Diabeteksen hoitaminen, ruoka

Ira1w
Keliakia ja diabetes ovat aika tavallinen pari

Kun tyypin 1 diabetes puhkeaa, kasvaa keliakiaan sairastumisen riski 3–4-kertaiseksi.
Ira Salolla, 16, eivät asiat kuitenkaan menneet kuin oppikirjassa. Hän sairastui ensin keliakiaan ja vasta sitten diabetekseen.
Elämä kahden elinikäisen kumppanin kanssa on ollut välillä vaikeaa, mutta myös opettavaista.


Iran äiti muistelee usein Iran taaperoaikaa. Aikaa, jolloin keliakia puhkesi. Ira oli itkuinen lapsi, jonka ateriat koostuivat maidosta ja juustonaksuista.

–Äiti on kertonut, että olin aika huonossa kunnossa, sillä lopulta en suostunut syömään enää mitään. Minut vietiin lääkäriin ja ohutsuolestani otettiin koepala. Selvisi, että minulla on keliakia, jonka seurauksena ohutsuoleni on tulehtunut ja suolinukka vaurioitunut.

Diabetes oli järkytys

Diabetekseen sairastumisen ja siitä aiheutuneen järkytyksen Ira muistaa hyvin, sillä diabetes tuli 5-vuotiaalle pikkutytölle täytenä yllätyksenä.

–Minulla ei ollut lainkaan huonoa oloa, mutta vanhempani olivat huomanneet ja tunnistaneet oireet, sillä minun isälläni on diabetes. Verensokerini mitattiin kotona isän mittarilla ja lukema oli hälyttävän korkea.

Ira ryntäsi ulos itkemään. Hän pelkäsi, että diabetes pilaisi koko hänen elämänsä, eikä pistäminenkään houkutellut. Alkushokin jälkeen kaikki on kuitenkin sujunut diabeteksen kanssa hienosti.

–Lapsuuden pelkoni ei ole muuttunut todeksi. En ole kokenut, että diabetes, sen pahemmin kuin keliakiakaan, rajoittaisivat jotenkin elämääni, saati pilaisivat sen. Tarkkana toki pitää olla.

Ira8w
Iralla ei ole aavistustakaan miltä ruisleipä maistuu, sillä rukiin sisältämä gluteeni on hänelle haitallista.

Tuntematon ruisleipä

Keliaakikon pitää lopullisesti karsia kauppakassistaan pois ruis, ohra ja vehnä, sillä niiden sisältämä gluteeni aiheuttaisi ohutsuolen tulehdusreaktion uudelleen. Tilalle keliaakikko valitsee gluteenittomia tuotteita.

Äiti on kertonut Iralle, että vielä 15 vuotta sitten gluteenittomien tuotteiden tarjonta oli suppea. Viime vuosina keliaakikoille sopivien tuotteiden määrä on kasvanut roimasti ja nykyään lähes kaikesta on tarjolla myös gluteeniton vaihtoehto. Iralle nämä kaikki tuotteet ovat hyvinkin tuttuja, toisin kuin tavalliset viljatuotteet.

–En edes tiedä, miltä ruisleipä maistuu, mutta gluteenittomien tuotteiden sijainnin lähikaupassamme muistan ulkoa. Minun ei enää tarvitse tihrustaa jokaista tuoteselostetta läpi, sillä tiedän, että esimerkiksi joissakin makkaroissa ja kasvissekoituspusseissa on gluteenia.

Ira3w
Ira on tutkinut tuotteiden ravintosisältöjä elämänsä aikana niin paljon, että muistaa tutuista tuotteista ne jo ulkoa.

Joskus Iralle on kuitenkin käynyt vahinko, ja hän on syönyt jotain gluteenipitoista. Silloin seurauksena on yleensä oksentelua, ripulia ja ilmavaivoja.

–Yleensä koulussa, ravintoloissa, sukulaisilla ja ystävien luona on tarjolla minulle gluteenitonta ruokaa, mutta joskus on sattunut virheitä ja olen syönyt jotain sopimatonta. Gluteeni saa minut sairaaksi, jonka seurauksena myös verensokeri alkaa heittelehtiä.

Muuten Ira ei ole huomannut, että keliakialla olisi diabeteksen hoitotasapainoon vaikutusta. Tärkeää on kuitenkin muistaa tarkistaa gluteenittomien tuotteiden hiilihydraatit, sillä esimerkiksi gluteeniton leipä saattaa olla rakenteeltaan niin tiivistä, että se sisältää jopa puolet enemmän hiilihydraatteja kuin tavallinen leipä.

Kauraa ranteeseen

Gluteenittomissa tuotteissa on usein vähemmän kuitua kuin tavallisissa viljatuotteissa. Siksi keliaakikkojen on kiinnitettävä erityistä huomiota myös kuidun saantiin. Jotkut jopa laskevat aterian sisältämän kuitumäärän aivan kuin hiilihydraatit. Ira ei ole tähän ryhtynyt.

–Voin syödä kauraa, josta saa paljon kuitua. Syön myös paljon riisiä ja suosin täysjyvätuotteita. Olen varma, että saan riittävästi kuitua ruuasta.

Muuten gluteeniton ruoka on yhtä ravitsevaa ja maistuvaa kuin tavallinen ruoka.

–Herkkuani ovat gluteenittomat täytekeksit, joita en välttämättä olisi maistanut ilman keliakiaa, Ira iloitsee.

Koska Ira on sairastanut keliakiaa lähes koko ikänsä, ei hän osaa kaivata tavallisia tuotteita. Yhtä asiaa hän kuitenkin haluaisi kiihkeästi maistaa.

–Lakritsia olisi kiva maistaa, sillä ystäväni ovat kertoneet, että se maistuu ihan erilaiselta kuin gluteeniton lakritsi.

Ira6w
Diabeteksen ja keliakian hoidossa tarvitsee paljon tietoa.



Keliakia on suoliston sairaus

  • Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Gluteeni on ohrassa, vehnässä ja rukiissa mukana oleva proteiini.
  • Gluteeniton ruoka korjaa ohutsuolen limakalvovauriot ja estää välittömien, elämää haittaavien oireiden ilmaantumisen (vatsaoireet, ihottuma, huono ravitsemustila, painon lasku, alhainen hemoglobiini-arvo).
  • Hoitamattomana keliakia aiheuttaa lisäsairauksia, esimerkiksi osteoporoosia, tahatonta lapsettomuutta, pahanlaatuisia kasvaimia.

Lisää tietoa: www.keliakialiitto.fi


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

diabetekseen sairastuminen keliakia gluteeniton
Elina Luomaw
Teksti ja kuvat
Elina Luoma