Diabeteksen hoitaminen, ruoka

4pw

Huumeiden ihmemaa on hauras

Diabeteshoitaja Marja Rautavirta on tehnyt diabetestyötä jo yli 30 vuotta. Tässä ajassa nuorten maailma ja samalla päihteiden käyttö on muuttunut. Tupakan ja alkoholin tilalle ovat tulleet huumeet, etenkin kannabis.

Vielä muutamia vuosia sitten hoitohenkilökunta ei nähnyt tarvetta puhua diabeetikkonuorille poliklinikkakäynnillä huumeista. Nykyään ei kuitenkaan ole tavatonta, jos diabeteshoitaja kuulumisten vaihdon ja hoitosuunnitelman päivittämisen lomassa muistuttaa huumeiden vaaroista. Syykin tähän on selvä.

–Nuorten huumeiden käyttö on lisääntynyt huolestuttavasti. Erityisesti käytetään kannabista, mutta myös kovia huumeita on käytössä, diabeteshoitaja Marja Rautavirta toteaa.

1pw

Huumeiden käyttö saattaa tulla ilmi silloin, kun nuori ajautuu toistuvasti sairaalaan huonon diabeteksen hoitotasapainon tai toistuvien infektioiden vuoksi. Myös jatkuva rahattomuus, epäsiisti olemus tai laihtuminen saattaa olla merkkinä huumeiden käytöstä.

–Normaali hoitoväsymys kuuluu nuoruuteen, mutta kun ei olla kiinnostuneita enää tapaamaan ystäviä, menemään harrastuksiin tai kouluun, pitäisi hälytyskellojen soida.

Nuoret eivät useinkaan itse avaudu huumeiden käytöstä tai hakeudu oma-aloitteisesti hoitoon. Siksi perheen ja ystävien olisi tärkeää puuttua jo varhaisessa vaiheessa nuoren tekemisiin.

–Tämä on lähimmäisestä välittämistä, joka on erityisen tärkeää puhuttaessa nuorista.

5pw

Helppo kokeilla, hankala päästä eroon

Välinpitämättömyyden ilmapiirin lisäksi yhtenä syynä huumeiden käytön lisääntymiseen on Marja Rautavirran mukaan sosiaalinen media.

–Huumeita on hankitaan sosiaalisen median tai sen mahdollistaman verkoston kautta. Siellä myös jaetaan käyttökokemuksia. Olen jopa törmännyt keskustelupalstoihin, joissa diabeetikot vinkkailevat toisilleen, miten huumemaailma ja diabetes sovitetaan yhteen.

Huumeiden käytön aloittaminen on usein monen tekijän summa.

Hankalat perheolot, koulukiusaaminen, työttömyys tai harrastusten puute saattavat ajaa nuoren huumeiden maailmaan. Yleisimpiä syitä nuorten kohdalla on kuitenkin kavereiden painostus ja ryhmässä pysymisen halu.

–Nuorten keskuudessa potkitaan usein ryhmästä ulos, jos ei toimi kuten muut, oli kyse sitten mistä tahansa. Eri tavalla toimiminen vaatii rohkeutta.

Rautavirta painottaakin, että halu päästä irti huumeista lähtee aina käyttäjästä itsestään, toki ammattilaisen tuella.

–Kun tulee sellainen tunne, että haluaa lopettaa, kannattaa hakeutua päivystykseen heti, jottei tilanne pääsisi enää etenemään.

Sairaalan hoitohenkilökunnalla on vaitiolovelvollisuus. Vaikka huumeiden käyttö ja hallussapito on laitonta, ei hoitohenkilökunta hälytä poliiseja paikalle. Lastensuojeluilmoitus heidän on kuitenkin tehtävä, jos käyttäjä on alaikäinen.

2pw

Kannabiskin on huume

Kannabis on savukkeena poltettava huume, joka vaikuttaa lamaannuttavasti keskushermostoon. Kannabis on hyvin yleinen päihde, jonka laillistamisesta ollaan monta eri mieltä. Marja Rautavirta kuitenkin muistuttaa, että kannabiksen käyttö saattaa aiheuttaa muun muassa aistiharhoja ja pidemmällä käytöllä jopa mielenterveysongelmia.

–Diabeetikolla kannabis saattaa heikentää matalan tai korkean verensokerin tuntemuksia. Kannabiksen käyttö voi myös altistaa muisti- ja keskittymisvaikeuksille, eikä huumeiden käytön yhteydessä välttämättä muisteta pistää, mitata tai syödä. Hoitamattomuuden takia lisäsairauksien riski kasvaa.

Kannabiksen käytössä ongelma on myös se, ettei se kauan riitä tuomaan käyttäjälleen hyvää oloa, vaan on siirryttävä kovempiin aineisiin.

Huumeet, kuten muutkin päihteet aiheuttavat hetkellistä hyvää oloa ja saavat hetkeksi unohtamaan esimerkiksi mutkikkaan diabeteksen tai kaverin kanssa olleen riidan. Päihteiden tuoma illuusio ei kuitenkaan kestä kauaa.

–Jokaisella ihmisellä on jokin addiktio.  Esimerkiksi mieltymys makeaan on luontaista, ja jo äidinmaidon makeus luo ensimmäinen riippuvuuden. Addiktioita on kuitenkin syytä oppia hallitsemaan ja eritoten suuntaamaan ne johonkin positiivisiin asioihin, kuten mukavaan harrastukseen.

Sokeriaddiktiosta on paljon helpompi päästä eroon kuin huumekoukusta. Siksi huumeita ei kannata kokeilla, ei edes yhtä kertaa.

Välitä lähimmäisestäsi, kehottaa diabeteshoitaja Marja Rautavirta.


Elina Luomaw
Teksti ja kuvat
Elina Luoma