Diabeteksen hoitaminen, ruoka

Ko3w

Hypokohtaus herätti hoitamaan

Jos diabeetikon elimistössä on liikaa insuliinia tarpeeseen nähden, verensokeri voi laskea liian alas ja seurauksena on hypoglykemiakohtaus, insuliinisokki. Tällaisen kohtauksen Kaapo Koivisto, 15, sai reilu vuosi sitten. Kaapo selvisi kohtauksesta säikähdyksellä ja päätti petrata omahoitoaan.

On joulukuinen aamu. Jyväskyläläisen omakotitaloalueen asukit uinuvat rauhaisasti paksun lumipeitteen keskellä. Yhtäkkiä yhden talon valot rävähtävät päälle.

–Olin pelannut siskoni kanssa pitkälle yöhön videopelejä ja jäänyt hänen huoneeseensa nukkumaan. Kävin kuuden aikaan vessassa ja menin takaisin nukkumaan. Noin kahdeksan aikaan aloin kouristella, Kaapo kertoo reilun vuoden takaisesta insuliinisokistaan.

Kaapon sisko ryntäsi herättämään perheen vanhemmat, jotka ymmärsivät heti mistä on kysymys. Kaikkien helpotukseksi Kaapo virkosi nopeasti, eikä ambulanssia tarvittu.

–Heräsin siihen, kun isä piteli minua tiukasti paikoillaan, etten olisi kouristellessani satuttanut itseäni. Äiti istui vieressäni hunajapurkki kädessään.                                              

Sokki säikytti Kaapon perheineen pahanpäiväisesti ja sai Kaapon ymmärtämään, kuinka tärkeää on mitata verensokeria, laskea hiilihydraatit oikein ja kiinnittää huomiota insuliiniannoksiin.

–Sairastuin 5-vuotiaana, joten diabeteksesta on tullut kiinteä osa minua. Samalla diabeteksen hoitoni oli kuitenkin hieman rutinoitunut. Ennen kohtausta hoidin itseäni vähän sinnepäin.

Ko4w Matala verensokeri aiheuttaa oireita useimmiten, kun verensokeri laskee alle 3,3 – 2,7 mmol/l.

Tuntematon syy


Insuliinisokkia edeltävänä päivänä Kaapo oli kuitenkin mielestään syönyt ja pistänyt oikein, eikä muutakaan selittävää tekijää löytynyt hoitohenkilökunnan kanssa käydyistä pohdinnoista huolimatta.

–Se, että kohtaus sattui nukkuessani, ei sinänsä tullut yllätyksenä, sillä verensokerini pyrki matalalle usein juuri öisin. Yleensä vain heräsin huonoon oloon, nyt niin ei käynyt.

Lasten diabeteslääkäri Anu-Maaria Hämäläisen mukaan hypon varoitusoireet saattavat hävitä, jos matalan tuntemuksia tulee päivittäin.

–Hyvässä hoitotasapainossa sallitaan 1-2 hypotuntemusta viikossa, mutta tavoitteena on kuitenkin, että niitä olisi mahdollisimman vähän ja niiden syyt selvitettäisiin aina. Vakavia hypoja ei saisi tulla ollenkaan.

Kun kaikki syödyt hiilihydraatit, pistetyt insuliinit ja liikuntatilanteet kirjataan ylös vihkoon, voi löytää syyn toistuviin hypoihin. Apua voi pyytää myös hoitohenkilökunnalta. Jos vihkoseuranta ei auta, kokeilla voi myös sensorointia.

–Säännöllisellä itsehoidolla voit ehkäistä liian matalia verensokereita ja poistaa hypoglykemia-kohtauksen riskin. Opit myös tietämään mikä on juuri sinulle sopiva perusinsuliinimäärä, kuinka paljon korjaavaa tai ateriainsuliinia tarvitset ja miten liikunta vaikuttaa verensokeriisi.

Ko5wHypoglykemian tavallisia oireita ovat muun muassa huimaus ja keskittymisvaikeudet. Silloin on vaikeaa katsoa edes televisiota.

Tavallinen hypo ei ole hengenvaarallinen

Yksittäisistä matalista ei kuitenkaan kannata huolestua, tai mikä pahinta, pitää verensokeria hypojen pelossa tahallaan korkealla. Nuoren diabeetikon kuoleminen hypoglykemiaan on erittäin harvinaista. Saksalaisen rekisteritiedon mukaan kukaan alle 18-vuotias ei ollut kuollut hypoon.

–Elimistössä on turvana kaksi varajärjestelmää matalan verensokerin korjaamiselle: hätävarastosokerin vapautuminen maksasta ja maksan sokerin uudistuotanto. Näitä varajärjestelmiä säätelevät erilaiset vastavaikuttajahormonit, kuten haiman glukagoni ja lisämunuaisen adrenaliini.

Vaaralliseksi hypo muuttuu vasta, jos maksan hätäsokerivarasto on tyhjä joko vähäisen hiilihydraattien syömisen tai toistuvien hypojen vuoksi, tai jos maksa ei toimi oikein alkoholin vuoksi.

–Alkoholi estää molempia maksan varajärjestelmiä toimimasta, siksi sen aiheuttama hypo on vaarallinen. Jos alkoholia ei ole nautittu, mutta varastot ovat muuten tyhjät, maksan sokerin uudistuotanto käynnistyy ja nostaa verensokeria, mutta ei kovinkaan nopeasti. Tässä ajassa diabeetikon verensokeri voi laskea jo niin alas, että tajunta hämärtyy.

Hypoeväät aina mukana

Sokki ei saanut Kaapoa pelkäämään tulevaisuutta vaan kurkkaamaan mielenkiinnolla menneeseen ja ottamaan siitä opikseen. Nyt hän pitää huolen, että hätäsokerivarastot ovat aina täynnä niin maksassa, yöpöydänlaatikossa kuin skootterin tavarasäilössäkin.

–Kohtauksen jälkeen aloin käyttää enemmän aikaa hiilihydraattien ja insuliiniannosten laskemiseen. Lisäksi olen huolehtinut siitä, että minulla on aina hypoevästä mukanani, minne ikinä menenkään. Tsempattuani omahoitoani matalia on tullut nyt entistä vähemmän, eikä kohtaus ole uusinut. Jos näin kuitenkin kävisi, olen varma, että joku pitää minusta silloinkin hyvää huolta. Siihen meidän diabeetikoiden on luotettava.


Hypoglykemia: verensokeri laskee verensokeri laskee alle arvon 4 mmol/l.
Vakava hypoglykemia: verensokerin laskee niin matalalle, että tilanteen hoitamiseen tarvitaan toisen henkilön apua.


Lue liian matalasta verensokerista lisää täältä.



Artikkeliin liittyvät asiasanat:

hypo
Elina Luomaw
Teksti ja kuvat
Elina Luoma