Diabetesliitto

Voisiko se olla tyypin 1 diabetes?

Lapsi juo ja pissaa aiempaa enemmän. Aivan kuin hän olisi laihtunutkin. Lapsi on väsynyt ja ruokahaluton, hän saattaa myös voida pahoin ja oksennella. Kun oireet jatkuvat, lapsen hengityksestä tulee huokuvaa ja siinä voi olla asetonin haju. Kaikkien näiden oireiden taustalla voi olla tyypin 1 diabeteksen puhkeaminen.

Helppo ja nopea tapa saada varmuus asiasta on verensokerin mittaaminen lapsen sormenpäästä. Verensokeri pitää mitata aina, kun on vähänkin syytä epäillä, että oireilun syynä voi olla tyypin 1 diabetes.

Etenkin taaperoikäisen oireet voivat olla epämääräiset, ja ne on helppo tulkita flunssaksi tai vatsataudiksi.

Mistä ketoasidoosi johtuu?

Happomyrkytys eli ketoasidoosi on seurausta insuliinin puutteesta, mikä estää sokerin pääsyn lihaksiin.

Kun insuliinia ei ole käytettävissä, solut ottavat energiaa rasvakudoksesta vapautuvista rasvahapoista.

Rasvahappojen runsaan polttamisen seurauksena elimistöön kertyy happamia aineenvaihduntatuotteita, ketoaineita.

Kun lapsella epäillään tyypin 1 diabetesta, mitataan verestä myös ketoaineet.

Ketoasidoosi on henkeä uhkaava tila

Jos tyypin 1 diabeteksen toteaminen viivästyy, voi lapselle kehittyä happomyrkytys eli diabeettinen ketoasidoosi. Se on henkeä uhkaava tila.

Diabetekseen sairastunut lapsi tarvitsee heti sairaalahoitoa. Diabetesepäily on aina syy viedä lapsi päivystykseen - jos on syytä epäillä ketoasidoosia, on hoitoon pääsemisellä kova kiire!

Lapsen ketoasidoosi vaatii tehohoitoa. Sen kesto on tyypillisesti muutamia päiviä.

Ketoasidoosi useammalla kuin 120 lapsella vuodessa

Tyypin 1 diabetekseen sairastuu Suomessa joka vuosi noin 500-600 lasta. Vuonna 2018 sairastuneista 0-15-vuotiaista yli 26 %:lla todettiin diagnoosihetkellä ketoasidoosi.

Tyypin 1 diabetesta on siis Suomessa paljon, mikä on hyvä pitää mielessä, kun lapsen oireilu huolettaa.

Vuodesta 2002 lähtien koottu lasten diabetesrekisteri kertoo, että vuoden 2018 ketoasidoosiprosentti oli rekisterin historian korkein, mikä on huolestuttavaa.

Ketoasidoosi voi kehittyä myös insuliinihoitoa saavalle diabeetikolle sairauden vuoksi tai jos insuliinin saanti jostain syystä keskeytyy.


Lisää tietoa lasten diabeteksesta ja ketoasidoosista

Artikkeleita

Äitien tekstejä



Julisteet hoitopaikkoihin D-kaupastamme

D-kaupastamme on tilattavissa lapsen diabeteksen oireista ja happomyrkytyksen riskistä tiedottavia julisteita. Maksuttomat julisteet on tarkoitettu paikkoihin, joissa lasten vanhemmat ja hoitajat voivat niitä kohdata: päiväkoteihin, neuvoloihin ja terveyskeskuksiin.

Julisteiden tilaaminen vaatii kirjautumisen tai rekisteröitymisen ammattilaisten D-kauppaan. Julisteiden koko on A2, ja postituskin on maksuton, kun tilaat enintään viisi julistetta. Voit tilata maksuttomat julisteet myös muiden tuotteiden tilauksen yhteydessä. Katso juliste tästä:


Suomen Diabetesliitto
Tampere
p. 03 2860 111

diabetesliitto@diabetes.fi
www.diabetes.fi

Tarkemmat yhteystiedot