Harrastukset, liikunta, kaverit


Päivitys 14.11.2019: Lämpimät onnittelut Kaapolle Vuoden diabetesteko -palkinnosta!

Kaapo Kakko, 18, huomasi jo lapsena olevansa etevä lyömään mustaa kiekkoa reppuun. Teini-iässä puhjennut ykköstyypin diabetes ei hidastanut Kaapon matkaa kohti jääkiekon supertähteyttä, vaan opetti huippu-urheilijalle tärkeitä elämänarvoja.

Kun Kaapo Kakko 13-vuotiaana sairastui ykköstyypin diabetekseen, oli hänen ensimmäinen ja ainoa huolensa se, saisiko hän vielä jatkaa jääkiekon pelaamista. 7-vuotiaana aloitettu kiekkoharrastus täytti nuoren Kaapon päivät. Se oli jotain mitä hän rakasti ja missä hän koki olevansa hyvä.

Kun nuori urheilija alkoi tuntea olonsa väsyneeksi ja janoiseksi, päätti Kaapon äiti mitata poikansa verensokerin ykköstyypin diabetesta sairastavan tädin mittarilla. Lukema oli HI.

- Turun yliopistollisessa sairaalassa minulle kerrottiin, ettei diabetes ole kamala sairaus, jos vain hoidan sitä kunnolla, ja kun hoidan, saan myös pelata lätkää normaalisti. Jääkiekko on ollut suurin kannustimeni diabeteksen hoidossa, Kaapo Kakko kertoo.

Sairaalasta saamiensa hyvien vinkkien turvin Kaapo opetteli, miten diabetesta on kaukalossa hoidettava ja näytti kaikille, ettei sairaus ole edes hidaste. Vuosi sairastumisensa jälkeen Kaapo oli seuransa TPS:n C-nuorten varakapteeni. Seuraavalla kaudella Kaapo oli seuransa B-nuorten paras maalintekijä runkosarjassa, voitti C-nuorten kanssa SM-pronssia ja pelasi jo osan kaudestaan A-nuorissa. Tammikuussa 2017 15-vuotias Kaapo teki TPS:n kanssa kolmen kauden juniorisopimuksen.

- Siirtyessäni A-nuoriin ymmärsin, että jo pikkupojasta asti ollut suuri unelmani jääkiekkoammattilaisuudesta voisi todella käydä toteen.

Vain vuoden A-nuorissa pelattuaan Kaapo siirtyi SM-liigaan ja pelasi siellä kaksi maalirikasta kautta ollen SM-liigan runkosarjan kaikkien aikojen eniten maaleja yhden kauden aikana tehnyt U18-ikäinen pelaaja.

Hengästyttävä tahti jatkui myös maajoukkueessa, kun Kaapo vuonna 2018 voitti alle 18-vuotiaiden ja kuluvana vuonna myös alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Hetki, jolloin Kaapo tekisi historiaa oli käsillä. Jos hän nyt voittaisi maailmanmestaruuden myös aikuisten MM-kisoissa, olisi hän kaikkien aikojen nuorin jääkiekkopelaaja, joka on voittanut maailmanmestaruuden kolmesti.

- Slovakian MM-kisat olivat tähänastisen urani kohokohta. Oma pelini kulki hyvin ja joukkue oli aivan mahtava. Kukaan ei uskonut meihin, mutta me vain menimme ja voitimme kultaa. Jokainen pelaaja saa olla omasta suorituksestaan ylpeä, Kulta-Kaapo iloitsee.


Tiukka diabeetikko

Kaapon hyvää suoritusta tuki hänen tasainen verensokerikäyränsä, joka on oltava, jos haluaa pelata kiekkoa kovaa. Jos verensokeri on liian korkealla, Kaapo on kaukalossa hermostuneempi ja miettii pelitilanteita liikaa. Kun verensokeri on matalalla, alkavat Kaapon lihakset täristä ja olo on kurja.

- Ennen peliä pidän verensokerini hieman tavallista korkeammalla, 10 mmol/l paikkeilla, sillä hypot häiritsevät pelaamista enemmän. Usein verensokerini pyrkii kuitenkin mieluummin nousemaan adrenaliinin vuoksi, erityisesti, jos peli on tiukka.

Kaapo tarkistaa verensokerin Freestyle Librellä ennen peliä, erätauoilla ja ottelun jälkeen. Tilanteen mukaan hän joko pistää muutaman yksikön insuliinia tai syö pienen välipalan, kuten välipalapatukan tai banaanin.

Aluksi Kaapon oli pelatessa kiinnitettävä enemmän huomiota diabetekseen ja opeteltava, miten oma keho reagoi erilaisiin otteluihin, treeneihin, syömiseen ja insuliiniin, mutta nyt hoito on jo rutinoitunut. Jos tenkkapoo kuitenkin yllättää, voi apua aina pyytää joukkuelääkäriltä. Pääasiassa Kaapo kuitenkin hoitaa diabeteksensa itse.

- Tunnistan liian matalat ja korkeat verensokerit, ja sitten vain tsekkaan tilanteen mittaamalla. Toki olen ajatellut, että olisi kiva, jos ei tarvitsisi aina kantaa mukanaan hoitovälineitä, mitata ja pistää jatkuvasti, mutta kun diabetekseen on tottunut, ei sitä enää niin mieti. Ihmisillä on paljon pahempiakin sairauksia.

Kaapo sanoo olevansa hyvin tarkka hoidossaan. Myös liikunta on yksi tekijä, joka auttaa Kaapoa pitämään diabeteksen hyvässä hoitotasapainossa.

- Huomaan heti, jos en liiku. Verensokeri on korkeammalla ja sitä on vaikeampi hallita.

Ruoka tukee treenejä

Viime kesän aikana Kaapo treenasi kymmenen kertaa viikossa. Treenit olivat pääasiassa kuntosali- ja juoksuharjoituksia, mutta myös jäätuntuman testaamista.

Kova treeni vaatii runsaasti polttoainetta.

- Syön paljon, erityisen tukevasti juuri ennen peliä. Pastaa, riisiä, perunaa ja paljon kasviksia. Toki herkuttelenkin joskus hyvän verensokerin kustannuksella. Juuri ennen peliä ei kuitenkaan pitsalla kannata käydä, Kaapo naurahtaa.

Kaapo sairastaa ykköstyypin diabeteksen lisäksi keliakiaa, joka todettiin samassa yhteydessä ykköstyypin diabeteksen kanssa. Keliakian vuoksi Kaapon on seurattava entistä tarkemmin ruokavaliotaan.

- Suomesta onneksi löytyy paljon gluteenittomia vaihtoehtoja, ja niin myös Amerikasta. Myöskään diabeteksen hoitomuoto tai insuliini eivät ole vaihtuneet Amerikkaan muuton yhteydessä.

Kaapo varattiin odotetusti toisena NHL:n kesäkuun 2019 varaustilaisuudessa. Hänen nykyinen joukkueensa on New York Rangers. New Yorkiin Kaapo muutti elokuun lopulla.

Pikku pojan unelma todeksi

Uusille joukkuetovereilleen Kaapo on ollut yhtä avoin diabeteksesta kuin Suomessakin. Hän ei ole koskaan kuullut keneltäkään pelaajalta yhtään poikkipuolista sanaa diabeteksesta.

- Tunnen monta diabeetikkojääkiekkoilijaa ja olen pelannut muutaman kanssa samassa joukkueessa. Olemme vaihdelleet usein ajatuksia diabeteksesta ja lainailleet tarvittaessa toisillemme diabetestarvikkeita, kuten esimerkiksi kynäneuloja. En tietenkään kenellekään tätä toivo, mutta kyllä se hyvältä tuntuu, kun tietää, ettei ole ainut.

Kaapolle diabetes on peruskauraa. Siksi hän yllättyi hulabaloosta, joka nousi, kun hän kertoi diabeteksestaan Gluteiiniton elämä -lehden haastattelussa hieman ennen viime keväisiä aikuisten MM-kisoja. Sana Kaapon ykköstyypin diabeteksesta ja keliakiasta levisi kulovalkean tavoin jokaiseen lehteen, myös rapakon taa. Kaikki ihmettelivät, miten Kaapo voi pelata niin hyvin sairauksistaan huolimatta.

- En ole koskaan ollut kiinnostunut siitä, mitä muut ajattelevat sairauksistani. Jos ne jotakin haittaavat, siitä kannattaa vain olla välittämättä. Olen iloinen, että kerroin diabeteksestani julkisesti. Haluan olla esimerkki muille diabeetikkonuorille, jotka haaveilevat huippu-urheilijan urasta. Olen omilla taidoillani näyttänyt, ettei diabetes ole hidaste, kun vain hoitaa sitä huolellisesti.

Kaapo on varma siitä, että kaikki tulee diabeteksen kannalta sujumaan myös jatkossa loistavasti. Myös NHL-uraansa hän suhtautuu luottavaisin mielin.

- Minulla on sellainen tunne, että kaudesta tulee mahtava. Jenkkeihin muutto ja NHL:ssä pelaaminen ovat asioita, joista olen aina haaveillut, ja nyt ne ovat tosiaan toteutuneet. Aina kannattaa unelmoida isosti!



Elina inspis2018
Teksti
Elina Viitanen