Leirit, kurssit, matkailu


teltta7

5 vinkkiä telttaretkelle

Raikas ilma, luonnollinen valo, makeimmat unet. Leirintäalueilla, festareilla, vaeltamassa ja leireillä teltta on usein tunnelmallisin vaihtoehto yöpyä. Inspis haastatteli diabeteshoitaja Eija Sampolahtea ja kokosi viisi vinkkiä, jotka huomioiden voit rauhassa nauttia yhdestä kesän ja syksyn kohokohdasta.

1. Kerro diabeteksestasi

Infoa telttareissulle mukaan tulevia kavereitasi diabeteksestasi jo ennen reissua ja varmista, että he tietävät mitä heidän tulee tehdä, jos verensokerisi laskee niin matalalle, ettet osaa itse toimia järkevästi.

Jos olet lähdössä leirille, kaikkien ohjaajien ja telttakavereiden on tiedettävä, että sinulla on diabetes. Muistathan käyttää diabetestunnusta ja kuljettaa mukanasi Minulla on diabetes -korttia.

teltta1

2. Pakkaa huolellisesti

Ota insuliinia ja hoitotarvikkeita mukaasi kaksinkertaisesti se määrä, jonka normaalisti tarvitsisit kotioloissa. Jos käytössäsi on insuliinipumppu, huolehdi mukaasi myös varajärjestelmä ja varmista, että osaat tarpeen vaatiessa siirtyä sujuvasti monipistoshoitoon.

Hypoevästä on hyvä ottaa mukaan riittävästi huomioiden oma hoitotasapaino ja hypoherkkyys. Pakkaa mukaan myös glucagon. Pullo, jonne voit laittaa käytetyt neulat, kannattaa myös ottaa mukaan. Päästyäsi kotiin voit heittää pullon sekajätteeseen ja näin kierrättää kerralla turvallisesti kaikki reissulla käyttämäsi neulat.

Kun kaikki diabetestarvikkeet on pakattu, laita reppuun vielä ensiapupakkaus, jossa on ainakin rakkolaastareita, haavanpuhdistustarpeet, ripulilääkettä sekä hydrokortisonia hyönteisten puremien varalle. Säänmukaisten vaatteiden lisäksi muista ottaa mukaasi riittävästi sukkia sekä vaihtokengät. Märät sukat altistavat rakoille ja vaihtokengät ovat tarpeen, jotta toiset kengät voivat välillä kuivahtaa.

teltta2

3. Säilytä oikein

Kaikki insuliinit ja hoitovälineet on hyvä säilyttää telttareissuilla repussa, jota kannat koko ajan mukanasi. Näin pystyt valvomaan, ettei insuliineja varasteta ja etteivät ne pääse kuumenemaan tai jäätymään. Osan insuliineista ja hoitovälineistä voit antaa matkakumppanillesi säilytettäväksi siltä varalta, jos oma reppusi katoaa tai se varastetaan.

Hoitovälineet kannattaa lisäksi sujauttaa minigrip-pussiin, jotteivät ne kastuisi. Kastuneet hoitotarvikkeet eivät ole enää steriilejä ja saattavat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa käytössä ihotulehduksen.

Yöllä insuliinit, verensokerimittari ja hypoeväs on hyvä säilyttää käden ulottuvilla, jottei niitä tarvitse lähteä huonovointisena haeskelemaan. Jos telttailet pimeään vuodenaikaan, ota mukaasi otsalamppu.

teltta8

4. Syö hyvin

Festareilla ja leirintäalueilla hyvä hypoeväs on helposti saatavilla oleva pillimehu. Vaellusreissuilla rusinat, Siripiri-glukoosipastillit ja energiapatukat ovat parempi vaihtoehto, sillä ne ovat kevyempiä ja mahtuvat pienempään tilaan.

Telttareissullakin on hyvä pyrkiä pitämään säännöllinen ateriarytmi, jottei verensokeritasapaino heilahtelisi liikaa. Aamupala on hyvä syödä aina. Lyhyellä telttareissulla pärjää hyvin näkkileivällä, välipalapatukoilla ja kuivatuilla hedelmillä. Pidemmällä reissulla erilaiset pussipuurot ja -pastat ovat hyviä energianlähteitä. Tällöin retkikeitin on ehdoton hankinta.

Leirintäalueilla on usein hyvät keittokatokset kokkailua varten ja festareilla on tarjolla paljon erilaisia ruokavaihtoehtoja perinteisistä makkaraperunoista gurmeeruokaan.  Jos tuntuu, että festarimätön hiilareita on hankala arvioida, ota avuksesi mobiilissa toimiva hiilihydraattikäsikirja.

teltta3(1)

5. Vältä vatsatauti

Kädet kannattaa pestä tai desinfioida aina ennen ruokailua, eikä telttareissulle kannata ottaa mukaan mitään herkästi pilaantuvia elintarvikkeita. Vettä on muistettava nauttia telttareissullakin. Leirintäalueilla vedensaannissa ei ole ongelmaa ja festareillekin voi tavallisesti ottaa mukaan 0,5l tyhjän pullon ja täyttää sen alueen sisällä vesipisteellä.

Vaelluksella vedensaanti on hankalampaa, sillä diabeetikon ei suositella juovan vettä suoraan purosta. Vaikka erämaiden purovedet ovat lähtökohtaisesti puhtaita, on yläjuoksulle saattanut kuolla eläin, joka on saastuttanut veden. E.coli-bakteerin aiheuttama vatsatauti on yleensä todella raju ja kiva vaellusreissu tyssää siihen. Siksi vesi tulisi aina keittää tai käyttää vedenpuhdistustabletteja.

teltta5


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

retkeily diabetes hankalissa oloissa
Elina Luomaw
Teksti ja kuvat
Elina Luoma