Diabeteksen hoitaminen, ruoka

Mari paakuvaw
Osastofarmaseutti ja ykköstyypin diabeetikko Mari Rauäng vinkkaa miten insuliini säilyy parhaiten kesän riennoissa.

Suojaa insuliini kesältä

Kesällä parasta ovat aurinko ja lämpö, mutta insuliini ei niistä pidä. Osastofarmaseutti ja ykköstyypin diabeetikko Mari Rauäng vinkkaa miten insuliini säilyy parhaiten kesän riennoissa.

Lentomatkalla

Tärkeintä lentomatkoilla on muistaa pakata kaikki insuliinit ja hoitovälineet käsimatkatavaroihin, sillä ruuman lämpötila voi vaihdella tai laukku kadota. Pidä mukanasi myös diabeteksesta kertova todistus, jotta insuliinien kuljettaminen lentokentillä käy sujuvasti.

Lomamatkalla

Monissa hotellihuoneissa on jääkaappi, mutta niiden kunnosta ei aina ole varmuutta. Suurin riski on liian kylmä jääkaappi. Jäätyminen kiteyttää ja pilaa insuliinin välittömästi. Varmin vaihtoehto on pakata mukaan lämpömittari, jolla varmistat jääkaapin lämpötilan heti lomasi aluksi. Paras paikka jääkaapissa on yleensä keskellä. Jos huoneessasi ei ole jääkaappia, kysy hotellin henkilökunnalta mahdollisuudesta säilyttää insuliineja hotellin omassa jääkaapissa.

ins3 vaakaw

Reissuilla insuliinit voi säilyttää kylmäpakkauksessa joita on markkinoilla erilaisia, tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Easybag, iCool ja Frio. ICool-pakkaus viilennetään pakastimessa, kun taas Frio-pussi ja Easybag sisältävät kemiallisia kiteitä, jotka aktivoituvat, kun pussin kastelee kylmällä vedellä. Kylmäpakkauksen sisällä insuliinit pysyvät viileinä tuotteesta riippuen jopa 48 tuntia. Kylmäpusseja voi käyttää uudestaan useita kertoja.

Frion ja Easybagin viilennys perustuu veden haihtumiseen, minkä takia pussi pitää pakata irrallisena, ei esimerkiksi muovipussin sisään. Kylmäpusseja voi käyttää uudestaan useita kertoja.

Haihtumiseen perustuva kylmäpussi ei voi jäädyttää insuliineja. Jos käytät pakastimessa jäädytettyä kylmävaraajaa, ei insuliinia saa laittaa kiinni kylmävaraajaan, jotta insuliini ei jäädy.

viilennyspussi web


Rannalla

Lämmön lisäksi insuliini pitää suojata myös valolta, sillä valokin heikentää insuliinin tehoa. Insuliinikynät ovat jatkuvasti korkilla suojattuja ja rannalla ne voi säilyttää esimerkiksi Frio-viilennyspussissa. Aurinkoa ottaessa insuliinipumppu on altis auringonvalolle ja se pitää suojata. Hyvä kikka on kostuttaa pyyhe jääkylmällä vedellä ja kääriä pumppu siihen. Varmistathan, että pumppu on varmasti vesitiivis. Insuliinien viilennyspusseja on myös insuliinipumpuille sopivia.

ins4 vaakaw

Vaeltamassa

Patikoidessa insuliineja ei kannata pitää repun sivutaskussa vaan repun sisällä, sillä siellä ne pysyvät paremmin viileinä ja ovat valolta suojattuna. Leiriytyessäsi voit hyödyntää luonnon kylmiä vesiä täyttämällä termospullon jääkylmällä vedellä ja antamalla veden seistä pullossa tunnin verran ennen kuin tyhjennät ja kuivaat sen. Näin termospullosta tulee käyttövalmis kylmäsäilö.

ins5 vaakaw

Mökkimatkalla

On hyvä muistaa, että auto lämpenee auringonpaisteessa nopeasti, vaikka sää olisikin viileä. Jos insuliini pääsee 50-asteiseksi, se on pilalla. Kuumentunutta insuliinia ei pidä enää käyttää vaan viedä pilaantuneet insuliinit apteekkiin hävitettäväksi. Kaupoissa on myytävänä tupakansytyttimellä toimivia kylmälaukkuja, jotka ovat pitkillä automatkoilla kätevä apu insuliinien säilyttämisessä varsinkin, jos autossa ei ole ilmastointia. Kylmälaukun jäähdytyslämpötila on ennen matkaa tarkistettava lämpömittarilla.

ins6 lähiw

Festareilla

Pumppua ei lämpimällä festarisäällä kannata säilyttää ihoa vasten, sillä insuliini voi päivän mittaan lämmetä liikaa, vaan pumppu kannattaa sujauttaa taskuun suojaan liialliselta lämmöltä ja auringonvalolta. Festarit kestävät usein vain muutaman päivän, joten siellä pärjää hyvin yhden varainsuliinipakkauksen turvin. Kaikkia insuliineja on hyvä kuljettaa mukana repussa tai olkalaukussa viilennyspussissa, sillä teltassa ne voivat lämmetä tai ne voidaan varastaa. Tarvittaessa käy ensiapupisteellä ja kysy, voisivatko he säilyttää varainsuliineja festaripäivän ajan.

festariw

Juoksutapahtumassa

Juoksuvyö on kätevä juoksumatkalla, sillä insuliinikynät tai -pumpun voi sujauttaa sinne tarvittaessa vaikkapa kertakäyttöisen kylmäpakkauksen kanssa. Juostessa insuliinintarve on pieni, mutta tarpeeseen on silti hyvä varautua. Kokeile ottaa mukaasi vain se määrä insuliinia, kuin ajattelet juoksun yhteydessä tarvitsevasi, ja jos epäilet insuliinin altistuneen liialliselle lämmölle, heitä loppu insuliini pois juoksun jälkeen. Jos on tarpeen ja mahdollista, pyydä jotakuta päivystämään huoltopisteellä insuliinien kanssa.

 

ins8w

Insuliinin säilytyksen tärkeimmät:

  • Insuliinin teho alkaa heiketä yli +30 asteen lämpötilassa, 50-asteisena se tuhoutuu.
  • Jäätyminen pilaa insuliinin aina heti.
  • Auringonvalo paitsi kuumentaa insuliinia, myös hajottaa insuliinin rakennetta ja näin pilaa sen.
  • Siksi insuliini on muistettava pitää suojattuna suoralta auringonvalolta sekä liialliselta lämmöltä ja tarkistettava aina ennen pistämistä, ettei insuliini näytä poikkeavalta.

Elina Luomaw
Teksti
Elina Luoma
Kuvat
Elina Luoma ja Janne Viinanen