Harrastukset, liikunta, kaverit

Ykköstyypin diabeetikko Emilia Ellonen, 23, harrastaa wellness fitnestä. Vaativassa urheilulajissa diabetes on otettava huomioon joka käänteessä, sillä silloin laji tuottaa Emilialle eniten iloa.

Wellness fitness on Suomessa varsin uusi laji, sillä se rantautui Pohjolaan vasta kaksi vuotta sitten. Wellness fitneksessä pääperiaatteet ovat samat kuin body ja bikini fitneksessäkin: lihasmassaa kerätään salilla, ennen kisoja tiukennetaan ruokavaliota niin, että lihakset tulevat näkyviin ja lopulta noustaan lavalla esittelemään kovan työn tulosta. 

Laji erottuu muista fitness-lajeista kuitenkin sillä, että wellness fitneksessä haetaan urheilullista kroppaa, jossa lihakset eivät ole näkyvissä silmiinpistävästi. Juuri tämä seikka sai 23-vuotiaan Emilia Ellosen aloittamaan lajin.

- Minua miellytti kilpailijoiden esteettinen olemus ja toki myös diabeteksen hoito painoi vaakakupissa. Wellness fitneksessä ei tarvitse dietata ihan samalla tavalla kuin body tai bikini fitneksessä.

Emilia painottaa, että diabeetikon on oltava kiinnostunut lajista ja valmis ottamaan asioista paljon selvää. Emilia itse lukee tieteellisiä tutkimuksia ja keskustelee kokemuksista muiden fitnestä harrastavien diabeetikoiden kanssa. Myös valmentajan ottaminen on hyvä ratkaisu, etenkin jos haluaa treenata tavoitteellisesti.

- Olen harrastanut kuntosalia yläkoulusta asti, mutta otin itselleni valmentajan vasta viime syksynä, sillä halusin haastaa itseni ja viedä harrastukseni uudelle tasolle wellness fitneksen kautta. Valmentaja on antanut harjoitteluuni paljon uusia näkökulmia, ja hän on kiinnostunut diabeteksestani, minkä koen tosi tärkeäksi.

Myös Emilian koulutuksesta on ollut lajin harrastamisessa hyötyä. Emilia on opiskellut lähihoitajaksi ja valmistuu ensi syksynä sairaanhoitajaksi.

Riittävästi lepoa ja mittauksia

Emilia painottaa, että jokainen diabeetikko on yksilö ja jokaisen on itse tutkimalla löydettävä paras tapa treenata. Emilia on suunnitellut ruokavalion ja treeniohjelman yhdessä valmentajansa kanssa diabetes huomioiden.

- Aikaisemmin treenasin ja pidin silloin tällöin muutaman lepopäivän. Nyt olen kokenut, että minulle paras tapa on treenata neljän, viiden viikon ajan täysillä viisi kertaa viikossa ja sitten pitää yksi täydellinen lepoviikko, jolloin käyn korkeintaan kevyellä lenkillä. Näin kroppani ehtii kunnolla palautua ja lihakseni kehittyvät parhaiten.

Vaikka lepoviikko ja treeniviikot eroavat toisistaan, ei Emilia ole kokenut tätä ongelmaksi diabeteksen kannalta.

- En tee salilla aerobisia harjoitteita vaan treenaan pääasiassa painoilla, mikä ennemminkin nostaa verensokeriani. Taukoviikolla hoitotoimenpiteeni eivät eroa oikeastaan muuten, paisti että aamupalat ovat lepoviikolla kevyemmät.

Emilialla on monipistoshoito, johon hän vaihtoi takaisin kasiluokalla, koska koki tuolloin, ettei pumppu ollut hänen juttunsa. Hoito sujuu kynillä hyvin. Tiheässä verensokerintarkkailussa Emiliaa auttaa Libre.

- Olen oppinut kantapään kautta, että mittaamattomuus ei kannata, sillä silloin hoitopäätöksiä on tehtävä sokkona, eikä se useinkaan johda hyvään tulokseen.

Emilialle on myös tärkeää syödä säännöllisesti viisi kertaa päivässä kolmen tunnin välein. Se auttaa häntä pitämään verensokerin tasaisena.


Diabetespulmat selätettävissä

Treenin aikaiset adrenaliinipiikit nostavat Emilian verensokeria, mutta myös stressi ja apea mieliala. Korkeilla verensokereilla treenatessa Emilia ei pääse yhtä hyvään tulokseen kuin tavallisesti, sillä kroppaa väsyttää, eikä ajatus luista.

- Olen myös huomannut, että lisäravinteet, myös sellaiset joissa ei ole hiilihydraatteja, nostavat verensokeria. Tämä johtuu ilmeisesti lisäravinteiden suuresta proteiinipitoisuudesta, mutta myös siitä, että ne sisältävät vitamiineja ja hivenaineita, jotka vaikuttavat hermostoon ja lihaksistoon ja antavat kropalle väärällä tavalla buustia. Minulla meni kauan, enne kuin löysin itselleni sopivat lisäravinteet. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei niitä ole pakko syödä, muutenkin pääsee hyviin tuloksiin.

Diabetes tuo oman mausteensa myös kisadieettiin, joka kuuluu olennaisena osana fitness-urheiluun. Tavallisesti dieetillä urheilijan päivittäistä kalorimäärää lasketaan huomattavasti ja erityisesti hiilihydraatteja vältetään.

- Diabeetikko ei kuitenkaan voi dieetilläkään jättää hiilihydraatteja kokonaan pois, ja siksi minäkin tulen aloittamaan kisadieetin aikaisemmin ja rauhallisemmin. Aion pitää myös lähitulevaisuudessa kokeiludieetin, jotta näemme, miten verensokerit käyttäytyvät dieetillä.

Tiukalla kisadieetillä ylimääräisiä välipaloja ei saisi kertyä, mutta diabeetikon on hypon tullessa pakko syödä. Tämäkin on kuitenkin ratkaistavissa.

- Olen keskustelut asiasta valmentajani kanssa ja tulimme siihen tulokseen, että lisäämme joka päivälle mahdollisia hätävarakaloreita, joita voin käyttää mahdollisten hypojen korjailuun. Ne otetaan sitten pois dieetin aikaisten tankkauspäivän kaloreista. Yleensä syön hypoon ison banaanin tai juon mehua, Emilia kertoo.

2021 kisataan

Kuria vaativa liikuntaharrastus on auttanut Emiliaa luomaan säännöllisen elämänrytmin ja pitämään mielialan korkealla, jolloin myös diabeteksen hoito sujuu paremmin.

- Sairastuin ykköstyypin diabetekseen 10-vuotiaana. Teini-iässä diabetes ärsytti, koska ei voinut olla yhtä vapaasti kuin muut. Treenaaminen on auttanut jaksamaan, sillä sen ajaksi voin tyhjentää mielen kaikesta muusta, myös diabeteksesta ja paneutua täysillä vain suoritukseen.

Emilia on myös alkanut keskittyä diabeteksen tuomiin positiivisiin asioihin ja jättänyt ikävät piirteet sivuun.

- Olen löytänyt diabeteksen kautta unelma-alani, ja saanut ystäviä. Diabetes on myös opettanut minulle paljon omasta kehostani. Se on kiehtovaa.

Vuoden päästä keväällä Emilialla on jälleen uusi tilanne edessä, kun hän astuu fitness-lavalle ensimmäistä kertaa elämässään. Silloin nähdään, tuleeko Emiliasta Suomen ensimmäinen diabeetikko, joka on voittanut wellness fitneksessä.



Elina inspis2018
Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
Sami Tynkkynen