Diabeteksen hoitaminen, ruoka

Tupakka7w

Saisiko olla henkoset tuholaismyrkkyä?

Varmaan tiedätkin, että tupakka on voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava päihde, joka on vaarallista jokaiselle, mutta erityisesti diabeetikolle. Saatat kuitenkin vielä miettiä, mikä tekee tästä vähän rusinalta tuoksuvasta, harmittoman näköisestä kääryleestä niin vaarallisen, ettei sitä kannata edes maistaa? Savukkeen sisällysluettelo ja tumpanneet diabeetikot sen paljastavat.

Tupakka6w

Tupakka on kasvi, jonka lehdet kuivataan ja jauhetaan puruksi eli raakatupakaksi. Vaikka raakatupakka on nikotiinin vuoksi jo itsestään myrkyllistä, kaupassa myytäviin savukkeisiin on lisätty vielä esimerkiksi ammoniakkia, joka auttaa nikotiinia imeytymään paremmin, sekä kurkkua puuduttavia aineita.

Tupakassa on myös terva-aineita, jotka muodostuvat useista kemiallisista yhdisteistä. Tupakassa on noin 4000 kemikaalia, joista 50 aiheuttaa syöpää. Kun tupakkaa polttaa, muodostuu lisäksi häkää, eli samaa vaarallista kaasua, kuin tulipalossa. Tupakansavu sisältää myös esimerkiksi syanidi-myrkkyä, kynsilakanpoistoaineessakin käytettyä asetonia, metanolia, lyijyä, elohopeaa, tuholaismyrkky DDT:tä ja radioaktiivisia aineita.

Tästä huolimatta Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 15–64-vuotiaista suomalaisista noin 17 prosenttia imee tätä myrkkyä itseensä päivittäin. Diabeetikot eivät ole myönteinen poikkeus tilastoissa. Diabeetikoilla tupakointi lisää lisäsairauksien riskiä, sillä tupakan sisältävät myrkyt tukkivat verisuonia ja voivat näin aiheuttaa esimerkiksi munuaisvaurion, raajojen tunnottomuutta tai jopa sydänkohtauksen.

Lopetin pari vuotta sitten, koska alle 50-vuotias työkaverini sai sydänkohtauksen ja samaan aikaan Diabetes-lehdessä kerrottiin sydänkohtauksista. Olen oikeastaan aina halunnut lopettaa terveydellisistä syistä sekä hajuhaittojen vuoksi.”

Lisäsairauksien lisäksi tupakan sisältämät ainesosat aiheuttavat syöpää, keuhkosairauksia, hedelmättömyyttä, erektiohäiriöitä, ihosairauksia, masennusta, yskää, päänsärkyä, väsymystä, pituuskasvun heikkenemistä, kunnon romahtamista…

Lista on pitkä, mutta silti monet tupakoitsijat vähättelevät tupakan negatiivisia terveysvaikutuksia kommentoimalla ”kuollaan me kuitenkin joskus”. Epäilemättä näin, mutta tupakoijana kuolet todennäköisesti nuorempana.

Brittitutkimuksen mukaan yksi tupakka lyhentää elinikää jopa 17 minuuttia. Mitä kaikkea siihen 17 minuuttiin saattaisi mahtua? Tätä kannattaa miettiä, kun kaveri seuraavan kerran tarjoaa savukkeen koulun nurkalla.

”Aloitin tupakoinnin 13-vuotiaana satunnaisilla poskareilla, kun piti esittää kovista. Enimmäkseen poltin sosiaalisista syistä, koska "kaikkihan sitä teki" ja tupakkapiireissä kuuli parhaat jutut. Lääkäri kyllä varoitti tupakasta, mutta en ottanut kuuleviin korviini ennen kuin lisäsairauksia oli jo ilmaantunut paljon. Lopetin tupakanpolton kertaheitolla lähes 15 vuotta sitten. Sitä ennen olin polttanut vajaat 20 vuotta. Minua helpotti lopettamispäätöksessäni pysymisessä se, että kysyttäessä en koskaan vastannut "olen lakossa" tai "olen lopettanut" vaan yksinkertaisesti "en polta". Nykyään olen erittäin herkkä tupakanhajulle negatiivisesti, ja jos esimerkiksi samassa hississä on henkilö, joka haisee vahvasti tupakalle, alan voimaan pahoin.”

Tupakka3w

Monesti ajatellaan, että rööki huulessa, näyttää jotenkin coolimmalta. Tämä on osittain viihdemaailman luomaa illuusiota. Totuus on kuitenkin se, että tupakoimattomien ihmisten käsitys tupakoitsijoista on kielteinen epämiellyttävän hajun ja tupakan aiheuttamien ulkonäköongelmien esimerkiksi iho-ongelmien ja keltaisten hampaiden vuoksi. Siistin tyypin sinusta tekee se, jos kieltäydyt tupakasta ja saat koko kaveriporukkasi, vanhempasi ja muut läheisesi suhtautumaan negatiivisesti tupakkaan.

”Poltin noin 10 vuotta, lopetin ollessani 24-vuotias yhtä aikaa poikaystäväni kanssa. Poikaystävä lopetti ilman mitään korvaustuotteita, minä onneton jouduin jäytämään nikotiinipurkkaa, kunnes aloin odottamaan esikoistamme.”

Tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa aivoissa mielihyvän tunnetta, siksi tupakasta tulee helposti tapa, jolloin savuke on saatava aina kun jotain kivaa tapahtuu tai kun hermostuttaa. Jos olet joskus pureskellut kynsiäsi, teidät kuinka vaikea tästä tavasta on päästä eroon. Sama koskee tupakointia ja siksi sitä ei kannata edes aloittaa. Lisäksi tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa yhtä voimakasta riippuvuutta kuin vahvat huumeet, esimerkiksi heroiini.

”Aloitin 14–15-vuotiaana ja tupakoinkin sitten 20 vuotta. Poltin, koska pidin tupakan mausta ja sen tuomasta rentouttavasta olosta. Edelleenkin kaipaan savuketta joka päivä, etenkin kesäillat ja kahvikuppi terassilla vaatisivat seurakseen savuketta. Tupakoinnin lopettaminen muutti minua ihmisenä, olen paljon kärsimättömämpi nykyään ja pinna palaa helpommin, kun ei voi vetää niin sanottuja hermosauhuja. Jos voisin valita toisin, en olisi koskaan aloittanutkaan tai ainakin lopettanut teinivuosiin.”

Tupakoimattomuus aiheuttaa vieroitusoireita, joita ovat ärtyneisyys, ahdistuneisuus, yskä, päänsärky, univaikeudet ja lisääntynyt makeanhimo. Oireiden vahvuus saattaa tulla monille tupakoijille yllätyksenä ja ne saattavat aiheutua jo muutaman kokeilukerran jälkeen.

”Aloitin tupakoinnin 16-vuotiaana. Aloitus menee nuoruuden tyhmyyden piikkiin. Alussa se oli jotain mitä teki viikonloppuisin, sitten pikkuhiljaa päivittäin. Alussa luulin, että lopettaminen on helppoa, sen kun lopettaa vaan. Kun sitten jossain vaiheessa yritin, ei se niin helppoa ollutkaan. Lopullisesti tumppasin 35-vuotiaana. Välissä oli pari epäonnistunutta lopetusyritystä ja reilu vuosi ilman tupakkaa. Lopettamisen tueksi tarvitsin nikotiinikorvaushoitoa, jonka avulla pääsin lopulta kokonaan eroon tupakasta.”

Vieroitusoireet kestävät keskimäärin 3–4 viikkoa, ja ne ovat merkki siitä, että elimistö on puhdistumassa tupakan kemikaaleista. Vieroitusoireisiin täysi-ikäinen tupakoitsija voi ostaa apteekista reseptittä nikotiinikorvausvalmisteita, kuten purkkaa ja laastareita, mutta alaikäinen tarvitsee korvaushoitotuotteisiin lääkärin suosituksen. Apua lopettamiseen voi pyytää kouluterveydenhoitajalta tai omasta hoitopaikasta. Suurin tupakanhimon ja vieroitusoireiden selättäjä on kuitenkin oma motivaatio. Itsensä motivoimiseksi tupakkarahat voi käyttää johonkin mieluiseen tavaraan, josta on jo pitkään haaveillut. Myös konkreettiset terveysvaikutukset auttavat jaksamaan. Kun tupakka on tumpattu, jaksat muun muassa juosta pitempään ja haju- sekä makuaistisi paranee.

”Aloitin tupakoimisen 15-vuotiaana, koska kaverinikin polttivat. Huomasin pian, että tupakkapiireistä sai paljon uusia kavereita, sillä tupakka huulessa sitä tunsi olevansa jotenkin fiksumpi ja kovempi. Poltin 19-vuotiaaksi asti, kunnes silloinen ihastukseni sanoi, ettei olisi kanssani, jos en lopettaisi tupakoimista. Olin niin kovasti ihastunut kyseiseen heppuun, että lopetin, vaikka ei se helppoa ollutkaan. Lopetettuani huomasin, etten enää hengästynyt portaissa ja että jo silloin koholla ollut verenpaineeni asettui normaaleihin uomiinsa. Lopettamisesta tuli voittajafiilis ja lisäksi aloimme seurustella ihastukseni kanssa, yhdessä ollaan edelleen.”


Näe miten tupakka vaikuttaa ihmiseen: Röökikroppa

Lopeta ja voita: stumppi.fi

Tupakka5w


Elina Luomaw
Teksti ja kuvat
Elina Luoma