Diabeteksen hoitaminen, ruoka

SannaNweb
Porin ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja Sanna Nyrhinen esittelee hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden kirjoa.


Ehkäisyä kannattaa miettiä ajoissa

Raskauden ehkäisyä on syytä miettiä jo ennen kuin se tulee elämässä ensimmäistä kertaa ajankohtaiseksi.

Ensimmäinen ja helposti saatavilla oleva ehkäisyväline on tietysti kondomi. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta. Kondomi kuuluu sekä nuoren miehen että nuoren naisen varusteisiin.

ehkaisywebPitkäaikaisempaan käyttöön erilaisia ehkäisyvalmisteita on saatavilla paljon ja välillä oman ehkäisymenetelmän valinta on melkoista haravointia. Siksi ehkäisyasioista on hyvä keskustella esimerkiksi monelta paikkakunnalta löytyvässä ehkäisyneuvolassa.

Ehkäisyvalmisteen valinnasta kannattaa jutella myös oman hoitavan lääkärin kanssa, sillä ehkäisyneuvolassa ei suoranaisesti oteta kantaa diabeteksen hoitoon. Sen sijaan terveydenhoitaja esittelee eri ehkäisyvalmisteita ja opastaa valmisteen valinnassa ottaen myös diabeteksen huomioon.

–Diabetes ei yksin ole este hormonaalisen ehkäisyn käyttämiseen, mutta jos tupakoi, on ylipainoinen tai sairastaa migreeniä, eivät yhdistelmäehkäisyvalmisteet ole välttämättä oikea vaihtoehto, terveydenhoitaja Sanna Nyrhinen Porin ehkäisyneuvolasta sanoo.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteita ovat ehkäisypillerit, -laastari ja -rengas. Kaikki yhdistelmäehkäisyvalmisteet sisältävät sekä estrogeenihormonia että keltarauhashormonia. Estrogeenin vuoksi yhdistelmäehkäisyvalmisteet tuovat monille avun esimerkiksi kuukautiskipuihin ja epäsäännöllisiin kuukautisiin. Jos kuukautiset ovat hyvin epäsäännölliset, on insuliinintarvetta  kuukauden eri aikoina hankala ennustaa.

–Jos muita riskitekijöitä ei ole, diabeetikolle ehkä paras ehkäisyvalmiste on yhdistelmäehkäisyvalmisteet. Ne pitävät kuukautiset säännöllisinä, kivut poissa ja hormonitoiminnan tasaisena. Näin myös verensokeritasapaino on usein parempi.

Estrogeeni ei kuitenkaan sovi kaikille runsaiden riskitekijöiden tai epämieluisten sivuvaikutusten vuoksi. Tällöin hyväksi vaihtoehdoksi nousevat pelkkää keltarauhashormonia sisältävät tuotteet eli minipillerit, ihon alle asetettava ehkäisykapseli tai uutena Suomen markkinoille tullut hormonikierukka, joka voidaan asentaa myös synnyttämättömille naisille.

–Hormonaalisia ehkäisyvalmisteita on paljon ja jatkuvasti niitä tulee lisää. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että hormonaaliset ehkäisyvalmisteet eivät suojaa seksitaudeilta, ainoastaan kondomi suojaa niiltä.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

seurustelu raskauden ehkäisy vastuullisuus
E Luomaw
Teksti ja kuvat
Elina Luoma