Diabeteksen hoitaminen, ruoka


Kerro kaikki mitä tiedät diabeteksesta

Tyypin 1 ja 2 diabetes ovat Suomessa yleisesti tunnettuja sairauksia, joiden perustiedot opetetaan jo koulussa terveystiedon tunnilla. Silti median harhaanjohtava uutisointi ja vanhentuneeseen tietoon perustuvat huhupuheet levittävät väärää tietoa diabeteksesta.

Yllättävä diabetesaiheinen tietokilpailukysymys keskellä keväistä iltapäivää Porin keskustassa saikin monen ilmeen mietteliääksi.

Kerro kaikki mitä tiedät diabeteksesta!

EveliinaW
Diabetes jakautuu 1- ja 2-tyyppiin. 2-tyyppi tulee ylipainoisille. 1-tyyppi johtuu joistakin elimistön entsyymeistä ja se on elinikäinen sairaus. Muutamalla koulukaverillani on diabetes.

Eveliina Valtanen, 15v.


MikaelW

Diabetes on ylipainoon liittyvä sairaus. Luulen, että 2-tyyppi on pahempi kuin 1- tyyppi. Itse en tunne ketään, jolla olisi diabetes.
Mikael Erkkilä, 22v.

AnneW

Diabetes on sairaus, joka tulee kun kehosta ei erity insuliinia. Suvussani tiedän olevan 2-tyypin puhkeamiseen vaikuttavat perintötekijät, diabetesta estävät ruokavalio ja liikunta. Olen lukenut paljon diabeteksesta ja tiedän, että 1-tyyppi tulee aikaisemmin kuin 2- tyyppi, eikä 1-tyypin puhkeamiseen voi itse vaikuttaa.
Anne Norolahti, 31v.

JirW

Diabetes on periytyvä sairaus. Suvussamme on diabetesta, mutta en tiedä kumpaa tyyppiä. Uskon kuitenkin, että 2-tyyppi on vaarallisempi kuin 1-tyyppi ja että 1-tyyppi on yleisempi kuin 2-tyyppi.
Jiri Kähkönen, 16v.

HenryW

Diabetes eli sokeritauti on insuliinin puutostila. Tunnen etäisesti muutaman, jolla on diabetes. 1-tyyppi voi olla ihmisellä ihan syntymästä asti ja 2-tyyppi tulee lihavuuden seurauksena. 2-tyypistä voi parantua.
Henry Kankaanpää, 38v.



Miten itse olisit vastannut?

Esitä kysymys myös perheellesi, ystävillesi ja tuttavillesi.

Käy lukemassa oikeat vastaukset Diabetesliiton internetsivuilta täältä ja täältä.



Mitä voi olettaa toisten tietävän?

Toimittajan kommentti: Myönnän, että kuullessani 2-tyypin olevan pahempi aste 1-tyypistä vereni hieman kiehahti, mutta syyttä.

Jos minulta tulisi joku kesken shoppailupäivän kysymään, mitä tiedän kilpirauhasen vajaatoiminnasta, en todennäköisesti osaisi vastata mitään järkevää. Syykin on selvä: minulla ei ole aiheesta omakohtaista kokemusta.

Ihmiset, joiden tuttavapiirissä ei ole kummankaan tyypin diabeetikoita, tuskin ovat vaivautuneet ottamaan tästä sairaudesta selvää. Siksi hiukan ihmettelen joidenkin diabeetikoiden närkästyneisyyttä, jos joku ei tiedä ihan kaikkea diabeteksesta tai sekoittaa diabetestyypit keskenään. Tämä on melko inhimillistä, jos asiaa tarkastelee ulkopuolisen näkökulmasta.

Onhan kahdella erilaisella sairaudella lähes sama nimi, ja kun mediassa puhutaan diabeteksesta, jätetään 1- tai 2-tyyppi usein lauseesta pois.

Diabetes-nimeä emme ehkä voi muuttaa, mutta kohdatessamme harhaluuloja meidän on yritettävä oikaista niitä.

Jos joku alkaa inttää vastaan, voi Diabetesliiton nettisivuilta tulostaa tälle keltanokalle hieman iltalukemista.

Miksi toimisimme niin? Jos me, jotka tiedämme asian oikean laidan, emme sitä tee, ketkä sitten?

Minulla ainakin oli hyvin hauskaa oikaistessani ihmisten harhaluuloja diabeteksista.


Katukysely tehtiin Porissa maaliskuussa 2015.


E Luomaw
Teksti ja kuvat
Elina Luoma