ei syöty ollenkaan.

Vaikka Elsa kovasti halusikin kertoa kiusaajille, miksi syö ylimääräisiä välipaloja ja kuinka pahalta kiusaaminen tuntuu, ei hän uskaltanut sitä tehdä. Alakoulun viimeisellä luokalla Elsa ei enää kestänyt, vaan lopetti välipalojen syömisen ja alkoi itse säännöstellä insuliinimääriä, jottei verensokeri vain laskisi vahingossakaan matalalle. Toisinaan Elsa saattoi jättää jopa kokonaan pistämättä.

–Kun vanhempani huomasivat asian, en uskaltanut kertoa heille oikeaa syytä säännöstelyyn, sillä en halunnut asiasta tehtävän numeroa. Äitini oli nimitäin setvinyt aikaisempaa kiusaamistapausta luokkalaiseni vanhempien kanssa ja minä olin saanut kärsiä siitä koulussa.

Möykky ulos rinnasta

Muutama kuukausi sitten Elsa kuitenkin ymmärsi, ettei verensokeritasapainoa saataisi korjattua, jos kukaan ei tietäisi perimmäistä syytä huonoon HbA1c:hen. Elsa kertoi vanhemmilleen, kuinka häntä ahdistaa syödä ylimääräisiä aterioita muiden seurassa. Vanhemmat eivät Elsan yllätykseksi olleet vihaisia vaan myötätuntoisia.

–Olen onnellinen, että kerroin. Tuntuu ihanalta, että nyt joku tietää ja ymmärtää.

Kiusaamisesta keskusteltiin kotona, mutta Elsa ei halunnut, että tilanteeseen puututaan koulussa. Hän kuitenkin lupasi kertoa kiusaamisesta diabeteslääkärilleen.

–Lääkärini otti asian ihanasti ja tsemppasi minua pistämään riittävästi insuliinia. Nyt olen yrittänyt noudattaa hänen ohjeitaan, vaikka se välillä hankalaa onkin.

Elsan verensokerit heittelevät yhä, mutta parempaan suuntaan ollaan selkeästi menossa. Kesällä saatu Freestyle Libre on auttanut Elsaa tasapainon löytymisessä.

Positiivisena eteenpäin

Elsa on jättänyt kiusaajat omaan arvoonsa ja huutelu onkin loppunut lähes kokonaan. Myös oman tyylin näyttäminen on tuonut Elsalle itsevarmuutta ja tahtoa elää omannäköistään elämää.

-Olen se ysiluokkalainen, joka värjää hiukset pinkiksi, ottaa nenälävistyksiä ja saattaa toisinaan jopa käyttää lilaa huulipunaa.

Elsa haluaakin pitää yllä positiivista mieltä ja tsempata muita kiusattuja Inspiksen kautta.

–Muista, että kukaan muu ei saa kontrolloida elämääsi ja erityisesti se, että olet ihana juuri sellaisena kuin olet. Usko itseesi, uskalla unelmoida ja luota siihen, että haaveet toteutuvat.

Elsan diabeteshaave on, ettei kukaan arvostelisi toista, ja että jokainen ottaisi selvää diabeteksesta ennen kuin alkaa levitellä vääriä faktoja. Elsan keino painaa kiusaajissa mute-nappia on olan heilautuksen lisäksi piirtäminen. Siksi hänelle oli selvää osallistua Inspiksen #diabeteshaave-kilpailuun omakohtaisella piirustuksella. Voitto ei sen sijaan ollut niinkään selvä.

-Kun kuulin, että voitin kisan, olin superonnellinen ja melkein pudotin kännykkäni lattialle silkasta hämmästyksestä.

Elsa sai palkinnoksi 150 euron arvoisen hemmottelulahjakortin valitsemaansa liikkeeseen. Tyylitietoinen nuori nainen päätti käyttää lahjansa hiustensa muodonmuutokseen, josta oli haaveillut jo vuoden ajan. Nyt Elsan pään kruunaa trendikäs lyhyt, pixie-hiustyyli.

#diabeteshaave-kisassa arpaonni suosi Lotta Timosta, Emma Leinoa, Pihla Paasoa sekä Instagramissa käyttäjänimiä type1me sekä suvimorsky. He saavat itselleen diabetesriipukset.

Inspis onnittelee voittajia ja kiittää kaikkia osallistuneita!

haave1w
Lotta Timosen #diabeteshaave on, että keksittäisiin piikitön tapa lisätä insuliinia.

haave2w
Emma Leino toivoo, että diabeetikoilla olisi samat mahdollisuudet mennä armeijaan kuin muillakin.

haave3w
Pihla Paaso unelmoi jokaiselle ystävää, jonka kanssa nauraa ja itkeä, oli kaverilla siten diabetesta tai ei.

haave4w
Instagramin käyttäjänimi suvimorsky haaveilee, että saisi Libren omakseen, jotta sormenpäät saisivat ikuisen loman.

haave5w
Instagramin käyttäjänimi type1me:n #diabeteshaave on päästä opiskelemaan lääketiedettä tai bioteknologiaa, jotta hän voisi kehittää parempia hoitomuotoja diabetekseen.

Juttu on julkaistu marraskuussa 2017


ElinaLuoma2016b
Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
#diabeteshaave -kampanjan osallistujat