Harrastukset, liikunta, kaverit

Festaritw
Festareilla omahoito on rock

”Tänä viikonloppuna alkaa festarikausi,
kaikki kulkee kohti kitaravallia,
kaunis tyttö laulaa tihkusateessa hevimetallia…”,

Herra Ylppö & Ihmiset aloittaa Hevimetallia-kappaleensa ja yleisö villiintyy.
Tennarit takovat sorakenttää, kädet nousevat ilmaan, ympärillä leijailee hiekkapölypilvi.
Taskussa verensokeriliuskapurkin kilinä antaa mukavasti tahtia kappaleelle.

Festareilla diabeetikon kassissa kulkevat kätevästi korvatulppien ja kertakäyttösadetakin lisäksi diabetestarvikkeet. Insuliinit ja varainsuliinit on hyvä säilyttää kuumana festivaalipäivänä kylmäpussissa. Lisäksi mukaan kannattaa varata jotain nopeasti verensokeria nostavaa evästä, sillä musiikin tahdissa hyppiminen, tanssiminen sekä mahdolliset epäsäännölliset ruokailuajat saattavat laskea verensokeria liikaa.

Marju Sjostenw
Marju Sjösten on menossa tänä kesänä ensiapupäivystäjäksi Pori Jazzeille sekä Porispereen. Siellä hän auttaa muun muassa diabeetikoita, joiden verensokeri on laskenut liian alas.

–Useimmille festareille voi tuoda omia eväitä mukanaan. Ennen festivaalia kannattaa kuitenkin ottaa selvää, mitä alueelle voi ottaa mukaan ja mitä ei, muistuttaa Marju Sjösten, monilla festareilla ensiapupäivystäjänä ollut Suomen Punaisen Ristin varapuheenjohtaja.

Tietoa voi hankkia festivaalin nettisivustolta, jossa on usein erikseen lueteltu kielletyt esineet festarialueella. Jos tietoa ei netistä löydy, kannattaa olla suoraan yhteydessä festivaalijärjestäjään ja varmistaa asia. Näin väärinkäsityksiä esimerkiksi turvatarkastuksessa ei pääse syntymään.

 

Elli Haloo Helsinkiw
Elli, Haloo Helsinki.

Enemmän volyymiä vähemmän alkoholia

Monilla festivaaleilla pyydetään alueelle mentäessä näyttämään taskujen ja laukkujen sisältö. Vaikka diabetes onkin nykyään tunnettu sairaus, voivat jotkut turvatarkastajat ihmetellä mukana olevia insuliinikyniä tai omia eväitä. Tällöin on hyvä kertoa diabeteksesta ja näyttää varmuudeksi Minulla on diabetes -korttia ja diabetesranneketta.

Tunnus ja kortti on hyvä olla matkassa mukana myös siksi, että hätätilanteessa auttajat osaavat suhtautua tilanteeseen oikein. Alkoholin ja matalan verensokerin aiheuttamaa käytöstä on välillä hankala erottaa toisistaan sekä ulkopuolisten että diabeetikon itsensä. 

Cheekw
Cheek.

–Eräillä festareilla järjestysmiehet olivat huomanneet aggressiivisesti käyttäytyneen juhlijan ja menneet jututtamaan tätä. Juhlija oli käyttäytynyt holtittomasti myös järjestysmiehiä sekä paikalle hälytettyjä poliiseja kohtaan. Onneksi he ymmärsivät loppujen lopuksi tuoda festarivieraan telttaamme, jossa mittasimme hänen verensokerinsa, joka oli todella matala. Kun saimme verensokerin nousemaan, rauhoittunut juhlija ihmetteli, missä on ja mitä ihmettä poliisit tekevät hänen vierellään, Marju muistelee.

Matala verensokeri yhdistettynä alkoholinkäyttöön on yleisin syy diabeetikoiden hoidon tarpeeseen festareilla.

–Runsaan alkoholin käytön yhteydessä verensokeri voi helposti laskea liikaa, jos juo pelkästään sokerittomia alkoholijuomia ja unohtaa syödä. Humalassa myös insuliinin pistäminen voi unohtua tai voi unohtaa, että on jo pistänyt. Kun on nauttinut alkoholia, ei välttämättä tunnista alhaisen verensokerin oireita, eikä pysty korjaamaan tilannetta ajoissa.

Onneksi yleisötilaisuuksissa on aina tarjolla ensiapua. Marju muistuttaakin, että oudosti käyttäytyvä, sammunut tai tajuton juhlija on aina toimitettava ammattilaisen luo tarkistettavaksi. Ammattilaiset seuraavat, nesteyttävät ja tarjoavat hiilihydraattipitoista ruokaa hypoglykemiasta kärsivälle. He myös järjestävät kuljetuksen sairaalaan jatkohoitoon, jos tilanne on hankala.

Eturiviw

Kaverit fiksujen diabeetikkojen turvana

On tärkeää, että kaverit, joiden kanssa festareilla on, tietävät miten toimitaan, jos verensokeri laskee liian alas.

–Ystäville on kerrottava, että on diabeetikko, sekä opastettava, miten hätätilanteissa tulee toimia. Itselle ja ystäville kannattaa selvittää heti festivaalin aluksi, missä ensiapupiste sijaitsee.

Festareilla SPR:n teltassa voi käydä mittaamassa verensokerin maksutta, jos epäilee oman verensokerimittarin tulosta tai se on syystä tai toisesta unohtunut matkasta.

–Verensokeri kannattaa tarkistaa heti kun olo tuntuu epänormaalilta. Näin tilanteisiin pystytään varautumaan ajoissa ja festarit sujuvat mukavasti.

Marju on pitkän festariuransa aikana törmännyt vain muutamiin diabeetikoihin, joille on tullut ongelmia diabeteksen kanssa kesken rokkauksen. Marju toivoo, että näin olisi myös jatkossa.

–Minun kokemukseni mukaan diabeetikot pitävät itsestään hyvää huolta festareilla. He osaavat juhlia rauhallisesti, huolehtia diabetestarvikkeista ja pitää mukanaan verensokeria nopeasti kohottavia välipaloja, Marju kehuu.

 

Pieni tietovisa on hauska tapa muistuttaa kavereille, miten sinua autetaan, jos verensokerisi laskee niin alas, ettet pysty huolehtimaan itsestäsi. Kurkkaa vaikkapa osoitteeseen http://www.punainenristi.fi/ensiapuohjeet/diabeetikon-heikotus, keksi kysymykset ja pidä kisailu vaikka festivaalialueen leirintäalueella, kun odottelette keikkojen alkamista.

Alhaisen verensokerin oireet tulostettavana kuvana löydät täältä
ja sokin ensiapuohjeet myös tulostettavassa muodossa tästä.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

helle verensokerin mittaus hypo kaverit kesä