Diabeteksen hoitaminen, ruoka

hammas4

Terve suu, leveämpi hymy

Hammaslääkärillä käyminen ei ole välttämättä se mieluisin asia, mutta sitäkin tärkeämpi. Hammaslääkäri Johanna Rouhiainen kertoo miksi käyntiä ei kannata lykätä ja miten suun terveyttä voi edistää myös kotona.

Miksi diabeetikon tulisi pitää erityisen hyvää huolta hammaskalustostaan?

Diabetes altistaa useille suun sairauksille. Diabeetikoilla tulehdukset ovat tavallisempia, sairaudet pahenevat helpommin ja paranevat huonommin.

Millaisista sairauksista on kyse?

Erilaiset sieni-infektiot ovat tavallisia diabeetikoilla. Lisäksi diabeetikon ikenet tulehtuvat helposti johtuen joko bakteeripeitteistä tai hammaskivestä. Ientulehdus oireilee ienverenvuotona harjatessa tai puhdistettaessa hammasvälejä. Ien voi olla myös turvonnut ja punainen. Erityisesti huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes lisää ientulehdusta kaikenikäisillä. Ientulehdus on hoidettava ajoissa, sillä muuten se voi edetä parodontiitiksi.

hammas6

Mikä ihme on parodontiitti?

Parodontiitti on tulehdus, joka syntyy, kun suussa olevat bakteerit pääsevät kasvamaan ienrajassa ja ikenen alla olevassa bakteeripeitteissä, plakissa ja hammaskivessä. Kiinnityskudoksiin syntyy tulehdus, joka tuhoaa vähitellen hammasta ympäröiviä pehmytkudoksia, hampaan ympärillä olevaa leukaluuta ja säikeitä, jotka kiinnittävät hampaan leukaan. Diabeetikon riski saada parodontiitti on jopa kolme kertaa suurempi kuin muilla. Jos huomaat ienverenvuotoa, ikenien turvotusta, märkävuotoa ikenistä tai hengityksesi haisee, varaa heti aika hammaslääkärille.

Saako diabeetikko helpommin reikiä?

Kyllä. Erityisesti, jos hoitotasapaino ei ole hyvä. Silloin syljen sokeripitoisuus nousee ja kariesbakteerit pääsevät lisääntymään nopeammin. Lisäksi huonossa hoitotasapainossa syljen eritys vähenee. Sylki on tärkeä tekijä hampaiden reikiintymisen ehkäisyssä.

hammas3

Jos hoitotasapainoni on hyvä, pitääkö minun silti kiinnittää suuni terveyteen erityishuomiota?

Kyllä, koska suun terveys vaikuttaa suoraan diabeteksen hoitotasapainoon. Tulehdukset suussa voivat olla syynä huonoon hoitotasapainoon, eivätkä kaikki suun tulehdukset oireile siten, että niitä itse huomaisi.

Kuinka usein hammaslääkärillä olisi käytävä?

Ainakin kerran vuodessa olisi hyvä käydä tarkastuksessa, mutta jokaisen kohdalla määritellään oma yksilöllinen tarkistus- ja puhdistusväli.

Kannattaako hammaslääkärille aina kertoa diabeteksesta?

Ehdottomasti, jotta lääkäri voi seurata erityisen tarkasti suusi terveyttä reikien ja parodontiittiriskin takia. Kun hammaslääkäri tietää diabeteksestasi, voi hän varautua hitaampaan paranemiseen, joka on diabeetikoille tyypillistä. Hän voi esimerkiksi määrätä antibiootteja tukihoidoksi.

Miten pidän suuni terveydestä mahdollisimman hyvää huolta kotioloissa?

  • Harjaa hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla ja sähköhammasharjalla
  • Puhdista välit väliharjalla tai silikonitikuilla
  • Juo janoosi vettä
  • Rajaa päivän syöntikerrat viiteen, sillä hampaat kestävät viisi happohyökkäystä päivässä
  • Käy säännöllisesti hammaslääkärillä tarkastuksessa ja puhdistuksessa
  • Pidä diabeteksesi hyvässä hoitotasapainossa
  • Älä tupakoi
  • Seuraa suusi terveyttä myös itse ja varaa aika heti hammaslääkärille, jos jokin epäilyttää

hammas1

 Kuvissa ollaan hammashoitajan neuvontavastaanotolla. Jutun asiantuntija on hammaslääkäri Johanna Rouhiainen.


ElinaLuoma2016b
Teksti ja kuvat
Elina Luoma