Diabeteksen hoitaminen, ruoka

hymyjalat

Jalkoihin on hermostolla pitkä matka, siksi jalkojen hoitaminen on tärkeää

Jalkojen ongelmat eivät ole vain iäkkäiden diabeetikoiden riesa, vaan hermovaurioita ja sidekudosten sokeristumisesta aiheutuvaa lihasten ja jänteiden jäykkyyttä voi esiintyä nuorillakin. Ennaltaehkäisy kannattaa siis aloittaa jo tältä istumalta.

Ruumiissamme risteilee erityyppisiä suonia: valtimoita, pikkuvaltimoita ja hiussuonivaltimoita noin 100 000 kilometriä. Pitkään jatkunut diabeteksen huono hoitotasapaino paksunnuttaa verisuonten seinämiä. Silloin kudokset eivät enää saa verestä tarvitsemiaan ravintoaineita ja happea, joten niiden toiminta heikkenee.

–Pienempien verisuonten terveys on tärkeä, koska ne ovat viimeinen portti, josta ruoka siirtyy kaikkiin kudoksiin, muun muassa hermoihin. Hermostovauriot esiintyvät usein pahimpina kehon ääreisosissa, sillä hermot ovat jaloissamme ja käsissämme pisimpiä. Mitä pidempi hermo, sen alttiimpi se on vaurioille, jalkojenhoitaja Jaana Huhtanen selvittää.

Hermot antavat lihaksille käskyjä toimia. Kun ne eivät tätä enää pysty niukan ravintoaineiden ja hapensaannin takia tekemään, saattavat lihakset surkastua ja lihasvoima kadota.

–Tällä on vaikutuksia kävelyyn, tasapainoon ja pidemmällä aikavälillä myös jalkojen rakenteeseen.

Pitkäkestoinen huono verensokeritasapaino aiheuttaa myös sidekudosten sokeristumista, sillä veressä oleva liika sokeri kiinnittyy valkuaisaineisiin, joista lihakset osittain muodostuvat. Tällöin lihas, lihaskalvot ja jänteet eivät enää ole niin joustavia, kuin ennen.

–Jos verensokerin ollessa korkealla huomaa esimerkiksi jalkojen tai käsien pistelyä ja puutumista, lihasjäykkyyttä tai kramppeja, eivätkä oireet mene ohi verensokerin laskettua, kannattaa asia ottaa puheeksi diabeteslääkärin kanssa. Tietenkään aina kyse ei ole hermovauriosta, vaan esimerkiksi liikunnan jälkeisen lihashuollon puutteesta tai liian vähäisestä veden juomisesta.

jalat

Neljä askelta vetreämpään kroppaan

  1. Hyvä verensokeritasapaino on kaikista paras ase hermovauriota ja sidekudosmuutoksia vastaan. 
  2. Hermoston hyvinvointiin ja kehon nivelten liikkuvuuteen voi vaikuttaa myös harrastamalla liikuntaa. Liikunta vahvistaa myös lihaksiamme ja saa veren virtaamaan vilkkaammin.
  3.  Myös hieronta silloin tällöin auttaa pitämään lihaksemme pehmeinä.
  4. Valtimoterveyttä tuleva ruokavalio sekä terveelliset elämäntavat ovat myös oiva keino huolehtia hermoston hyvinvoinnista. Suosi pehmeitä kasvirasvoja ja Sydänmerkki-tuotteita, vältä suolaa. Jos tupakoit, tumppaa heti.


Tarkkaile jalkojasi

–Harrasta erilaisia liikuntalajeja ja sisällytä arkeesi paljon arkiliikkumista erilaisilla pinnoilla. Jo pelkästään kävely ja pyöräily tekevät ääreishermostollemme ja lihaksistolle hyvää.

Liikunnalliseen elämään olisi hyvä yhdistää myös suoritukseen valmistava lämmittely sekä palauttava venyttely. Syvävenyttely, jooga ja pilates hellivät lihaksia ja jänteitä, ja parantavat näin kehon liikkuvuutta.

Jokaisen ykköstyypin diabeetikon olisi hyvä päästä jalkaterapeutin tai jalkojenhoitajan vastaanotolle kerran vuodessa. He tutkivat jalkojen lihasten ja jänteiden kunnon, mutta myös neuvovat sopivien kenkien valinnassa ja ohjeistavat, miten diabeetikko voi itse tarkkailla omia jalkojaan ja mihin huomio pitäisi kiinnittää.

–Jalkoja kannattaa ehdottomasti myös itse tutkia ihan tulevia vuosia ajatellen. Omista jaloista kannattaa tarkkailla ainakin haavoja ja rakkoja, kengän ja sukan paikallaan pysyvyyttä sekä lihasten ja nivelten toimintakykyä – ovatko ne vetreät vai jäykät, Jaana Huhtanen neuvoo.


Testaa oletko kuminauha, rautalanka vai puukeppi

Kokeile tällä helpolla testillä, kuinka taipuisa olet.


jalkajumppa 2


Kyykistys


Ohje: 

Seiso perusasennossa jalat lantion leveydellä. 

Ojenna molemmat käsivartesi ylös suoriksi pään viereen ja pidä selkäsi suorana. 

Kyykisty niin alas kuin pääset selkä suorana. 

Älä anna polviesi liikkua varpaiden etupuolelle, äläkä anna lantiokulmasi mennä 45 astetta pienemmäksi.

Tavoite: Molemmat kantapäät pysyvät maassa koko liikkeen ajan.


jalkajumppa 1

Alaselän ojennus

Ohje:

Istu lattialle täysistuntaan. 

Pidä jalat yhdessä suorina edessäsi. 

Aseta molemmat kätesi jalkojen päälle. Suorista alaselkäsi.”

Tavoite: Selkä on suorana ja polvet ovat suorana.

jalkajumppa 3

Olkapään liikkuvuus

Ohje: 

Seiso perusasennossa selkä suorana. 

Ojenna oikea käsivartesi kohti kattoa. 

Koukista oikea kyynärpääsi selän takana siten, että oikea kätesi suuntautuu lapaluiden väliin. 

Koukista vasen kyynärpääsi lapaluiden väliin siten, että vasen kätesi suuntautuu lapaluiden väliin. Tartu oikealla kädelläsi vasempaan käteesi.

Tavoite: Käsien kosketus toisiinsa riittää.

0p. = Puukeppi. Sinun tulisi lisätä huomattavasti enemmän liikkuvuusharjoitteita. Kysy jumppamaikalta!
1–2p. = Rautalanka. Ei huono, mutta vielä voisit hivenen lisätä liikkuvuusharjoitteita. Kysy jumppamaikalta!
3p. = Kuminauha. Jatkaa samaan malliin! Auta kaveriasikin pääsemään samaan tavoitteeseen.


Elina inspis2018
Teksti
Elina Viitanen
Piirroskuvat
Pekka Rahkonen