Minun elämäni - meidän diabeteksemme

Jaakko Siltakoskelle diabeteksen hoito on ollut elämäntapa pian 60 vuotta

Jaakko Siltakoski
Oululainen Jaakko Siltakoski on elänyt hyvää rinnakkaiseloa diabeteksen kanssa jo vuodesta 1961 lähtien. Kuva: Olli-Pekka Rissanen
90-vuotias Jaakko Siltakoski on sairastanut tyypin 1 diabetesta 56 vuotta. Hänen elämäänsä ovat siivittäneet tarkka huolenpito terveydestä, onnellinen avioliitto, mukavat harrastukset ja rento ote.

Jaakko Siltakoski osti verensokerimittarin heti, kun niitä tuli markkinoille 1980-luvulla. Siihen asti verensokerin tilaa saattoi päätellä vain virtsaliuskoista, ja niistäkin sen näki hiukan viiveellä.

- Kun menin hakemaan verensokerimittariin liuskoja, hoitaja kysäisi kerran, että miten niitä kuluu noin paljon. Totesin hänelle, että jos toisessa vaakakupissa ovat sinun antamasi liuskat ja toisessa minun hyvinvointini, niin vaaka kallistuu minun puolelleni.

Vaikka Siltakosken sairastuessa diabeetikkojen ennuste oli huono, ei Siltakoski ole koskaan lannistunut sairauden vuoksi. Samaa periksi antamattomuutta hän haluaisi neuvoa jokaiselle sairastuneelle tänäänkin. Diabetesta ei tarvitse pelätä. Kun omahoidosta huolehtii, voi elää kuten muutkin.

Dekaani Maarit Ruikalle erilaisuus on voimavara

Maarit Ruikka
Määrätietoisuus, tunnollisuus ja sitoutuminen ovat vahvuuksia, jotka ovat kantaneet Maarit Ruikka monin tavoin. Kuva: Katja Holopainen
Helsingin Teatterikorkeakoulun johtaja, dekaani Maarit Ruikka tunnustaa tuntevansa itsensä erilaiseksi diabeteksen takia. Hän sanoo kuitenkin, että diabetes ei ole koskaan rajoittanut häntä tai estänyt tekemästä mitään, mitä hän on halunnut.

Diabetes merkitsee kuitenkin jatkuvaa varmistelua ja huolehtimista. Vaikka Maarit hoitaa itseään esimerkillisesti, on hänellä paha hypo noin kerran vuodessa.

Maaritille erilaisuus on muutakin kun diabetes. Hän tuntee kuuluvansa kolmeen vähemmistöön: hän on lappilainen, diabeetikko ja homoseksuaali.

Lue toimittaja Katja Holopaisen juttu Diabetes-verkkolehdestä

Muotoilija-taiteilija ammentaa ideoita omasta elämästään

Carlos Alves Ludovicon
Muotoilija Carlos Alves Ludovico ammentaa ideoita töihinsä myös diabeteksestaan. Kuva: Annika Rauhala
Portugalilainen muotoilija-taiteilija Carlos Alves Ludovico suunnittelee uniikkeja esineitä, jotka haastavat ihmisiä ajattelemaan. Hän ammentaa työhönsä ideoita omasta elämästään, myös diabeteksesta.

Ludovico katseli jo lapsena ympäristöään lumoutuneena: muotoja, värejä, yksityiskohtia, esineiden käyttötarkoitusta. 14-vuotiaana hän sairastui ykköstyypin diabetekseen.

- Yksi elämäni dramaattisimmista hetkistä oli, kun lääkäri vahvisti, että minulla on diabetes.

 Seuraava shokki tuli kuitenkin heti kotona, kun insuliinia piti alkaa pistää itse. Opettelun ja harjoittelun myötä hoito alkoi vähitellen sujua.

Tänä päivänä 27-vuotias Ludovico tuskin huomaa diabetestaan, vaikka toteaakin sairauden ilman muuta vaikuttavan elämäänsä.

Lue toimittaja Pirkko Tuomisen juttu Diabetes-lehdestä

Juhis Saksa on rento rehtori ja diabeetikko

Juhis Saksa
Lappeenrannan yliopiston rehtori Juhis Saksa on sairastanut tyypin 1 diabetesta 4-vuotiaasta. Kuva: Mikko Nikkinen
Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) rehtori Juha-Matti ”Juhis” Saksa suhtautuu rennosti sekä diabetekseen että rehtorina oloon. Diabetes on aina ollut osa Saksan elämää, hän sairastui siihen jo nelivuotiaana.

Saksa miettii, että kehittyneet diabeteksen hoitomenetelmät ovat mahdollistaneet sen, että enää ei tarvitse elää diabetekselle, vaan voi elää diabeteksen kanssa.

– En ole antanut diabeteksen rajoittaa elämääni. Minua harmittaa ainoastaan se, etten voi koskaan lentää lentokonetta.

Rentouteen ja avoimuuteen kuuluu sekin, että Saksa ei piilottele diabetestaan, vaan pistää vaikka juhlaillallisilla frakki päällä.


Tuulentytöt hiihtivät halki Grönlannin 

Jenni Nurminen
Jenni Nurminen on onnellinen jäätikön ylittäjä. Kuva: Marjo Lindberg
Jenni Nurminen tälläytyi huhtikuussa 2017 vaellusvaatteisiin ja veti pipon tiukasti päähän. 

Edessä häämötti 600 kilometriä arvaamatonta Grönlannin jäätikköä, jonka Tuulentytöt-retkikunta eli Jenni sekä Marjo Lindberg ja Jaana Vanhatalo aikoivat ylittää hiihtäen 30 vuorokaudessa, ensimmäisenä suomalaisena naisretkikuntana.  

Reissun haasteita lisäsi Jenni Nurmisen tyypin 1 diabetes. Naiset miettivät yhdessä etukäteen kaikki mahdolliset riskitilanteet.  

– Diabetes ei ollut vain minun sairauteni, vaan koko retkikunnan sairaus, Nurminen tiivistää. 

Lue toimittaja Pirkko Tuomisen juttu Diabetes-verkkolehdestä


Hoviniemen perheessä diabetes on kolmella lapsella neljästä

Hoviniemet
Melindalla, Joukalla ja Matildalla ei ole ollut yhtään vakavaa hypoglykemiaa eikä muitakaan isoja ongelmia diabeteksen kanssa. Kuva: Annika Rauhala

12-vuotiaalla Melindalla todettiin diabetes 5-vuotiaana vuonna 2010. Suvussa ei ollut ykköstyypin diabetesta kenelläkään, ja diagnoosi oli vanhemmille aikamoinen shokki.

Geenitutkimuksissa todettiin, että kaikilla perheen sisaruksilla on alttius diabetekseen. Vuonna 2016 myös 15-vuotias Matilda ja 10-vuotias Jouka sairastuivat.

Diabetes ja sen hoito oli Hoviniemen perheelle tuttua, mutta silti elämä muuttui, kun perheessä oli yhtäkkiä kolme diabeetikkoa. Arjesta tuli entistä vaativampaa.

Lue toimittaja Katja Holopaisen juttu Diabetes-verkkolehdestä

Katso juttuun liittyvä video

Kaisa Koski tähtää huipulle

Kaisa Koski
Pistooliammunnassa menestynyt Kaisa Koski on kokenut vertaistuen tärkeäksi - sen myötä hän on voinut huomata, että ammunnassa voi menestyä diabeteksesta huolimatta. Kuva: Elina Luoma.
Pistooliammunnan moninkertainen suomenmestari Kaisa Koski ei ole koskaan kokenut oloaan turvattomaksi ampumaradalla, eivätkä ammunnanopettajat tai seuratoverit ole pitäneet hänen diabetestaan ongelmana.

16-vuotiaana tyypin 1 diabetekseen sairastunut Kaisa aloitti ampumaharrastuksen kymmenen vuotta sairastumisensa jälkeen. Siksi hän ei ole kokenut suuria haasteita niiden yhdistämisessä, vaikka toki hänellekin on virheitä sattunut.

- Aluksi luulin suorituksen jälkeen tulevia adrenaliinipiikkejä hypoiksi, kun astellessani pois radalta käteni tärisivät ihan holtittomasti. Menin syömään ja hetken päästä ihmettelin, kun verensokeri oli pilvissä.

– Toisilta diabeetikoilta olen oppinut, miten kuluttava laji practical-ammunta voi olla. Jotkut diabeetikot eivät pistä kisapäivinä yhtään insuliinia, ja silti verensokeri pysyy aisoissa. Tärkeintä on kuitenkin ollut vertaistuki: olen saanut huomata, että lajissa voi menestyä diabeteksesta huolimatta, Kaisa kertoo.

Lue toimittaja Elina Luoman juttu Diabetes-verkkolehdestä.


Juha Nurmela juoksee Nuorgamista Helsinkiin

Juha Nurmela
Juha Nurmela sairastui tyypin 1 diabetekseen 12-vuotiaana. Kesällä 2017 hän osallistuu Suomi 100 -juoksuun. Kuva: Annika Rauhala
Yli 100 puolimaratonia, neljää pitkää triathlonia, yli kymmenen puolikasta triathlonia ja viime helmikuussa 24 tunnin juoksu. Näiden suoritusten takana on 39-vuotias Juha Nurmela, jolla on tyypin 1 diabetes.

Juha päätti tehdä urheilusta elämäntavan vasta aikuisiässä kaverien kanssa tekemänsä vedon ja diabeteshoitajan antaman herätyksen myötä.

- Pitkän aikavälin verensokerini oli ok, mutta liikasyöminen, alkoholin reipas käyttö ja tupakointi saivat aikaan sen, että olin aika huonossa jamassa. Diabeteshoitaja sanoi suoraan, että en elä sillä tyylillä 50-vuotiaaksi.

Juha löi kaveriensa kanssa vetoa siitä, kuka pystyy juoksemaan maratonin. Ja on tänä päivänä sitä mieltä, että sokeritasapainon ylläpitäminen on helpompaa maratonilla kuin työpäivän aikana.

Lue toimittaja Minna Kinnarin juttu Diabetes-verkkolehdestä

Juha kirjoittaa verkkolehteen myös blogia, seuraa Juhan matkaa Suomi 100 -juoksuun tästä.




Kalastaja Pentti Linkola sairastui tyypin 1 diabetekseen 64-vuotiaana

Pentti Linkola
Pentti Linkola, kuva: Mauri Ratilainen
Pentti Linkola ei talvella 1996 tahtonut ehtiä lääkäriin, vaikka diabeteksen oireet olivat jo vahvat. Lopulta hän oli niin huonossa kunnossa, että lähti polkupyörällä ja bussilla Valkeakoskelle sairaalaan. Siellä verensokerimittari näytti 36,6 millimoolia litrassa.

"- Sairaalassa minua opastettiin insuliinin pistämisessä. Se on helppoa, kunhan vain muistaa pistää insuliinia säännöllisesti kolmesti päivässä. Valitettavasti toimitus tahtoo unohtua päiväsaikaan. Aamulla se kyllä tulee mieleen ja illalla nukkumaan mennessä."

Linkolan mielestä diabetes on rajoittanut hänen elämäänsä, kun ateriavälien kanssa täytyy olla tarkkana. Polkupyörän sarvessa roikkuva reikäleipä ja aina maastossa mukana olevat eväät varmistavat sen, että verensokeri ei pääse laskemaan liikaa.

Lue toimittaja Timo Elon juttu Diabetes-verkkolehdestä

Näyttelijä Kai Lehtisen perheessä on kolme diabeetikkonuorta

Lehtisen perheessä kukkivat huumori ja luovuus. Synkkiäkin päiviä on matkalle mahtunut.

Kai Lehtinen
Kai Lehtinen, kuva: Meri Öhman
Esikoispojan kuolema ja kolmen lapsen sairastuminen diabetekseen ovat puristaneet Lehtisiä raskaan mankelin läpi. Ykköstyypin diabetes hiipi huusholliin puskista, kummankaan vanhemman suvussa sitä ei ole ollut.

Ensimmäisen diabetesdiagnoosin jälkeen muut lapset kyselivät, saanko minäkin nyt diabeteksen. Äiti Pirjo Viheriäkoski rauhoitteli, että samaan perheeseen tauti tuskin osuu kahta kertaa. Kun kolmas lapsi sairastui, hän lakkasi ennustamasta mitään.

Lue toimittaja Pirjo Silverin juttu Diabetes-verkkolehdestä

Merikilpikonnat uivat Matti Liikalan elämään

Matti ja Anniina Liikala
Matti ja Anniina Liikala, kuva: Matti Liikala
Tyypin 2 diabetesta kymmenkunta vuotta sairastanut Matti Liikala on unohtanut turhat ennakkoluulot ja uskaltautunut oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Silloin itsestä ja maailmasta voi löytyä ihan uusia ulottuvuuksia.

Liikala on yhdessä tyttärensä kanssa tehnyt vapaaehtoista merikilpikonnien suojelutyötä Grenadan valtioon kuuluvalla pienellä Carriacoun saarella.

”Matka opetti konkreettisesti, mitä diabeetikko voi itse tehdä sairautensa hoitamisessa. Liikunnan ja kasvisravinnon ansiosta painoni putosi matkan aikana seitsemän kiloa, ja sain jättää insuliinin kokonaan pois. Mielialani kohentui ja opin ainakin jonkin verran vähentämään kaiken maailman murehtimista.”

Lue Matti Liikalan itse kirjoittama matkatarina Diabetes-verkkolehdestä

Kalle-Ville Ruohosen elämä muuttui kun hän suuttui itselleen

55-vuotias Kalle-Ville Ruohonen katsoi televisiosta ohjelmaa Elämä pelissä, ja päätti selvittää, millainen on hänen oma

Kalle-Ville Ruohonen
Kalle-Ville Ruohonen, kuva: Ari Korkala
elinikäennusteensa. Kun hän sai ennusteeksi 59 vuotta, jokin loksahti.

”Oliko minulla todella enää vain muutama elinvuosi jäljellä? Tajusin, että enhän minä ehdi tehdä siinä ajassa oikein mitään. Suutuin ja sammutin television saman tien. Sitten suutuin itselleni.”

Kalle-Villellä oli todettu 2000-luvun vaihteessa tyypin 2 diabetes. Myös verenpainelukemat olivat korkeat. Yläpaine huiteli 200:n paikkeilla, ja alapaine oli pitkälle yli 100.

Lue toimittaja Helena Hyvärisen juttu Diabetes-verkkolehdestä

Varaosien voimin elävä Mikko Vento ei ole antanut periksi

Mikko Vento
Mikko Vento, kuva: Mikko Vento
Mikko Vento on sairastanut diabetesta 7-vuotiaasta lähtien. Takana on vaikeita vuosia diabeteksen kanssa, se on tuonut vakavia elinmuutoksia ja ajanut miehen työkyvyttömyyseläkkeelle jo vähän päälle kolmekymppisenä.

Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta Vento uskoo itseensä ja elämään.

- Vaikka olen joutunut kohtaamaan ajatuksen kuolemasta, minua ei pelota. Pelko hidastaa elämää. Jos pelkäisin, passivoituisin, Vento sanoo.

Vaikeasta näkövammastaan huolimatta Vento on tarttunut kameraan ja hänen kuviaan voi nähdä sekä kirjassa että näyttelyissä.

Lue toimittaja Tiina Suomalaisen juttu Diabetes-verkkolehdestä

Myös YLE on haastatellut Mikko Ventoa, lue juttu


Taina West teki elämäntaparemontin ja hoitaa itseään naurulla

Taina West ei suurpiirteisenä ihmisenä muista, saiko tietää sairastumisestaan 10 vai ehkä 15 vuotta sitten. Hän ei vuosikausiin

Taina West
Taina West, kuva: Eeva Mehto
piitannut sairauksistaan. Nyt hän on lopettanut tupakoinnin ja alkoholin käytön ja hoitaa diabetestaan liikunnalla, lääkkeillä sekä entistä terveellisemmällä ruokavaliolla - niin ja naurulla.

West kertoo olevansa optimistinen ihminen. "Välillä tulee silti masennus- ja ahdistuskausia, mutta ajattelen, että nekin kuuluvat elämään. Voin huonosti, ellen saa nauraa päivittäin. Tarvitsen myös ei voi olla totta -ajatuksia. Onneksi maailma jaksaa jatkuvasti hämmästyttää."

West on vapaa toimittaja ja käsikirjoittaja. Hän on pitkän uransa aikana kirjoittanut kirjoja ja kolumneja, käsikirjoittanut viihdeohjelmia ja opettanut journalistiikkaa. Koko Suomen kansan tietoisuuteen hän tuli Aune-sketsihahmonsa kanssa80-luvun lopulla. Suorasanainen ja kärjekäsluonteinen Aune herätti laajalti ihastusta mutta myös suunnatonta vihastusta.

Lue toimittaja Eeva Mehton juttu Diabetes-verkkolehdestä


Sivua viimeksi päivitetty: 31.10.2018