Diabeteksen hoitaminen, ruoka

fl1w

Flunssakausi on täällä 

Tuntuuko, että kaikki ympärilläsi kaatuvat sänkyyn? Flunssalta on hankala välttyä loputtomiin ja siksi onkin hyvä tietää ennalta, miten diabeteksen kanssa pärjää kipeänä.

Atshiu! Hätkähdät kesken oppitunnin luokkakaverisi kovaääniseen aivastukseen. Onneksi hän peitti kädellä suunsa, jottei pärskäyttänyt vahingossa sinun päällesi. Hän ojentaa sinulle luokassa kiertävän oppikirjan ja tunnin loputtua poistutte luokan ovesta peräkkäin. Ruokalassa syöt herkullisen keiton kanssa leipää ja hierot silmääsi, sillä sinne on mennyt ripsi. Seuraavalla viikolla sinua ei koulussa näy, sillä olet kuumeessa. 

-Flunssat ovat virustauteja, jotka leviävät pisaratartuntana limakalvojen kautta. Hyvä käsihygienia on ainut keino, jolla flunssalta pystyy suojautumaan, diabeteslääkäri Atte Vadén muistuttaa. 

Joihinkin ihmisiin flunssa tarttuu helpommin kuin toisiin. Tämä johtuu perintötekijöistä ja siitä, olemmeko jo sairastaneet kyseisen viruksen aiheuttaman taudin, sillä elimistömme on tällöin kehittänyt vasta-ainetta virusta vastaan.  Hyvä diabeteksen hoitotasapaino on myös oiva apu taistelussa flunssaa vastaan.

-Jos verensokeri on koholla, valkosolujen puolustusteho heikkenee ja näin taudit saavat helpommin niskaotteen meistä.

fl4w

Flunssa nostaa insuliinin ja nesteen tarvetta 

Flunssa on elimistölle stressitila, joka lisää muun muassa kortisolin tuotantoa. Kortisoli on insuliinin vastavaikuttajahormoni, ja tästä syystä insuliinin tarve kasvaa kipeänä ollessa. Tämä vaihe kestää kuitenkin yleensä vain muutaman päivän. 

–Pumppuhoidolla oleva diabeetikko voi sairauspäivien ajaksi nostaa basaalitasoa. Levemiriä lukuun ottamatta pitkävaikutteiset insuliinit ovat kankeita insuliineja, joten niiden annostelua ei lyhytkestoisen sairastamisen takia kannata lähteä muuttamaan. Lyhytvaikutteista insuliinia voi nostaa 25 % yhtä kuumeastetta kohden. 

Korotustarve on kuitenkin yksilöllinen, ja siksi verensokeria olisi kipeänä mitattava erityisen tiuhaan. Myös ketoaineita olisi hyvä mittailla, vaikkei olo olisikaan huono. 

–Koska keho kuluttaa flunssassa enemmän insuliinia, on ketoasidoosin riski suurempi. Normaali ketoainemäärä on alle 0.6 mmol/l ja yli 3mmol/l hälyttävän korkea. Flunssaisen diabeetikon on kuitenkin turha odotella niin pitkään, ennen kuin hakeutuu sairaalaan. Päivystyksessä käymistä ei kannata hävetä, Vadén painottaa.

Riittävä nesteytys on flunssassa tärkeää, sillä se tekee räästä juoksevampaa ja näin tauti lievittyy nopeammin. Jos kuumetta ei ole paljon, riittää flunssan hoitamiseen pelkkä lepo, sillä pieni lämpö tehostaa oman kehon puolustusjärjestelmää eliminoimaan viruksen. Ikävään oloon ja korkeaan kuumeeseen on syytä ottaa kuumelääke, sillä korkea kuume on haitallista elimistölle, esimerkiksi aivoille.

fl3w

Rauhallinen paluu arkeen

Flunssan pahimmat oireet kestävät parista päivästä viikkoon, mutta räkää voi erittyä ja yskäkin jatkua vielä pitkään tämän jälkeen, koska limakalvot ovat arat. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos flunssa pitkittyy tai uusii. Silloin kyse voi olla antibioottihoitoa vaativasta flunssan jälkitaudista, kuten poskiontelo- tai keuhkoputkentulehduksesta. 

Influenssa on flunssaa rajumpi ja pidempikestoisempi tauti, joka altistaa rajummille jälkitaudeille, esimerkiksi keuhkokuumeella. Diabeetikolle influenssaan sairastuminen saattaa tarkoittaa sairaalareissua, sillä kuumeessa diabeteksen hoitaminen on vaikeaa. Tästä syystä kausi-influenssarokotteen ottaminen on suositeltavaa. 

–Kausi-influenssarokote on diabeetikoille ilmainen ja se kannattaa ottaa, vaikkei rokotteen teho ihan 100 % olekaan. Rokote on hyvin tutkittu ja se pienentää riskiä sairastua influenssan jälkisairauksiin. 

Kouluun ja töihin voi flunssan jälkeen lähteä heti, kun kuumetta ei enää ole ja olo on hyvä. Liikunnan kanssa kannattaa ottaa aluksi rauhallisesti ja kuunnella tarkasti omaa kehoa. 

–Liikunta on keholle stressitila siinä missä flunssakin. Kipeänä treenatessa ylitetään elimistön palautumiskyky, jolloin tulostakaan ei synny. Vaarana on myös, että liikuntaa harrastettaessa, kun veri kiertää nopeammin ja sydän lyö tiheämmin, veressä olevat virukset ajautuvat sydämeen ja näin seurauksena voi olla vakava sydänlihaksentulehdus. 

Tehostettua verensokeriseurantaa on hyvä jatkaa vielä, vaikka valoa tunnelin päässä alkaisikin jo sairausrintamalla näkyä. Näin tiedät varmasti, milloin flunssa hellittää ja insuliinin tarve normalisoituu.

fl2w
Juttu on julkaistu tammikuussa 2017


ElinaLuoma2016b
Teksti ja kuvat
Elina Viitanen