Diabeteksen hoitaminen, ruoka

Pääkuva
Sydämellistä joulureseptejä ja tasaisempia verensokereita

Jouluna tulee herkuteltua enemmän kuin tavallisesti ja se on ihan ok. Jotta olo pysyisi mukavana, kannattaa verensokeria mittailla tiuhaan. Osan jouluherkuista voi kokeilla vaihtaa terveellisimpiin, mutta yhtä herkullisiin Sydänmerkki-tuotteisiin.

Ennen kuin olet edes saanut silmiäsi auki, maistuu suussa jo joulukalenterisuklaa. Sama meno jatkuu pitkin päivää: torttuja, pipareita, kakkuja, kiisseliä, rahkaa, glögiä, marmeladia ja lisää suklaata. Eikä tässä ole mitään väärää, sillä on tärkeää, että diabeetikkokin nauttii joulusta ja siihen kuuluvista ruuista hyvällä omallatunnolla. Se tukee jaksamista.

–Jouluna ei hoideta diabetesta vaan vietetään joulua. Verensokereiden kannalta olennaista on, että ei ole hypoglykemioita eikä hyperglykemioita eli ei niin korkeaa sokeria, että on huono olo, diabeteshoitaja Tiina Salonen täsmentää.

Suuria heilahteluja liian matalan ja liian korkean välillä voi yrittää välttää lisäämällä mittaus- tai skannauskertoja. Näin pystyy paremmin korjaamaan tilapäisesti koholle karannutta verensokeria. Jouluherkkujen hiilihydraatit kannattaa opetella ulkoa ja laskea hiilarit niin tarkasti, kuin mahdollista.

–Jos hiilihydraattien ennakointi on vaikeaa, ota ensin pieni annos pikainsuliinia sellaiselle määrälle hiilareita, jonka ainakin syöt ja paikkaa tilanne aterian päättyessä ottamalla toinen pikainsuliiniannos lopuille hiilihydraateille, Tiina neuvoo.

Vältä napostelua ja kokeile kevyempää

Jouluna tulee usein syötyä herkkuja vähän väliä. Silloin pikainsuliini ja hiilihydraatit saattaa olla vaikeampaa kohdistaa kuin selkeille aterioille. Pumppuhoidossa napostelun aiheuttamaa verensokerin heilahtelua voi hillitä nostamalla basaalia tilapäisesti. Pistoshoidolla sattumanvaraista napostelua on haastavampaa hoitaa, sillä tiheillä insuliiniannokset aiheuttavat helposti hypoja insuliinin päällekkäisten vaikutusten takia.

–Helpompaa voi olla ajatella herkkua vaikka jälkiruokana eli osana ateriaa. Pikainsuliinia on helpompi kohdistaa, jos herkkuja ei napsi jatkuvasti, vaan selkeinä kertoina, Tiina vinkkaa.

Jouluherkuissa on usein paljon sekä sokeria että rasvaa. Nämä ominaisuudet tekevät insuliinin oikea-aikaisesta annostelusta haastavaa, sillä sokerinen ruoka nostaa verensokeria nopeasti ja rasvainen ateria taas imeytyy hitaasti. Sydänmerkki-ruoka on tutkitusti vähäsokerisempaa ja vähäsuolaisempaa, kuitupitoista ja siinä käytetty rasva on laadukkaampaa.

–Sydänmerkki on elintarvikkeista löytyvä pakkausmerkki, joka kertoo terveellisemmästä valinnasta ihan jokaiselle ihmiselle, myös diabeetikolle. Sydänmerkki-tuotteet ovat omassa tuoteryhmässään kuitupitoisempia ja vähäsokerisempia vaihtoehtoja, mikä helpottaa verensokerin pitämistä tasaisena. Kaiken kaikkiaan Sydänmerkki-tuotteita valitsemalla on helpompi muodostaa itselle sopiva, terveellinen ruokavalio. Kannattaa muistaa, että myös tuoreet kasvikset, marjat ja hedelmät ovat aina Sydänmerkki-tuotteita, vaikka niistä ei Sydänmerkki-logoa löydykään, ravitsemusasiantuntija Anna Kara Sydänmerkistä huomauttaa.

Sydänmerkki-logolla merkittyjä tuotteita löytyy lähes jokaisen kaupan hyllyltä. Yhteensä kuluttajien saatavilla on noin 800 eri Sydänmerkki-tuotetta.

Terveellinenkin voi olla hyvää

Aivan suoraan Sydänmerkillisiä joulutuotteita ei ole saatavilla, mutta monet jouluherkut voi tehdä terveellisimmiksi Sydänmerkkiä hyödyntäen.

–Valitsemalla Sydänmerkillä merkittyjä raaka-aineita, kuten margariinia ja maitotuotteita, ja kokeilemalla Sydänmerkki-reseptejä saa taatusti terveellisempiä vaihtoehtoja joulupöytään. Kaikkia ei tarvitse korvata, muutama ruokalaji tai herkku riittää. Viimeistään pienen totuttelun jälkeen Sydänmerkki-herkut maistuvat vähintään yhtä hyville kuin perusjouluherkut, Anna lupaa.

Jos et usko, kokeile

Raakanamit Ulla MaijaPaavilainen
Kuva: Sydänmerkki, Ulla-Maija Paavilainen

Pähkinäiset karkit

Annoksia 40
Annoskoko 17g
Aktiivinen valmistusaika 30 min
Passiivinen valmistusaika 4 t 0 min

Raaka-aineet

2 ½ dl manteleita
2 ½ dl hasselpähkinöitä
2 ½ dl cashewpähkinöitä
200 g kivettömiä taateleita
½ mm suolaa (maustemitta, joka on 1 ml)
1 tl vaniljasokeria
½ tl kanelia
2 rkl öljyä

Pinnalle

5 rkl kookoshiutaleita
5 rkl puolukkajauhetta

Valmistusohje

1. Liota manteleita ja hasselpähkinöitä vedessä ainakin 4 tuntia. Kaada liotusvesi pois.

2. Jauha cashewpähkinät monitoimikoneella tai tehosekoittimella, kaada jauhe kulhoon odottamaan. Jauha muut aineet tasaiseksi massaksi ja lisää lopuksi cashewjauhe. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jotta saat massasta pyöritettävän taikinan.

3. Pyörittele taikina 40 palloksi ja kieritä pallot kookoshiutaleissa ja puolukkajauheessa. Säilytä jääkaapissa.

Hiilihydraatteja 16g/100g


piparit ElinaHimanen
Kuva: Sydänmerkki, Elina Himanen
Kukkolan piparkakut

Annoksia 50
Annoskoko 11g
Aktiivinen valmistusaika 1 t 20 min
Passiivinen valmistusaika 0 min

Raaka-aineet

1 muna
1 ½ dl sokeria
125 g rasia- tai pullomargariinia
2 rkl siirappia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
¼ tl jauhettua maustepippuria
3 ¼ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl soodaa

Valmistusohje

1. Vaahdota muna ja sokeri. Lisää (sulatettu) rasva, siirappi ja mausteet.

2. Lisää sooda-jauhoseos ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Maista. Lisää tarvittaessa mausteita makusi mukaan.

3. Taikina on heti valmista leivottavaksi. Kauli taikina levyksi ja ota siitä piparkakkuja muotilla pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.

Hiilihydraatteja 60g/100g


chilikaakao Suvi-Laine
Kuva:Sydänmerkki, Suvi Laine

Chilikaakao

Annoksia 2
Annoskoko 200g
Aktiivinen valmistusaika 5 min
Passiivinen valmistusaika 0 min

Raaka-aineet

4 dl kaurajuomaa
3 rkl kaakaojauhetta
1-2 rkl sokeria
ripaus chilijauhetta
ripaus kanelia
50 g tummaa suklaata

Valmistusohje

1. Kuumenna maito kattilassa. Sekoita joukkoon kaakaojauhe, sokeri ja mausteet.

2. Rouhi suklaa. Ota kattila liedeltä ja jaa laseihin. Viimeistele juomat suklaapaloilla.

Hiilihydraatteja 55g/100g

 

ainon leivontavideo

AinoSaysDBT kokeili Sydänmerkki-piimäkakkua ja -glögiä. Reseptit löytyvät videon kuvauksesta.

Elina inspis2018
Juttu ja pääkuva
Elina Viitanen
Sydänmerkki
Reseptikuvat
Sydänmerkki