Diabeteksen hoitaminen, ruoka

Jesse2w
Jessen mielestä insuliinipumppua oli helppo oppia käyttämään siinä missä älypuhelintakin.


Jessen pumppupäätös kypsyi diabetesleirillä

Jesse Frantsi, 14, osallistui viime kesänä Suomi–Viro-diabetesleirille, jossa suurimmalla osalla nuorista oli käytössä insuliinipumppu. Aiemmin pumppua vastustanut Jesse innostui hoitomuodosta niin paljon, että kertoi pumpputoiveistaan lääkärilleen heti seuraavalla polikäynnillä. Nyt vuotta myöhemmin Jesse on insuliinipumpun onnellinen omistaja.

3-vuotiaana diabetekseen sairastuneen Jessen elämä pitkäaikaissairauden kanssa ei ole aina ollut helppoa, sillä verensokeritasapainoa ei yrityksistä huolimatta saatu kuriin monipistoshoidolla. Jessen äiti yritti ehdottaa pojalleen insuliinipumpun hankkimista. Jesseä pumppuhoito arvelutti.

–Kun on lähes koko elämänsä pistänyt kynillä, tuntui ajatus toiseen hoitomuotoon siirtymisestä tosi jännittävältä, Jesse selvittää.

Viime kesänä Jessen mielipide kuitenkin muuttui, kun hän osallistui Tampereen Diabeteskeskuksessa järjestetylle Suomi-Viro -viikonloppuleirille. Siellä suurin osa nuorista oli pumppuilijoita.

–Pumppuhoito näytti sivusta seurattuna tosi helpolta ja vaivattomalta hoitomuodolta, eikä pumppu näyttänyt olevan tiellä, vaikka leirillä oli vauhdikastakin ohjelmaa.

Jesse päätti kysyä diabeteslääkäriltä heti seuraavalla polikäynnillä olisiko hänen mahdollista saada pumppu. Hakemus tehtiin ja kevättalvella Jesse sai kutsun osastolle toukokuiseen insuliinipumpun aloitukseen.

Jesse1w
Jessen pumppu on Medtronicin uusi MiniMed 640G.

Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita

Insuliinipumpun hankkiminen ei käy hetkessä, ja usein hankintaprosessi saattaakin venyä jopa usean vuoden mittaiseksi. Kaikille insuliinipumppua ei myönnetä, sillä pumput ovat kalliita ja ne vaativat käyttäjältään huolellisuutta: verensokeria on tarkkailtava tiuhaan ja ketoaineet mitattava, jos kaksi peräkkäistä verensokeriarvoa ovat korkeita. Yleensä insuliinipumpun saamiseen täytyy olla jokin syy.

–Sain pumpun, koska minulla on ollut jo pitkään korkea pitkäaikaisverensokeri.  Ennen pumppuhoidon aloitusta HbA1c oli päälle 11, kolme viikkoa myöhemmin 9,2, Jesse hymyilee.

Myös muutaman kerran todella matalalle laskenut verensokeri oli osasyy pumppuhoidon aloitukselle. Tällä hetkellä Jessellä on käytössään jatkuva glukoosiseuranta. Näin Jesse oppii miten verensokerit käyttäytyvät, eikä liian matalia verensokereita tai ketoaineita tarvitse murehtia. Jesse kuitenkin huomauttaa, ettei hän halua sensoroida jatkossa ihan koko aikaa.

–Verensokeria ei tule mitattua sormenpäästä kovinkaan usein, kun sensoroi. En halua, että normaali verensokerin mittaaminen muuttuu ikäväksi asiaksi. Lisäksi sensoroidessa tulee helposti tehtyä virhearviointeja ja pistettyä liikaa, koska sensori näyttää myös minne suuntaan verensokeri on menossa. Sormenpäänäytteestä ei näe, kuin sen hetkisen verensokerin.

Jesse4w
Aina Jesse ei edes muista pumpun olemassaoloa, sillä pumppu ei tunnu ikävältä eikä ole hänen tiellään.

Pumpun aloitus osastolla

Insuliinipumppuhoito aloitetaan yhdessä hoitohenkilökunnan ja pumppufirman edustajan kanssa joko poliklinikalla tai osastolla. Jessen aloitusjakso oli osastolla, sillä hoitohenkilö halusi varmistaa, että Jesse oppii varmasti käyttämään pumppua oikein ja, että insuliiniannokset ovat heti kohdallaan.

–Vaikka kolmen päivän osastojaksolla meinasi aika käydä pitkäksi, oli osastojakso hyödyllinen, sillä ensimmäisenä päivänä verensokerini oli koko ajan tosi matala ja annostusta piti muuttaa. Seuraavana päivänä verensokerikäyräni tasaantui, eivätkä sokerit ole pahasti heilahdelleet normaalissa arjessakaan. Annosoppaan asetuksiin tarvitsikin tehdä vain pientä hienosäätöä ensimmäisellä pumppupolikäynnillä.

Insuliinipumppuun syötetään syödyt hiilihydraatit ja yhdessä verensokeriarvon kanssa pumppu laskee automaattisesti kuinka paljon insuliinia olisi sen mukaan sopiva määrä. Pumppuhoidossa on tärkeää muistaa, että insuliinipumppu on varahaimatittelistään huolimatta vain kone, eikä se korvaa diabeetikon päättelykykyä. Siksi on tärkeää osata laskea insuliinimäärät myös manuaalisesti ja tarkistaa annosoppaan asetukset säännöllisesti, sillä insuliinintarve saattavat muuttua elämäntilanteiden mukaan. Annosoppaan asetusten ollessa kunnossa on se kuitenkin kätevä apuväline pumppuhoidossa.

–Parasta pumppuhoidossa on ehdottomasti annosopas ja se, että minun ei tarvitse enää pistää itseäni niin usein. En luopuisi insuliinipumpusta, ellei olisi ihan pakko.


Jesse5w
Tänä kesänä Jesse aikoo pitää välivuoden diabetesleiristä ja nauttia kesästä ja auringosta kotona kavereiden kanssa mopoa korjaillen.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

monipistoshoito korkea verensokeri insuliinipumppu
Elina Luomaw
Teksti ja kuvat
Elina Luoma