Diabeteksen hoitaminen, ruoka

Poli6w
5 vinkkiä polikäynnille

Polikäynti saattaa herättää monenlaisia ajatuksia ja kysymyksiä. Näillä vinkeillä saat polikäynnistäsi kaiken irti.

1. Valmistaudu huolellisesti

Ilman tietoa omahoidon sujumisesta hoitohenkilökunnan on hankala auttaa sinua. Muista mitata verensokeriasi ja merkitä insuliini- sekä hiilihydraattiannokset ylös. Tehosta seurantaasi hieman ennen polikäyntiä mittaamalla ateriapareja sekä aamun paasto- ja nukkumaanmenoarvojasi. Voit myös pitää liikunta- ja ravintopäiväkirjaa. Tärkeintä on, että elät tehostetunkin seurannan aikana mahdollisimman normaalia elämää. Älä yritä parannella arvoja hetkellisellä tsemppauksella vaan pyri joka päivä pitämään itsestäsi huolta kokonaisvaltaisesti, niin fyysisesti kuin henkisestikin.

2. Älä turhaan jännitä

Tule vastaanotolle omana itsenäsi. Hoitohenkilökunta ei soimaa sinua harrastuksistasi, elämäntavoistasi tai mahdollisista huonoista verensokereistasi vaan pyrkii kannustamaan sinua kohti parempaa hoitotasapainoa ja elämää. Muista, että hoitohenkilökunta on paikalla sinua ja myös läheisiäsi varten. Joskus voi olla hyvä ottaa läheinen: ystävä, kumppani tai vanhempi mukaan käynnille. Läheisen läsnäolo lievittää jännitystä ja saa hänet ymmärtämään miten kokonaisvaltaista diabeteksenhoito on.

3. Kerro mitä kuuluu

Älä tyydy kuittaamaan tärkeää ”Mitä kuuluu?” -kysymystä ”Ihan hyvää” -kommentilla. Kerro hoitohenkilökunnalle rehellisesti miten elämäsi sujuu paitsi diabeteksen kanssa myös yleisesti. Voit avautua heille kaikista elämässäsi tapahtuneista tilanteista, kuten opiskelusta, työstä ja ihmissuhteista. Joskus asioita on elämässä niin paljon päällekkäin, että keskittyminen diabeteksen hoitamiseen on haastavaa. Tällöin vastaanotolla voidaan yhdessä miettiä, mihin olisi tärkeintä keskittyä juuri sillä hetkellä.

4. Kysy

Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Tee ennen polikäyntiä lista, johon kirjoitat kaikki mieltäsi askarruttavat kysymykset ja käy ne poliklinikalla läpi yhdessä hoitajan tai lääkärin kanssa. Hoitohenkilökunta opastaa, neuvoo ja kannustaa mielellään. Tuo rohkeasti myös omia ajatuksiasi ja mielipiteitäsi esille.

5. Vaadi hyvää hoitoa

On hyvä olla itse tietoinen siitä, mitä asioita diabeteksen hoidossa tulee seurata säännöllisin väliajoin. Jokaisella polikäynnillä olisi tarkasteltava verensokeriarvoja ja insuliiniannoksia, mitattava pituus sekä paino, tarkastettava pistospaikat ja jalat sekä kuunneltava keuhkot ja sydän. Vuosiverikokeissa ja silmänpohjakuvissa on lisäksi käytävä kerran vuodessa tai yksilöllisen tarpeen mukaan. Jos huomaat, että jotain tarvittavaa tutkimusta ei tehty, pyydä reippaasti, että se suoritetaan. Voit myös pyytää lääkäriä ja hoitajaa tekemään parhaansa, jotta saisit käyttöösi hyvät ja nykyaikaiset hoitovälineet. Hoitohenkilökunta ottaa mielellään vastaan palautetta asiakkailtaan, jotta he voivat parantaa osaamistaan. Älä epäile antaa ruusuja ja risuja!

 Juttua varten haastateltiin diabeteshoitaja Hanna Niemistä.


ElinaLuoma2016b
Teksti ja kuva
Elina Viitanen