Ammatti, asepalvelus, sosiaaliturva

­­­­­

Työ1w

Tutkitusti parhaat vinkit diabeetikon työnhakuun


Pitääkö diabeteksesta kuuluttaa työpaikalla heti kättelyssä? Inspis jututti tutkija Pirjo Hakkaraista, joka on tehnyt väitöskirjan tyypin 1 diabeteksesta työelämässä. Kerää tästä parhaat vinkit, joiden avulla ykköstyypille löytyy ykköstyöpaikka.

Kerää tästä parhaat vinkit, joiden avulla ykköstyypille löytyy ykköstyöpaikka.

Monelle meistä työ on lähes yhtä kiinteä osa elämää kuin diabeteskin. Siksi jo ammatinvalintaa tehdessä on hyvä pohtia työn kiinnostavuuden lisäksi myös sitä, miten diabeteksen hoito sopii yhteen työpäivän aikataulujen ja työtehtävien kanssa

–Työpäivän aikana tulee olla mahdollisuus verensokerin mittaamiseen, insuliinin annosteluun ja välipaloihin. Myös työkavereiden läsnäolo on tärkeää, tutkija Pirjo Hakkarainen muistuttaa.

Diabeetikon on helpointa hoitaa itseään säännöllisessä päivätyössä, jossa työtehtävät ja niiden rytmi ovat joka päivä suurin piirtein samat.

–Vuorotyö on epäsäännöllisen luonteensa vuoksi diabeetikolle ongelmallista varsinkin, jos verensokeriarvot heilahtelevat herkästi suuntaan tai toiseen. Säännöllinen yötyökin on parempi vaihtoehto.

Diabeetikolla on valittavissaan kymmeniä eri ammattivaihtoehtoja. Tietyissä ammateissa tyypin 1 diabetes voi kuitenkin olla laillinen este työhönotossa, terveydellisten erityisvaatimusten vuoksi. Tällaisia ammatteja ovat esimerkiksi poliisin, palomiehen, merimiehen, sukeltajan, liikennelentäjän ja veturinkuljettajan tehtävät. Työhön, joka edellyttää yksin tai korkealla työskentelyä kannattaa myös suhtautua harkitsevasti hyporiskin vuoksi.


Työ4w
Joissakin töissä diabeteksen salailu on irtisanomisperuste. Kun olet kertonut diabeteksesta avoimesti työpaikalla, sinun ei enää tarvitse jännittää asiaa.


Kerro diabeteksesta luonnollisesti

On hyvä muistaa, että jos diabeetikko hakeutuu töihin, jossa diabetesta ei sallita, ja asia paljastuu työsuhteen aikana, on työnantajalla oikeus purkaa työsopimus. Yllätysten välttämiseksi avoimuus on toivottavaa heti alusta alkaen, vaikka tätä ei lain perusteella edellytetäkään.

Lainsäädännön mukaan työnhakijan ei tarvitse kertoa terveydentilastaan työhaastattelussa, eikä haastattelija saa asiasta udella. Jos hakija itse haluaa diabeteksestaan mainita, voi sen toki tehdä. Päätös on hänen.

Viimeistään diabeteksesta kannattaa kertoa työtehtävien alettua sekä lähimmille työkavereille että esimiehille. Asian julki tulemista ei kannata jännittää.

Jännitys saattaa laskea verensokeria, joten on täysin mahdollista, että hypo voi yllättää kesken työhaastattelun. Ennen kuin lyöt eväsleivät tiskiin, voi haastattelijalle reippaasti kertoa mistä on kyse.

–Monet työnantajat suhtautuvat hyvinkin kannustavasti diabetekseen ja auttavat järjestämään hyvät mahdollisuudet omahoitoon työpäivän aikana. Toisaalta kaikki eivät suhtaudu diabetekseen yhtä ymmärtäväisesti esimerkiksi puutteellisen tiedon vuoksi, joten avoin ilmapiiri on myös tässä suhteessa hyödyllistä.

Usein diabeteksesta kerrotaan jossakin luontevassa tilanteessa työpäivän aikana, esimerkiksi kahvitauolla verensokeria mitattaessa tai insuliinia pistettäessä. Työpaikalla on hyvä selvittää ainakin omahoidon perusteet sekä se, minkälaisia oireita liian matala verensokeri aiheuttaa ja millä tavalla toivoo itseään silloin autettavan.

.ämäkästä kädenpuristuksesta on hyvä aloittaa onnistunut työhaastattelu.

Älä jää yksin

Ympärillä olevien ihmisten tietoisuus lisää diabeetikon omaa turvallisuutta työpaikalla. Jos tuntuu, että ei itse osaa kertoa tarvittavia asioita diabeteksesta, voi vinkkejä kysyä diabetespolin hoitohenkilökunnalta.

–Hoitohenkilökunnan kautta voi myös pyytää esimerkiksi kuntoutusohjaajan tulemaan työpaikalle puhumaan diabeteksesta.

Tutun hoitohenkilökunnan lisäksi diabeetikon apuna on työterveyshuolto, jonka tärkein tehtävä on työntekijän työkyvyn tukeminen.

–Kun työt aloitetaan, tehdään jokaisen työntekijän kanssa henkilökohtainen terveyssuunnitelma. Samalla suunnitellaan työkyvyn seurantaan liittyvät terveystarkastukset, jotka tehdään yleensä 1-3 vuoden välein.

Työterveyshuollon juttusille kannattaa hakeutua erityisesti silloin, jos diabeteksen hoitaminen työpäivän aikana osoittautuu hankalaksi ja pitkäaikaisverensokeri lähtee nousuun. Myös esimiehen kanssa voi asian ottaa puheeksi ja pyrkiä yhdessä löytämään tilanteeseen molempia miellyttävä ratkaisu.

–Jotta tällaiseen tilanteeseen ei jouduttaisi, kannattaa käyttää tarmoaan opiskellakseen itselleen ammatin, jossa viihtyy ja jossa diabeteksen hoitokin sujuu helposti, Hakkarainen painottaa.

Työ5w
Jos haluat, voit kailottaa diabeteksesta kaikille, mutta riittää, jos kerrot asiasta esimiehellesi sekä lähimmille työkavereillesi.



Klikkaa Ollin kesätyövideoon ja katso Ollin vinkit miten pitää hypot ja korkeat loitolla kesätöissä.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

ammatinvalinta diabeteksesta kertominen työnhaku
Elina Luomaw
Teksti ja kuvat
Elina Luoma