Diabeteksen hoitaminen, ruoka

Kierrätys2w

Viisi vinkkiä hoitovälineiden kierrättämiseen

Hoitovälineiden huolellinen kierrätys säästää luontoa ja on turvallisuustekijä jätteitä käsittelevälle henkilölle. Vaikka yhtenäisiä, valtakunnallisia ohjeistuksia hoitovälineiden kierrätyksestä ei ole, voi muutaman yleispätevän vinkin antaa.

  1. Diabeteksen hoidossa käytettyjen neulojen luontoystävällisin kierrätystapa on kerätä ne esimerkiksi tyhjään jäätelörasiaan, mehupulloon tai lasipurkkiin ja viedä astia apteekkiin hävitettäväksi. Apteekista neulat lähetetään ongelmajätelaitokselle.
    Neulat voi hävittää myös talousjätteen joukossa, jos ne on pakattu oikein. Käytön jälkeen insuliinikynän neulat laitetaan neulojen mukana tulevaan läpikuultavaan suojatuppeen. Pientä suojatuppea ei suositella laitattavan uudelleen paikoilleen, sillä siinä voi helposti satuttaa itsensä. Jos suojatuppi on hukkunut, voi neulan hävittää litistämällä sen terän. Myös lansettineulojen päät voi taittaa, sillä niiden mukana harvoin tulee hyvää suojatuppea. Insuliinipumppuhoidon kanyylineulat voi kierrättää suojuksen kanssa muiden neulojen mukana.
  2. Tyhjät insuliinikynät ja -säiliöt saa hävittää talousjätteen mukana. Jos kynissä tai säiliöissä on insuliinia, ne viedään apteekkiin. Insuliinia ei saa tyhjentää viemäriin tai roskakoriin.
  3. Verensokeriliuskat saattavat sisältää hyvin pieniä määriä metallia ja elektrodeja. Yleinen ohje kuitenkin on, että liuskat voi laittaa oman kodin poltettavan jätteen astiaan.
  4. Erityisesti insuliinipumppuhoidosta syntyvän jätteen kierrätysohje vaihtelee kunnittain. Joissakin kunnissa kanyylit voi hävittää poltettavan jätteen mukana, joissakin taas apteekeissa on oma astiansa, johon kanyylit voi viedä. Asia kannattaakin tarkistaa aina oman kunnan jätehuollosta tai hoitopaikasta. Käytettyjen OmniPod-insuliinipumppujen kierrätyksestä huolehtii pumppufirma.
  5. Käytetyt sensorit ja asettimet voi hävittää neulajätteiden joukossa sulkemalla ne kovaan rasiaan ja hävittämällä talousjätteen joukossa.

Kierrätys3w
Juttuun haastateltiin diabeteshoitaja Kaja Normetia Diabetesliitosta.




ElinaLuoma2016b
Teksti ja kuvat
Elina Viitanen