Leirit, kurssit, matkailu

Aurinkoa ja opiskelua Kaliforniassa

16-vuotias Jenna Nykänen oli kesällä 2013 neljä viikkoa Kaliforniassa opiskelemassa englantia. Neliviikkoinen matka täytti Jennan odotukset, ja nyt hän haaveilee pidemmästä oleskelusta ulkomailla – vaikkapa vaihto-oppilasvuodesta tai opintoihin liittyvästä harjoittelusta.

JennaN
Jenna Nykänen opiskeli englantia Kaliforniassa neliviikkoisella kielikurssilla.


Ennen kielikurssia Jenna oli suunnitellut vuotta vaihto-oppilaana. Hän kuitenkin päätyi siihen, että ei ollut vielä valmis koko vuoden matkaan heti yläasteen jälkeen. Niinpä neliviikkoinen kielikurssi Kaliforniassa oli juuri se, mitä Jenna kesältään toivoi.

Iltarusko Kaliforniassa
Iltarusko Kaliforniassa.

Jennalla on ollut diabetes pikkulapsesta asti, ja lisäksi hänellä on keliakia. Kielikurssijärjestö EF:lle sairaudet eivät olleet este, mutta kesti muutaman viikon, kun järjestö selvitti miten juuri Jennan toivoma kurssipaikka pystyy nämä sairaudet huomioimaan.

- Se epävarmuus tuntui todella pitkältä, koska olin jo niin innoissani lähdössä Kaliforniaan, Jenna muistaa.

Pitkän lentomatkan valmistelun Jenna otti puheeksi käynnillään diabetespoliklinikalla. Lääkärin antama ohje insuliiniannostelusta aikavyöhykkeitä ylitettäessä oli niin monimutkainen, että Jenna ja hänen äitinsä päättivät hoitaa asian yksinkertaisemmin.

- Pistin pitkän insuliinin aamulla ennen koneen lähtöä Lontoossa, ja seuraavan pitkän kun menin perillä illalla paikallista aikaa nukkumaan. Muuten pelasin lyhyellä inskalla, Jenna kertoo.

- Se ei varmaan mennyt ihan oikein, mutta lopputulos oli hyvä.

Jenna otti mukaan reilusti ylimääräisiä tarvikkeita ja insuliinia, vaikka osasikin odottaa, että lämmin ilmasto ja päivittäinen liikunta pitävät insuliinintarpeen pienenä.

Suurkaupunki yöllä
Suurkaupungin yö.

Jenna majoittui yliopiston kampuksella asuntolassa, johon oli järjestetty huoneeseen oma jääkaappi insuliinien säilytystä varten. Kampuksen keittiö oli varautunut gluteenittomaan ruokaan.

Suomesta lähti samaan aikaan melkein 30 kurssilaista, ja heidän mukanaan matkusti suomalainen ryhmänohjaaja. Ohjaaja varmisti silloin tällöin, että Jennalla on kaikki ok.

- Kaliforniassa sain ensin selittää paikalliselle ryhmänjohtajalle, mikä tyypin 1 diabetes on, hänelle se oli uusi asia. Suomessa tuntuu, että tyypin 1 diabetes on tuttu myös niille, joilla ei sitä itsellään ole.

Sama päti keliakiaan, Yhdysvalloissa gluteeniton syöminen on muotidieetti, mutta Jenna korosti aina ruokapaikoissa sitä, että hänelle kyse ei ole dieetistä, vaan enemmän kuin allergiasta.

Iltarusko rannalla
Kalifornialainen unelma.

Kielikurssilla oli arkisin opetusta neljä tuntia päivässä ja lisäksi erilaista vapaa-ajan ohjelmaa. Jenna osallistui myös muutamalle viikonloppuretkelle.

Tervetuloa-LasVegasiin
Tervetuloa Las Vegasiin.

Diabetekseen tai keliakiaan liittyviä ongelmia Jenna ei kohdannut – muutama turhan korkea verensokeri tuli tosin mitattua.

- Ne liittyivät tilanteisiin, joissa en ollut kysynyt ruuan hiilihydraattimäärää.

Reissun päätavoite, kielenoppiminenkin toteutui.

- Eihän siellä kielioppia niin paljon tullut, mutta puhumista ja varmuutta kielen käyttöön. Erityisen iloinen olen siitä, että ajan mittaan aloin ymmärtää erilaisia aksenttejakin, kuten italialaisten ja espanjalaisten aika vaikeaa englantia, Jenna miettii.

Tahtien-kadulla
Tähtien kadulla.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

reissailu monipistoshoito
sade1
Teksti
Johanna Häme-Sahinoja
JennaN2
Reissukuvat
Jenna Nykänen