Diabeteksen hoitaminen, ruoka

uni1ots

Unen aikana palaudumme, kasvamme ja kehitymme niin fyysisesti kuin henkisestikin. Siksi riittävästä unensaannista on huolehdittava tarkasti ja unettomuuteen suhtauduttava vakavasti.

Ruumiisi ei nuku koskaan. Kun sinä karkaat höyhensaarille, alkaa elimistölläsi yövuoro. Immuunijärjestelmä alkaa muodostaa vasta-aineita pöpöjä vastaan, aivot palautuvat ja solut uudelleenrakentuvat. Jokainen meistä tarvitsee unta, mutta riittävä unen määrä on yksilöllistä. Paras mittari on se, heräätkö aamulla virkeänä ilman herätyskelloa.

–Jopa 80 % nuorista nukkuu liian vähän. Varsinaisesta unettomuudesta kärsii kuitenkin verrattain harva, diabeteslääkäri Risto Lapatto kertoo.

uni3

Mikä on unettomuutta?

Unettomuudesta puhutaan, jos tuntee itsensä fyysisesti väsyneeksi, mutta uni ei silti tule illalla, ja yöllä heräilee ilman syytä, eikä enää saa nukutuksi. Unettomuuden laukaisevat erilaiset sairaudet, kuten masennus, mutta unettomuus voi olla myös itseaiheutettua.

–Älylaitteiden ja tietokoneen käyttö ennen nukkumaanmenoa aiheuttaa unettomuutta muun muassa sinisen valon ja aktivoivan vaikutuksen takia. Myös kilpaurheilun harrastaminen myöhään tai liian pitkäksi venyvät päiväunet saattavat häiritä varsinaisia yöunia.

Lomalla ja viikonloppuisin voi univelan nukkua pois, mutta muuten vuorokausirytmi olisi pidettävä mahdollisimman samana kuin arkena, sillä elimistöllä kestää tovi tottua uuteen rytmiin. Myös diabeteksen hoito sujuu paremmin, kun vuorokausi rytmi on sama. Tasainen verensokerikäyrä takaa laadukkaan unen.

uni5

Unettomuus nostaa verensokeria

”Nukuitko hyvin?” on tärkeä kysymys. Vaikka olisimme nukkuneet kellon ympäri, mutta huonosti, on tilanne sama, kuin jos emme olisi nukkuneet riittävän kauan. Liian korkea, matala tai heilahteleva verensokeri heikentää unen laatua ja saattaa jopa aiheuttaa unettomuutta. Unettomuus taas vaikeuttaa diabeteksen hoitoa. Tästä seuraa ikävä oravanpyörä, joka on syytä pysäyttää.

–Unettomuus aiheuttaa elimistölle stressitilan, ja keho alkaa tuottaa insuliinin vastavaikuttajahormoneita. Ne nostavat verensokeria. Tilanteen voi hoitaa tarkkailemalla iltasokeria ja seuraamalla yöllistä verensokerikäyrää sensorin avulla.

Pitkään jatkunut unettomuus huonontaa pitkäaikaisverensokeria ja voi aiheuttaa myös masennusta, vastustuskyvyn heikkenemistä, ärtyisyyttä ja painon nousua.

uni4

Etsi unettomuuden syy

Jos huomaat, että päivällä et enää jaksa normaaliin tapaan, eikä muuta syytä löydy, kannattaa katse kääntää unen suuntaan. Ennen kuin marssii melatoniinihyllylle, on tarkasteltava omia iltatoimia.

–Melatoniini on hyvä apu, jos vaikkapa matkustaa maasta toiseen ja tarvitsee aikaeron takia muuttaa unirytmiä. Melatoniini ei kuitenkaan ole mikään ihmelääke, eikä se korjaa tilannetta, jos oma unihygienia eli unta parantavat olosuhteet ja tavat ovat pielessä.

Unihygieniaa tutkaillessa on oltava itsekriittinen ja myönnettävä, jos omissa tottumuksissa huomaa parantamisen varaa. Joskus tarvitsee toisen ihmisen sanomaan, että nyt jokin on pielessä.

–Jos syytä ei itse löydä ja unettomuus pitkittyy, on asia otettava puheeksi vaikkapa oman diabeteslääkärin kanssa. Suurin osa saa tilanteen hallintaan, vaikka omien iltarutiinien muuttaminen onkin haastava. Jokainen nukuttu minuutti on askel terveellisempää elämää kohden.

10 vinkkiä parempaan uneen
eli unihygienian kulmakivet

  1. Sammuta älylaite ja tietokone vähintään tuntia ennen
  2. Pidä makuuhuone viileänä, pimeänä ja hiljaisena
  3. Älä harrasta raskasta liikuntaa iltamyöhällä
  4. Syö kevyesti ennen nukkumaanmenoa
  5. Pidä vuorokausirytmi säännöllisenä
  6. Vältä kahvia ja alkoholia
  7. Yritä saada verensokeri tasaiseksi myös öisin
  8. Vältä kirkasta valaistusta iltaisin
  9. Älä nuku liian pitkiä päiväunia
  10. Kirjoita paperille huolesi ja tekemättömät työsi
uni2


Elina inspis2018
Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
Pixabay