Harrastukset, liikunta, kaverit

terhi2

Terhi sai siivet alleen

Terhi Yli-Hallila, 23, inhosi liikuntaa 17-vuotiaaksi asti. Sitten hän päätti hetken mielijohteesta mennä kokeilemaan uutta kuntosalia. Nyt 10 kerran salikortti on muuttunut unelmaksi maratonjuoksusta.

–Juoksemisessa on parasta se, ettei tarvitse ajatella yhtään mitään, vaan saa vain kiitää tukka putkella eteenpäin, Terhi Yli-Hallilla sanoo sitoessaan lenkkikenkiä jalkaansa.

Terhin perhe on aina ollut liikunnallinen, mutta Terhiä urheilu ei nuorempana kiinnostanut. Sitten hänen kotipaikkakunnalleen avattiin uusi kuntosali ja Terhi päätti hetken mielijohteesta mennä katsomaan, miltä sali sisältäpäin näyttäisi.

–Ostin ystäväni kanssa 10 kerran salikortin, mutta sitten hurahdimme jumppaamiseen ihan kunnolla, koska se oli niin kivaa. Pian meillä oli kuukausikortit ja sittemmin ihan koko vuoden kattavat kortit.

Terhin kunto koheni ja hän innostui myös juoksemisesta. Terhin isä ja sisko ovat juosseet maratonin useaan kertaa ja Terhi on ollut kannustamassa heitä katsomossa. Pari vuotta sitten Terhi päätti, että aikoo joskus pystyä samaan.

–Olin juoksemassa Tampereella puolimaratonin ja ajattelin, että minäkin haluan joskus olla se, jota kannustetaan maratonin kalkkiviivoilla. Toinen motiivini on, että haluan olla yhtä hyvässä kunnossa kuin isäni ja siskoni.

Nyt Terhi juoksee kolme kertaa viikossa 4–15 kilometrin pituisia lenkkejä ja unelmoi siitä, että voisi juosta maratonin perheensä kanssa ulkomailla.

–Meidän täytyisi vain saada äitikin vielä innostumaan pitemmistä matkoista tai sitten pitää hänet hyvänä huoltojoukkona, Terhi hymyilee.

Ennen ulkomaille lähtöä tavoitteena olisi vielä juosta puolimaraton ja osallistua Helsinki City Maratoniin.

terhi3

Liikunta paransi hoitotasapainoa

Juoksemisen ja kuntosalin lisäksi Terhi harrastaa myös hiihtoa, uintia, tennistä sekä pyöräilyä.

–Urheilusta on tullut minulle elämäntapa, joka on vaikuttanut pelkästään positiivisesti minuun.

Terhi sairastui diabetekseen 8-vuotiaana ja on aina hoitanut itseään monipistoshoidolla. Hyvää hoitotasapainoa ei saavutettu, ennen kuin liikunta astui Terhin elämään.

–Liikuntaharrastuksen kautta hoitotasapainoni on pikkuhiljaa parantunut. On ollut palkitsevaa huomata vuosikontrollissa, kuinka kaikki arvot ovat muuttuneet parempaan suuntaan liikunnan ja sitä kautta terveellisempien elämäntapojen seurauksena, Terhi iloitsee.

terhi4

Kantapään kautta

Liikuntaharrastus on kuitenkin myös vaatinut Terhiltä paljon. Diabeteksen hoito on pitänyt ikään kuin opetella alusta.

–Liikunnallisen elämäntavan ja diabeteksen yhteensovittaminen on tullut opeteltua kantapään kautta. Jossain vaiheessa sitä oppii, kun monena yönä joutuu heräämään ja syömään sen takia, ettei uskaltanut vähentää tarpeeksi ilta-annosta.

Terhi seuraa tarkasti verensokeria, varsinkin ennen liikuntasuoritusta.

–Liian korkealla verensokerilla ei jaksa liikkua, ja liian matalalla verensokerilla pitää palata liian nopeasti takaisin kotiin, kun puhti loppuu. Matalan verensokerin syynä ovat usein olleet liian suuret insuliinimäärät tai se, jos olen ollut liian kauan syömättä.

Vaikka Terhi pitää aina Siripiri-glukoosipastilleja mukanaan, joskus hypoglykemia pääsee yllättämään kesken juoksulenkin.

–Kerran kaikki sokerivarastoni loppuivat kesken lenkin ja verensokerini huiteli jossain kolmen paikkeilla. Minulla ei ollut puhelinta, jolla olisin voinut soittaa jonkun hakemaan minut. Onneksi kotiin ei ollut matkaa kuin vajaat kaksi kilometriä, ja näin ollen pääsin perille asti, Terhi huokaisee.

Terhi kuljettaa urheilusuorituksissa aina mukanaan myös verensokerimittaria. Tulevalle maratonille Terhi aikoo mahdollisesti hankkia sensorin.

–Olen jutellut diabeteslääkärin kanssa maratonista ja hän ehdotti, että minulle laitettaisiin sensori juoksun ajaksi. Toinen vaihtoehto on mennä pelkkien tuntemusten varassa.

Terhi ei pelkää, että diabetes estäisi hänen maratonunelmansa toteutumisen.

–Se mietityttää, että verensokeri laskee liian alas, enkä jaksa juosta, mutta sitten vaikka kävellään, sillä luovuttaa en aio. Diabetes ei ole, eikä saakaan olla este unelmien toteuttamiselle, Terhi painottaa.

terhi1

Terhin viisi vinkkiä liikuntaharrastukseen:

  1. Mittaa verensokeri ennen suoritusta
  2. Pidä aina mukana jotakin sokerista
  3. Vähennä pistosmääriä
  4. Syö aina lenkin jälkeen hiilihydraatteja
  5. Venyttele ja muista kehonhuolto

Artikkeliin liittyvät asiasanat:

ääriolot diabetes hankalissa oloissa
E Luomaw
Teksti
Elina Luoma
Kuvat
Mikael Koivusalo