Koulu, opiskelu

vanhat6tekstitwVanhojentanssit olivat Ella Vaittiselle ja Emma Jäntille, 18, yksi lukion unohtumattomimmista päivistä.  Värikkäiltä tapahtumankäänteiltä ei vältytty, vaikkei diabetes tanssiaskeleita sekoittanutkaan.

–Vannoin vuosi sitten, etten enää koskaan vedä tätä pukua ylleni, Ella naurahtaa ja katoaa jonnekin yönsinisen tanssiaismekon sisään.

Ella on tanssinut peräti kahdet vanhojentanssit: ensin kaverinsa parina ja sitten oman luokkansa kanssa. Näistä päivistä Ella ei vaihtaisi mitään muuta, kuin jalkoihin hiertyneet rakot ja turhan jännityksen.

–Stressasin tansseja tosi paljon, vaikka se oli ihan turhaa. Kaikki mokaavat sinä päivänä jotenkin, eikä sitä pidä ottaa turhan vakavasti. Hauskat kommellukset pysyvät varmasti mielessäni paljon kauemmin, kuin wienervalssin askeleet.

Ensimmäisissä vanhojentansseissa Ellan laahuksen päälle astuttiin niin, että vannehameen tyllistä repesi suuri kaistale. Ella joutui lähtemään kesken tanssin operoimaan mekkoaan. Toisen kerran päänvaivaa tuotti hampaiden harjaus.

–Olin juuri ollut hotellissa, josta olin ottanut mukaani pari pientä näytepakkausta. Toisessa oli sheiveri sekä pieni sheivausgeeli ja toisessa hammasharja ja hammastahnaa aivan samanlaisessa rasiassa kuin sheivausgeeli. Juuri ennen tansseja pesin hampaitani ja pohdin, että maistuupa oudolta. Ei ihme, sillä pesin hampaitani sheivausgeelillä, Ella nauraa silmäkulmiaan pyyhkien.

Pieniltä vastoinkäymisiltä ei välttynyt myöskään hänen ystävänsä Emma, joka oppi kantapäiden kautta, että tärkein asia, jonka vanhojentansseissa tarvitset, on ilmastointiteippi.

–Kenkäni putosivat jalasta kolmannella askeleella, ja liian iso vannehameeni valui alaspäin niin, että kompuroin siihen jatkuvasti. Seuraavana tanssipäivänä teippasin hameen tiukasti ympärilleni ja kengät jalkaani, Emma huokaa.

Tyttöjen mielestä kaikki muu voi huoletta mennä pieleen, kunhan diabeteksen hoito on kunnossa. Korkealle kipuava verensokeri saa olon ikäväksi, ja tanssi olisi sääli keskeyttää pitkäksi toviksi hypon takia.

vanhat5w
Kerran vielä! Ella tumman- ja Emma vaaleansinisessä mekossaan verestävät viime vuoden tanssiaskeleita.


Eri hoitomuodot, eri tyylit

Ellalla on käytössään insuliinipumppu ja Emmalla insuliinikynät. Emma kävi vanhojentanssipäivänä tarpeen vaatiessa vessassa pistämässä reiteen pikainsuliinia ja mittasi verensokeria ahkerasti.

–Huolehdin myös, että syön tasaisin väliajoin. Aamulla söin tukevan aamupalan jännityksestä huolimatta ja juuri ennen suoritusta banaanin. Tämän lisäksi minulla oli pukuhuoneessa varattuna syötävää, jos verensokerini sattuisi laskemaan kesken kaiken matalalle, Emma sanoo Ellan nyökkäillessä vieressä.

vanhat3w
Tanssiaispäivään mahtuu onneksi paljon taukoja, Emma kertoo.



Vanhojentanssipäivät sisältävät paljon taukoja, joiden aikana ehtii rauhassa mitata, pistää ja syödä tarvittaessa. Yksi tanssiosuus kestää tunnin verran.

–Jos muuta vaihtoehtoa ei löydy, voi pumpun mielestäni ottaa tanssin ajaksi irti, sillä onhan useimmat pumput irrotettava esimerkiksi uimaan mentäessä, Ella huomauttaa.

Ella piti pumppua ensimmäisellä kerralla rintojen välissä ja toisella kerralla reisivyöllä. Välillä vyö kuitenkin valui alaspäin ja sitä oli pakko kiristää entistä tiukemmalle.

–Lopulta vyö oli niin tiukalla, ettei veri enää tuntunut kiertävän kunnolla jalassani. Olisi ilmeisesti pitänyt teipata pumppu kiinni, Ella sanoo Emmalle virnistäen.


Ystävät tukena

Ella ja Emma tutustuivat toisiinsa yläkoulussa yhteisen ystävän kautta. Muodostui viiden hengen kaveriporukka, jossa kolmella oli sattumalta diabetes.

–Olemme aina olleet hyvin avoimia diabeteksen suhteen, sillä siitä on alkujärkytyksen jälkeen muodostunut luonnollinen osa elämää. Kun kaikki tietävät, on paljon turvallisempi olo, Emma painottaa.

Tytöt kertoivat myös vanhojentanssipareilleen diabeteksesta. Ella tanssi omissa vanhoissaan yläastekaverinsa ja Emma sattumanvaraisesti löytyneen uuden tuttavuuden kanssa.

–Luokkalaiseni alkoivat jo ykkösen lopussa varailla itselleen pareja. Itse en löytänyt ketään, joten päätin viime tingassa pyytää kaverini tuutoroppilasta. Meillä oli treeneissä tosi kivaa eikä harmittanut paljonkaan mennä aina koulun jälkeen harjoittelemaan.

Vanhojentansseja harjoiteltiin kahden ja puolen kuukauden ajan vähintään kahdesti viikossa. Se oli hyvä, sillä näin Ella ja Emma pystyivät valmistautumaan h-hetkeen myös diabeteksen kannalta.

–Harrastamme molemmat liikuntaa vapaa-ajallamme, mutta verensokeri käyttäytyy kuitenkin aina eri tavalla eri liikuntamuodossa. Siksi oli hyvä oppia rauhassa, miten verensokerin kanssa vanhojentansseissa tulisi toimia ja miten jännitys vaikuttaa sokereihin. Varsinkin kenraaliharjoitukset ovat hyvin samantyyppinen tilanne kuin varsinainen tanssi, sillä silloin useimpia jo hieman jännittää, Ella huomauttaa.

Tanssilattialle päästyään Emma ja Ella päästivät mahassaan lennelleet perhoset vapauteen ja vain nauttivat ohikiitävästä päivästä. Huolellisen diabeteksen hoidon ansiosta muistoksi ihanasta päivästä jäivät vain liimasta tahmea iho, sekä hullunhauska video, jossa Emman kengät lentävät kaaressa tanssisalin poikki.

vanhat1w
Ella ja Emma kannustavat lähtemään vanhojenpäivään rennolla mielellä: mokatkin tekevät hyviä muistoja.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

monipistoshoito diabetes hankalissa oloissa insuliinipumppu
Elina Luomaw
Teksti ja kuvat
Elina Luoma