Diabeteksen hoitaminen, ruoka

karkitotsikko

Vielä nykyäänkin monet diabeetikot kokevat syyttä huonoa omatuntoa napostelusta. Kohtuullisesta herkuttelusta voi huoletta iloita, kunhan muistaa annostella insuliinin.

Kun diabetesta nimitettiin vielä sokeritaudiksi, kiellettiin diabeetikoita ehdottomasti syömästä sokeria. Sen aikaiset insuliinihoidot eivät mahdollistaneet vauhdikkaasti imeytyvien sokerien syöntiä, siksi ne oli parempi kieltää kokonaan.

– Vuonna 1988 tulleessa ruokavaliosuosituksessa sallittiin vähäinen sokerin käyttö. Lööpit julistivat silloin, että nyt diabeetikkokin saa syödä sokeria, Diabetesliiton ravitsemusterapeutti Eija Ruuskanen naurahtaa.

Valitettavasti vuosikymmenten takainen käsitys on pinttynyt joidenkin ihmisten mieliin ja diabeetikko saattaa edelleen kuulla motkotusta esimerkiksi sokerin käytöstä leivonnassa. Tosiasiassa on jopa suositeltavaa, että leivonnassa käytetään tavallista sokeria, sillä se antaa leivonnaisille kuohkeutta.

– Ihan jokaisen ihmisen, oli sitten diabetes tai ei, olisi syötävä säästeliäästi sokeria eli enintään 40–50 grammaa päivässä. Välillä voi toki irrotella ja syödä hieman enemmän.

suklaaw1
Ruuskanen on törmännyt tilanteisiin, joissa napostelusta koetaan niin suurta syyllisyyttä, että se halutaan salata jopa itseltä. Herkkuja napostellaan pitkin päivää, eikä niille pistetä laisinkaan.

–Aina olisi muistettava pistää edes hieman sinne päin, Ruuskanen painottaa.

Jos herkuttelu on viikoittaista, olisi verensokeria mittaamalla opittava, miten eri herkut vaikuttavat verensokeriin sekä paljonko ja miten nameille kuuluisi pistää.

pitsaw1

Rasva vaikuttaa hiilareiden nopeuteen

Herkkuja, joita diabeetikon pitäisi kokonaan karttaa, ei ole. Nopeasti imeytyville makeille tuotteille insuliinin annostelu on kuitenkin erityisen vaikeaa, sillä insuliinin vaikutus ei ehdi vauhdikkaiden herkkujen matkaan. Tällaisia tuotteita ovat irtokarkit sekä sokerilliset juomat, kuten mehut ja limsat.

–Sokerilla makeutetuissa juomissa on lisäksi niin paljon sokeria, että päivittäinen sokerisuositus tulee niistä hetkessä täyteen. On myös todettu, että sokeri nestemäisessä muodossa on terveydelle haitallisempaa.

Rasvaisista herkuista, kuten pitsoista, sipseistä ja suklaasta hiilihydraatit imeytyvät hitaammin. Jos tällaisia herkkuja syö reilun annoksen, insuliiniannos kannattaa jakaa, eli annostella osa syömisen yhteydessä ja osa parin tunnin kuluttua.

–On kuitenkin hyvä muistaa, että mitään kaikilla toimivaa yleistä kaavaa ei ole olemassakaan, vaan herkkujen vaikutus omassa kehossa on tutkittava verensokeria mittaamalla.

Jos herkuttelun ohessa juo alkoholia, ei insuliinia saa pistää yhtä runsaasti kuin normaalisti. Alkoholi estää maksan sokerin tuotannon ja seurauksena voi olla hypoglykemia tai jopa insuliinisokki.

sipsit

Nyt meni överiksi

Jatkuva napostelu on haitaksi hampaille, altistaa liikalihavuudelle ja voi diabeetikolla aiheuttaa korkean verensokerin ja happomyrkytyksen, jos insuliinin annostelu unohtuu.

–Jos verensokeri on jatkuvasti korkea, tai liikapainoa alkaa kertyä ja joka päivä löytää itsensä karkkihyllyltä, olisi syytä pohtia omia ruokailutottumuksia. Säännöllinen ateriarytmi ja pienten makeiden herkkujen syöminen jälkiruokana auttavat usein makeanhimoon.

Mitään virallista määrää siihen, mikä on liikaa, ei Ruuskasen mukaan kuitenkaan ole. Toiset syövät joka päivä jälkiruuaksi vanukkaan tai pienen suklaapatukan, kun toinen taas pitää karkkipäivän ja pistelee silloin poskeensa kokonaisen suklaalevyn tai karkkipussin. Molemmat tyylit ovat ihan yhtä hyväksyttäviä.

–Kokemukseni mukaan diabeetikot kokevat ennemmin huonoa omatuntoa herkuttelusta, kuin mässäilevät sokerilla. Herkuttelulla hoidetaan mielenterveyttä, ja silloin pitää saada syödä juuri niitä herkkuja, joista itse pitää, eikä yrittää väkisin tyytyä sokerittomiin. Se on mennyttä aikaa se, Ruuskanen painottaa.



Tavallisia herkkujen hiilihydraattimääriä

Arvot ovat keskimääräisiä. Taulukon merkintä HH g tarkoittaa hiilihydraattien määrä grammoina yhdessä annoksessa.            

  • korvapuusti, keskikokoinen    30 HH g                                           
  • täytekakkuviipale 20–25 HH g
  • muffini, keskikokoinen 30–35 HH g
  • 200 g suklaalevy 100 HH g
  • 40 g suklaapatukka 20 HH g
  • 100g irtokarkkeja  80–90  HH g
  • hattara 20–30  HH g
  • jäätelöpuikko 10–15 HH g
  • jäätelötuutti 20–25 HH g          
  • 5 dl sokerilimsaa 50 HH g
  • 1 l popcorneja 20 HH g                                            
  • 1 l perunalastuja 60 HH g
  • ravintolapizza 70–90  HH g         
  • kerroshampurilaisateria light-juomalla  80 HH g


Juttu on kirjoitettu erityisesti tyypin 1 diabeetikon näkökulmasta. Tyypin 1 diabeteksen hoitona on aina insuliini. Muissa diabetestyypeissä on myös muita hoitokeinoja.


ElinaLuoma2016b
Teksti ja kuvat
Elina Luoma