Diabeteksen hoitaminen, ruoka

Ilow

Älä pelkää lisäsairauksia, estä ne

Jos ihmisen verensokeri on pitkään liian korkealla, elimistö vahingoittuu. Veressä oleva liika sokeri tekee vaurioita pieniin ja suuriin verisuoniin. Silloin tulee niin sanottuja diabeteksen lisäsairauksia.

Lisäsairaudet eivät kehity yhdessä päivässä vaan ovat yleensä pitkään jatkuneen korkean verensokerin seurausta.

Lisäsairauksien kehittymistä voidaan merkittävästi hidastaa pitämällä Hba1c alle 8, sillä pitkään korkealla oleva verensokeri vahingoittaa verisuonia ja hermostoa. Myös kolesteroliarvojen ja verenpaineen pitäminen kurissa sekä terveelliset elämäntavat kuten liikunta, oikea ravinto, kohtuullinen alkoholinkäyttö ja tupakoimattomuus ehkäisevät lisäsairauksia.

Hyvä hoito kannattaa vaikka lisäsairauksia tulisikin

Hyvästä hoidosta huolimatta lisäsairauksia voi ilmetä, varsinkin, kun diabetesta on sairastanut yli 15 vuotta. Tämä saattaa johtua esimerkiksi perintötekijöistä.

Siksi vuosiverikokeet, silmänpohjakuvaukset, verenpaineen mittaaminen, jalkaterapeutilla käyminen sekä lääkärin suorittamat tuntoherkkyystestit ovat tärkeitä. Kun lisäsairaudet huomataan ajoissa, on niihin helpompi puuttua. Nykyisin lisäsairaudet voidaan usein hoitaa niin, etteivät ne häiritse normaalia elämää.

Silmaw

Silmät

Jos olet sairastanut diabetesta yli 10 vuotta, olet varmasti käynyt istumassa pimeässä huoneessa ja tuijottanut mustaa neliötä. Valokuvaaja on pyytänyt sinua pinnistelemään, jotta saisit pidettyä silmäsi auki nopean, kirkkaan välähdyksen ajan.

Tämä välillä inhottavalta tuntuva toimenpide on tärkeä silmänpohjakuvaus, jonka avulla pyritään tarkastelemaan silmän takaosan verisuonien kuntoa. Korkea sokeritasapaino, korkea verenpaine, ylipaino ja tupakointi lisäävät retinopatian, eli verkkokalvomuutosten riskiä.

Retinopatiassa silmän pienet verisuonet ovat haurastuneet ja ne vuotavat verta verkkokalvolle. Verenvuoto saattaa aiheuttaa näön sumentumista tai muita häiriöitä näkökentässä, mutta se saattaa olla myös oireeton. Oireitten ilmaantumiseen vaikuttaa se, kuinka runsasta verenvuoto on ja missä kohtaa silmää vuoto sijaitse.

Lievä vuoto, eli taustaretinopatia paranee usein sokeritasapainon kohentamisella ja mahdollisella elintaparemontilla. Muissa tapauksissa vuoto pyritään pysäyttämään laserhoidolla. Poliklinikalla tapahtuva laserhoito kestää noin 1-2 tuntia, eikä yleensä satu, vaan lähinnä häikäisee.

Silmänpohjakuvauksen ja laserhoidon ansiosta diabeetikon sokeutuminen on nykyään harvinaista.

Hermosto

Pieni, terävä kivi kolisee kengässä. Ahaa, tämä aiheutti inhottavan haavan jalkapohjaan, mutta miksi ihmeessä et huomannut murikkaa aikaisemmin.

Syy on todennäköisesti diabeteksen aiheuttamissa hermostomuutoksissa, joita kutsutaan neuropatiaksi. Jonkin asteisia hermostomuutoksia esiintyy lähes kaikilla diabeetikoilla jossain vaiheessa elämää. Neuropatian oireet saattavat olla hankalasti tunnistettavia käsien tai jalkojen puutumista ja särkyä.

Hermostomuutoksilta voi välttyä huolehtimalla verensokeritasapainosta sekä välttämällä alkoholin käyttöä. Tupakoimattomuus on tärkeää hermoston ja verisuonten terveyden kannalta. Liikunta vilkastuttaa verenkiertoa ja edistää jo syntyneiden hermostomuutosten paranemista.

Jalatw

Jalat

Jalat joutuvat usein kestämään kaikista ruumiinosistamme eniten rasitusta

Jalat on hyvä pestä ja rasvata säännöllisesti. Kovettumat ja rakot on hoidettava ensitilassa, jotta ne eivät pääsisi kehittymään jalkavammoiksi. Myös kynnet on pidettävä sopivan mittaisina.

Jalkojen päivittäisen hoitamisen lisäksi kenkien valintaan tulee kiinnittää huomiota. Myös tupakoimattomuus ja hyvä hoitotasapaino edistävät jalkojen terveyttä.




Suuw

Suu

Ihmetteletkö miksi hengityksesi haisee, suuta kuivaa ja rakkoja ilmestyy limakalvoille tuon tuostakin, vaikka peset hampaat päivittäin. Syy saattaa olla korkea pitkäaikaissokeri.

Mitä korkeampi verensokeri on, sitä enemmän syljessä ja kudosnesteessä on sokeria. Tämä lisää hampaiden reikiintymistä ja bakteerien kasvua limakalvoilla. Huono hoitotasapaino myös hidastaa rakkojen ja ientulehduksen paranemista.

Hyvä hoitotasapaino yhdessä hyvän suuhygienian kanssa yleensä lievittää suun ongelmia. Myös hammaslääkärillä kannattaa käydä säännöllisesti, jottei ikävää parodontiittia, eli hampaan leukaluuhun kiinnittävän kudoksen tulehdusta, pääsisi kehittymään.

Munuaiset

Ainakin kerran vuodessa tulee aika, kun joudut aamuvarhaisella laahustamaan vessaan pienen pötin kanssa. Vähintäänkin yhtä useasti unohdat unenpöpperössä pötin lavuaarin reunalle tai unohdat katsoa kelloon vessaan mennessäsi, jotta saisit merkittyä kellonajan ylös laboratoriota varten.

Tätä keräystä kutsutaan mikroalbuminurian seulonnaksi. Sen tarkoitus on tutkia virtsassa olevan valkuaisen määrää ja näin munuaisten pienten verisuonten kuntoa. Tutkimus on tärkeä, sillä lievät munuaismuutokset saadaan pysäytettyä sokeritasapainon parantamisella verenpaineen hoidolla.

Jos tilannetta ei hoideta, munuaisvaurio etenee nefropatiaksi eli munuaisten hiussuonten ja munuaiskerästen vaurioiksi, joka johtaa lopulta munuaisten vajaatoimintaan. Silloin tarvitaan keinomunuais- eli dialyysihoitoa tai munuaisensiirto.

Sydanw

Verisuonet

Tiesitkö, että ihmisellä on 100 000 km pituudelta verisuonia? Näistä pienistä ja isoista verisuonista kannattaa pitää huolta läpi elämän syömällä terveellistä, hyviä rasvoja sisältävää ravintoa, tumppaamalla tupakan sekä tietysti huolehtimalla sokeritasapainosta ja verenpaineesta.

Pitämällä huolta verisuonista pidät samalla huolta myös sydämestäsi. Korkea verensokeri ja epäterveelliset elintavat tukkivat pieniä, elintärkeitä sydämeen johtavia verisuonia salakavalasti. Kun verisuonet tukkeutuvat, alkaa sydänlihas kärsiä hapenpuutteesta. Tämä ilmenee rasituksen yhteydessä rintakipuna. Tätä kipua ei kuitenkaan pidä sekoittaa sydämen lisälyönteihin eli harmittomiin rytmihäiriöihin, jotka ovat tavallisia myös nuorilla.

Verisuonet saattavat tukkeutua myös muualla elimistössä, esimerkiksi aivoissa. Kun aivot eivät tukoksen takia saa happea, puhe saattaa puurotua tai toinen puoli kehosta halvaantua hetkellisesti. Jos aivojen hapenpuute kestää kauan, on kyse aivoinfarktista, joka on hengenvaarallista.

Myös erektiohäiriö, eli siittimen epätäydellinen jäykistyminen, saattaa johtua verisuonten tukkeutumisesta. Syitä saattaa olla toki monia muitakin, esimerkiksi jännitys, stressi, liika alkoholinkäyttö ja tupakointi. Jatkuvista erektiohäiriöistä kannattaa jutella hoitavan lääkärin kanssa.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

korkea verensokeri
E Luomaw
Teksti ja kuvat
Elina Luoma