Sydämellistä joulureseptejä ja tasaisempia verensokereita
Jouluna tulee herkuteltua enemmän kuin tavallisesti ja se on ihan ok. Jotta olo pysyisi mukavana, kannattaa verensokeria mittailla tiuhaan. Osan jouluherkuista voi kokeilla vaihtaa terveellisimpiin, mutta yhtä herkullisiin Sydänmerkki-tuotteisiin.
Ennen kuin olet edes saanut silmiäsi auki, maistuu suussa jo
joulukalenterisuklaa. Sama meno jatkuu pitkin päivää: torttuja, pipareita,
kakkuja, kiisseliä, rahkaa, glögiä, marmeladia ja lisää suklaata. Eikä tässä ole mitään
väärää, sillä on tärkeää, että diabeetikkokin nauttii joulusta ja siihen
kuuluvista ruuista hyvällä omallatunnolla. Se tukee jaksamista.
–Jouluna ei hoideta diabetesta vaan vietetään joulua. Verensokereiden kannalta olennaista on, että ei ole hypoglykemioita eikä hyperglykemioita eli ei niin korkeaa sokeria, että on huono olo, diabeteshoitaja Tiina Salonen täsmentää.
Suuria heilahteluja liian matalan ja liian korkean välillä voi yrittää välttää lisäämällä mittaus- tai skannauskertoja. Näin pystyy paremmin korjaamaan tilapäisesti koholle karannutta verensokeria. Jouluherkkujen hiilihydraatit kannattaa opetella ulkoa ja laskea hiilarit niin tarkasti, kuin mahdollista.
–Jos hiilihydraattien ennakointi on
vaikeaa, ota ensin pieni annos pikainsuliinia sellaiselle määrälle hiilareita,
jonka ainakin syöt ja paikkaa tilanne aterian päättyessä ottamalla toinen
pikainsuliiniannos lopuille hiilihydraateille, Tiina neuvoo.
Vältä napostelua ja kokeile kevyempää
Jouluna tulee
usein syötyä herkkuja vähän väliä. Silloin pikainsuliini ja hiilihydraatit saattaa
olla vaikeampaa kohdistaa kuin selkeille aterioille. Pumppuhoidossa napostelun
aiheuttamaa verensokerin heilahtelua voi hillitä nostamalla basaalia
tilapäisesti. Pistoshoidolla sattumanvaraista napostelua on haastavampaa hoitaa,
sillä tiheillä insuliiniannokset aiheuttavat helposti hypoja insuliinin
päällekkäisten vaikutusten takia.
–Helpompaa voi olla ajatella herkkua vaikka jälkiruokana eli osana ateriaa. Pikainsuliinia on helpompi kohdistaa, jos herkkuja ei napsi jatkuvasti, vaan selkeinä kertoina, Tiina vinkkaa.
Jouluherkuissa on usein paljon sekä sokeria että rasvaa. Nämä ominaisuudet
tekevät insuliinin oikea-aikaisesta annostelusta haastavaa, sillä sokerinen
ruoka nostaa verensokeria nopeasti ja rasvainen ateria taas imeytyy hitaasti. Sydänmerkki-ruoka
on tutkitusti vähäsokerisempaa ja vähäsuolaisempaa, kuitupitoista ja siinä
käytetty rasva on laadukkaampaa.
–Sydänmerkki on elintarvikkeista löytyvä pakkausmerkki, joka kertoo terveellisemmästä valinnasta ihan jokaiselle ihmiselle, myös diabeetikolle. Sydänmerkki-tuotteet ovat omassa tuoteryhmässään kuitupitoisempia ja vähäsokerisempia vaihtoehtoja, mikä helpottaa verensokerin pitämistä tasaisena. Kaiken kaikkiaan Sydänmerkki-tuotteita valitsemalla on helpompi muodostaa itselle sopiva, terveellinen ruokavalio. Kannattaa muistaa, että myös tuoreet kasvikset, marjat ja hedelmät ovat aina Sydänmerkki-tuotteita, vaikka niistä ei Sydänmerkki-logoa löydykään, ravitsemusasiantuntija Anna Kara Sydänmerkistä huomauttaa.
Sydänmerkki-logolla merkittyjä tuotteita löytyy lähes jokaisen kaupan hyllyltä. Yhteensä kuluttajien saatavilla on noin 800 eri Sydänmerkki-tuotetta.
Terveellinenkin voi olla hyvää
Aivan suoraan Sydänmerkillisiä joulutuotteita ei ole saatavilla,
mutta monet jouluherkut voi tehdä terveellisimmiksi Sydänmerkkiä hyödyntäen.
–Valitsemalla Sydänmerkillä merkittyjä raaka-aineita, kuten margariinia ja maitotuotteita, ja kokeilemalla Sydänmerkki-reseptejä saa taatusti terveellisempiä vaihtoehtoja joulupöytään. Kaikkia ei tarvitse korvata, muutama ruokalaji tai herkku riittää. Viimeistään pienen totuttelun jälkeen Sydänmerkki-herkut maistuvat vähintään yhtä hyville kuin perusjouluherkut, Anna lupaa.
Jos et usko, kokeile
Pähkinäiset karkit
Annoksia 40
Annoskoko 17g
Aktiivinen valmistusaika 30 min
Passiivinen valmistusaika 4 t 0 min
Raaka-aineet
2 ½ dl manteleita
2 ½ dl hasselpähkinöitä
2 ½ dl
cashewpähkinöitä
200 g
kivettömiä taateleita
½ mm suolaa (maustemitta, joka on 1 ml)
1 tl
vaniljasokeria
½ tl kanelia
2 rkl öljyä
Pinnalle
5 rkl
kookoshiutaleita
5 rkl
puolukkajauhetta
Valmistusohje
1. Liota manteleita ja hasselpähkinöitä vedessä ainakin 4 tuntia. Kaada liotusvesi pois.
2. Jauha cashewpähkinät monitoimikoneella tai tehosekoittimella, kaada jauhe kulhoon odottamaan. Jauha muut aineet tasaiseksi massaksi ja lisää lopuksi cashewjauhe. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jotta saat massasta pyöritettävän taikinan.
3. Pyörittele taikina 40 palloksi ja kieritä pallot kookoshiutaleissa ja puolukkajauheessa. Säilytä jääkaapissa.
Hiilihydraatteja 16g/100g
Annoksia 50
Annoskoko 11g
Aktiivinen
valmistusaika 1 t 20 min
Passiivinen
valmistusaika 0 min
Raaka-aineet
1 muna
1 ½ dl sokeria
125 g rasia-
tai pullomargariinia
2 rkl siirappia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
¼ tl jauhettua
maustepippuria
3 ¼ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl soodaa
Valmistusohje
1. Vaahdota muna ja sokeri. Lisää (sulatettu) rasva, siirappi ja mausteet.
2. Lisää sooda-jauhoseos ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Maista. Lisää tarvittaessa mausteita makusi mukaan.
3. Taikina on
heti valmista leivottavaksi. Kauli taikina levyksi ja ota siitä piparkakkuja
muotilla pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 5
minuuttia.
Hiilihydraatteja 60g/100g
Chilikaakao
Annoksia 2
Annoskoko 200g
Aktiivinen
valmistusaika 5 min
Passiivinen valmistusaika 0
min
Raaka-aineet
4 dl kaurajuomaa
3 rkl kaakaojauhetta
1-2 rkl sokeria
ripaus chilijauhetta
ripaus kanelia
50 g tummaa
suklaata
Valmistusohje
1. Kuumenna maito kattilassa. Sekoita joukkoon kaakaojauhe, sokeri ja mausteet.
2. Rouhi suklaa. Ota kattila liedeltä ja jaa laseihin. Viimeistele juomat suklaapaloilla.
Hiilihydraatteja 55g/100g
AinoSaysDBT kokeili Sydänmerkki-piimäkakkua ja -glögiä. Reseptit löytyvät videon kuvauksesta.