Diabeteksen hoitaminen, ruoka

kirsi5Inspiksen lukijoiden suosikki-diabeteslääkäri Kirsi Pipinen:

”On tärkeää tuntea tulevansa kuulluksi”

Kun kysyimme vinkkejä hyvistä diabetesalan ammattilaisista, diabeteslääkäri Kirsi Pipinen sai teiltä paljon kiitosta ymmärtäväisestä ja kannustavasta asenteesta sekä kuuntelevista korvista. Kirsi ja hänen kanssaan työskentelevät diabeteshoitajat tietävät, että pitkäaikaissairauden hoitaminen on kovaa työtä. Niin kovaa, että välillä ei vain jaksa.

Jokaisen diabetesammattilaisen olisi silloin tällöin pidettävä päivä diabeetikkona -päivä. Silloin hoitohenkilökunnalta ei pääsisi unohtumaan millaista arki diabeetikkona on. Tätä mieltä ovat diabeteslääkäri Kirsi Pipinen ja hänen kanssaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä työskentelevät diabeteshoitajat Leena Welling, Pirjo Perälä, Päivi Tähtinen, Anne Halonen ja Mirjami Saari.

–Diabeetikoiden on osattava laskea hiilarit, muistettava mitata, pistää ja ottaa hoitovälineet sekä hypoeväät aina mukaan. Joka käänteessä on mietittävä, miten diabetes vaikuttaa suunnitelmiin, oli kyseessä sitten juoksulenkki tai ammatinvalinta, diabeteslääkäri Kirsi Pipinen miettii.

Inspis keräsi viime kuussa lukijoiltaan vinkkejä Suomen parhaimmista diabeteslääkäreistä ja -hoitajista. Kirsi tiimeineen sai paljon kiitosta siitä, että he osaavat hypätä diabeetikon housuihin ja keskittyä oikeasti siihen, mitä meillä on sanottavana.

–Diabeetikon on vastaanotolla voitava puhua kaikista mieltä painavista asioista: diabeteksesta, rahahuolista, koulustressistä tai vaikkapa sydänsuruista. On hyvin tärkeää, että tuntee tulevansa kuulluksi.

Henkilökohtaisesti tärkeiden asioiden sivuuttaminen tai liian kovat hoitotavoitteet ärsyttävät, mutta saattavat myös johtaa hoitoväsymyksen puhkeamiseen. Parhainkaan hoitotiimi ei voi täysin estää uupumusta, mutta voi auttaa pääsemään väsymyksestä nopeammin eroon.

kirsi1
Diabetesosaamista Keski-Suomesta: Pirjo Perälä, Leena Welling, Päivi Tähtinen ja Kirsi Pipinen.

Jokainen saa välillä väsyä

Miksi juuri minä? Mitä tein väärin? En koskaan parane. Tällaisia ajatuksia pyörii lähes jokaisen diabeetikon mielessä ajoittain. Hoitoväsymys vaivaa jollakin asteella jokaista diabeetikkoa jossain elämänvaiheessa.

–Hoitoväsymys on todella yleistä niin diabeetikoiden kuin muidenkin pitkäaikaissairaiden keskuudessa. Se puhkeaa yleensä silloin, kun henkilökohtaisessa elämässä tapahtuu jotain mullistavaa. Silloin hoito jää taka-alalle, diabeteshoitaja Leena Welling kommentoi.

Keski-Suomen keskussairaalan yli 16-vuotiaita diabeetikoita hoitavalla polilla ei ole omaa psykologia, vaikka sellaiselle olisi tarvetta. Psykiatrian poliklinikalle on mahdollisuus saada lähete, jos sitä itse toivoo, mutta usein diabeteslääkäri ja -hoitajat saavat toimia myös mielen tohtoreina.

–Yritämme selvittää, mikä diabeetikon elämässä aiheuttaa hoidon laiminlyöntiä ja asetamme pieniä tavoitteita, joita on helpompi saavuttaa. On myös tärkeää sanoa ääneen, että kyllä sinä saat olla väsynyt, diabeteshoitaja Pirjo Perälä hymyilee kannustavasti.

Diabeteksesta rutiineja ja ammatti

Onneksi diabetes ei tuo elämään vain pelkkiä velvollisuuksia ja haasteita vaan myös hyviä asioita, kuten uusia ystäviä, hyviä rutiineja ja terveelliset elämäntavat. Diabetes voi myös ohjata tiettyyn ammattiin. Näin kävi myös diabeteshoitaja Päivi Tähtiselle, jonka äidillä on ykköstyypin diabetes.

–Olen nähnyt diabeteksen hoitoa ihan pienestä asti ja sitä kautta on tullut halu auttaa muita samassa tilanteessa olevia ihmisiä ja tsempata heitä jaksamaan sairauden kanssa.

Muilla tiimiläisillä tie diabeteksen pariin ei ole ollut yhtä suora. Yksi asia heitä kuitenkin yhdistää: kun työlle on antanut pikkusormen, se on vienyt koko käden.

–Diabetes on hyvin monitahoinen sairaus, jonka hoito muuttuu jatkuvasti uusien tutkimusten ansiosta, ja ylipäätään kun ihminen elää elämäänsä eteenpäin. Se tekee siitä ammatillisesti mielenkiintoista, diabeteslääkärinä kahdeksan vuotta toiminut Kirsi painottaa.

kirsi3

Lempeä diabeteslääkäri osaavine hoitajineen saa ajoittain kiitosta myös kasvotusten, mutta kunnianosoitusta Inspiksen lukijoilta he eivät osanneet kuitenkaan odottaa. Kiitos tuntuukin erityisen lämpöiseltä, sillä se kertoo, että oikealla tiellä ollaan.

–Ainahan on jotain kehitettävää ja itse toivoisin, että pystyisimme tulevaisuudessa hoitamaan asiakkaitamme vieläkin yksilöllisemmin. Koska sitähän diabeetikot ovat, uniikkeja, Kirsi päättää.


5 vinkkiä pitkäaikaissairauden kanssa jaksamiseen


  • Harrasta ja haaveile. Omaan elämään on tärkeä sisällyttää muutakin kuin diabetes. Mieleiset harrastukset, ystävät, kiinnostava opiskelu tai työ ja unelmat motivoivat hoitamaan.
  • Kerro mitä kuuluu. Hoitohenkilökunnalle ei tarvitse puhua vain diabeteksesta, jos mieltä painaa jokin muukin asia.
  • Hakeudu vertaistuen pariin. Yksinjääminen sairauden kanssa ei tee hyvää kenellekään. Leireiltä ja erilaisista someverkostoista on helppo saada uusia samanhenkisiä kavereita, jotka ymmärtävät puolesta sanasta ilot ja suru
  • Ole valmis kokeilemaan uusia juttuja. Laitetekniikka mahdollistaa nykyään paljon joustavamman diabeteksen hoidon. Kaikkia tarjottavia laitteita kannattaakin kokeilla edes hetken.
  • Hyväksy diabetes ajan kanssa. Diabetesta kannattaa ajatella kaverina, josta on huolehdittava mahdollisimman hyvin. On hyvä muistaa, että jokaisella ihmisellä on elämässään jokin painolasti, jota kantaa.

 


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

hoitoväsymys diabeteshoitaja
ElinaLuoma2016b
Teksti ja kuvat
Elina Viitanen