Harrastukset, liikunta, kaverit

Liikunta ja diabetes, tapausesimerkkejä

Saliw

Kuntosaliharrastajan liian korkea verensokeri ennen treeniä

Tapaus:
Matti, 21-vuotias. Harrastaa kuntosalia kolme kertaa viikossa aamuisin. Viipyy salilla 1–1,5 tuntia tehden 15 min alkulämmittelyn crosstrainerilla ja sen jälkeen raskaan saliharjoituksen.

Ongelma:
Verensokeri on monesti ennen kuntosalille lähtöä korkea, ja usein Matti ei jaksa tehdä suoritusta loppuun huonon olon vuoksi. Monipistoshoito.

Syy:
Aamunkoittoilmiö, eli reaktio, jossa insuliinin vastavaikuttajahormonit lisäävät varastosokerin vapautumista maksasta ja nostavat aamuista insuliinin tarvetta. Ilmiö on luonnollinen, se auttaa elimistöä heräämään uuteen päivään.

Näin tulisi toimia:
Matin olisi muutettava insuliiniannostelua niin, että se vastaisi elimistön aamupäivän lisääntynyttä insuliinitarvetta.

Matti voisi kokeilla illan Levemirin pistämistä mahdollisimman myöhään, esimerkiksi klo 22–23.  Näin Levemirin huippuvaikutus kohdistuisi aamutunneille, ja verensokerinousun ennakointi olisi helpompaa.

Jos Matin verensokeri on jo herätessä koholla, voi olla syytä suurentaa illan Levemir-annosta.

Matti tarvitsee myös aamupalalle reilumman annoksen ateriainsuliinia.  Hän voisi alustavasti kokeilla suhdelukua 1.5–2 yks/10 hh.  Myös ateriainsuliinin ajoitus on tärkeää, eli insuliini tulisi pistää aina ennen ateriaa, aamunkoittoilmiössä jopa 15–20 minuuttia ennen aamupalaa.

Matin verensokeritavoite ennen liikuntaa voisi olla 6–9 mmol/l, sillä jo intensiivinen salitreeni nostaa usein verensokeria. Matin on kuitenkin varauduttava siihen, että treenin jälkeisinä tunteina verensokeri saattaakin laskea reilusti.

Venyttelyw

Juoksijan hypot kesken matkan

Tapaus:
Seija, 17-vuotias. Harrastaa juoksua kolme kertaa viikossa iltapäivisin. Juoksee kerralla 5-10km lenkkejä.

Ongelma:
Verensokeri lähtee aina rankkaan laskuun, kun Seija lähtee juoksemaan ja hänen on tankattava suorituksen aikana lisähiilihydraatteja. Pumppuhoito.

Syy:
Verenkierrossa on liikaa insuliinia, sillä aerobinen harjoittelu lisää insuliiniherkkyyttä ja tehostaa solujen glukoosin käyttöä.

Näin tulisi toimia:
Seijan olisi vähennettävä liikunnan aikana vaikuttavan insuliinin määrää.

Insuliinipumpussa on käytössä pikainsuliini, jonka huippuvaikutus on annostelun jälkeiset kaksi tuntia. Sen vuoksi Seijan pitäisi pienentää pumpun basaaliannostusta jo noin puolitoista tuntia ennen juoksua.  Hän voisi ensin kokeilla noin 30 % basaalivirtauksen vähennystä. Lisäksi voi olla syytä vähentää liikuntaa edeltävän ateriaboluksen määrää, jos liikuntasuoritus tapahtuu seuraavaan parin tunnin sisällä. 

Yhtenä vaihtoehtona voisi olla myös lisähiilihydraatin (noin 20 hh) tankkaaminen ennen juoksulenkkiä, mutta juokseminen voi toisaalta tuntua mukavammalta tyhjällä vatsalla.

Lisäksi Seijan voi olla tarpeen vähentää illan sekä yön basaaliannoksia. 

Jos Seijan lenkkeily on säännöllistä, hänen kannattaa tehdä insuliinipumppuunsa liikuntapäiville oma profiili, jossa on huomioitu iltapäivän liikunta sekä liikunnan jälkeisten tuntien pienempi insuliinin tarve.

Uintiw

Uimarin korkea verensokeri treenin jälkeen

Tapaus:
Tero, 14-vuotias. Harrastaa uintia seurassa kaksi kertaa viikossa iltaisin. Viipyy uima-hallissa kahden tunnin ajan.

Ongelma:
Verensokeri on aina korkea suorituksen jälkeen. Pumppuhoito.

Näin tulisi toimia:
Jos Tero irrottaa insuliinipumpun uintitreenien ajaksi, kahden tunnin katkos insuliinin saannissa saattaa intensiivisen treenin yhteydessä nostaa verensokeria.

Tero voisi hyötyä treenejä edeltävästä pienestä korvausboluksesta. Korvausboluksen suuruus määräytyy senhetkisen verensokerin, pumpun basaalin virtausnopeuden, edeltävän ateriaboluksen ajankohdan sekä liikunnan rasittavuuden mukaan.  Jos Teron liikuntaa edeltävä verensokeri on sopiva, ja edeltävästä ateriaboluksesta on kulunut 2–3 tuntia, sopiva insuliinin korvausannos voisi olla noin 50 % siitä insauliinimäärästä, joka muuten tulisi pumpun katkosta vastaavana aikana. Eli jos basaalin virtausnopeus Teron insuliinipumpussa olisi pumpun katkosta vastaavana aikana esimerkiksi 0,500 yks/h, kahden tunnin aikaisen basaaliannoksen kokonaismäärä olisi 1 yksikkö. Teron korvaava insuliiniannos ennen pumpun irrottamista olisi siten 0,5 yksikköä.

Treenin jälkeisen korkean verensokerin korjaamisessa kannattaa olla maltillinen. Silloin kuin intensiivinen treeni ajoittuu iltaan, on usein syytä vähentää sekä iltapalalle annosteltavan ateriainsuliinin että yön aikana vaikuttavan perusinsuliinin määrää.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

pumppu, insuliinipumppu monipistoshoito korkea verensokeri
Elina Luomaw
Kuvat ja editointi
Elina Luoma
Kaja Normet
Kirjoittaja
Kaja Normet