Ammatti, asepalvelus, sosiaaliturva


sotu1

Tunne oikeutesi - tiesitkö verovähennyksestä?

Tiesitkö, että yli 16-vuotias diabeetikko voi saada verohelpotusta diabeteksen takia?

Sosiaalietuuksiin liittyvät asiat saattavat tuntua hankalilta tai epäkiinnostavilta. Niihin kannattaa kuitenkin perehtyä huolella, jotta tietäisit, minkälaisia lisäoikeuksia diabetes sinulle tuo. Inspis kokosi juttuun muutaman yleisen lainkiemuran ihan selkokielellä

  • Alle 16-vuotiaan diabeetikkolapsen vanhempi voi saada omaishoidontukea asuinpaikkakunnaltaan. Omaishoidon tuesta peritään veroa.

  • Alle 16-vuotiaan diabeetikon vanhemmille maksetaan vammaistukea, jonka tarkoitus on tukea diabeetikon kotihoitoa.

  • Vammaistukea anotaan Kelasta lääkärin kirjoittamalla b-todistuksella (todistus diabeteksesta). Vammaistuen myöntäminen yli 16-vuotiaalle diabeetikolle on yksilöllistä, mutta yleensä se vaatii diabeteksen lisäksi lisäsairauksia tai muita elämää hankaloittavia sairauksia. Lisätietoa asiasta voit kysyä hoitopaikkasi sosiaalityöntekijältä tai Kelasta.

  •  Yli 16-vuotias diabeetikko on oikeutettu saamaan verotuksessa invalidivähennystä. Tyypin 1 diabetes tarkoittaa 40 prosentin haitta-astetta verotuksessa. Jos lisäsairauksia on kehittynyt, prosenttiosuus on suurempi.
    Vähennyksen saa sekä kunnallis- että valtioverotuksesta. Kunnallisverotuksessa täysi invalidivähennys on 440e/v ja valtioverotuksessa 115e/v. Näistä molemmista tyypin 1 diabeetikko saa ilman lisäsairauksia 40 % eli kunnallisverotuksesta 176 euroa vuodessa ja valtioverotuksesta 46 euroa vuodessa, yhteensä 222 euroa vuodessa. Summa on vakio, eikä siis riipu tuloistasi tai veroprosentistasi, ainoastaan invalidivähennysprosentista, jonka lääkäri todistukseen kirjoittaa.
    Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että invalidivähennyksen saadaksesi on sinun haettava lääkäriltäsi b-lausunto, jonka toimitat itse verotoimistoon. Lääkärin on muistettava merkitä lausuntoon sairastumisvuotesi. Jos et ole muistanut pyytää invalidivähennystä ajoissa, voit saada sitä takautuvasti viideltä vuodelta. Kun olet kerran toimittanut lausunnon verottajalle, vähennys tapahtuu automaattisesti vuosittain. Jos terveydentilassasi tapahtuu muutoksia, esimerkiksi lisäsairauksia ilmenee, on sinun pyydettävä uusi lausunto lääkäriltäsi ja toimitettava se verotoimistoon.
    Kannattaa muistaa, että rahamme ovat ikään kuin lainassa verottajalla, toisin sanoen verottaja ei anna sinulle ylimääräistä rahaa diabeteksesi takia. Jos et ole kuluneen vuoden aikana maksanut veroja ansiotuloista, et voi saada verovähennystäkään.
sotu2

  •  Insuliini on 100 % korvattava lääke. Se tarkoittaa sitä, että voit hakea Kela-korttia esittämällä yhtä insuliinimerkkiä apteekista 4,5 eurolla. Jos ostat kahta eri merkkistä insuliinia, maksat vastaavasti 9 euroa. Tämä vaatii sen, että olet toimittanut lääkäriltä saamasi b-lausunnon Kelalle. Apteekki voi luovuttaa kerralla yleensä enintään kolmen kuukauden lääkkeet.

  • Alkuomavastuu. 18 vuotta täyttänyt maksaa lääkkeensä ensin 50 euroon asti kokonaan itse. Sen jälkeen alkaa korvausprosentti toimia. 50 euroa pitää maksaa vain kerran, käytännössä vuoden ensimmäisen lääkeoston yhteydessä. Jos vuoden ensimmäisellä apteekkikäynnillä sinulla on sekä insuliineja että alemmin korvattuja lääkkeitä ostettavanasi, osta ensin ne alemmin korvatut lääkkeet.

  • Diabeetikko saa kolesteroli- ja verenpainelääkkeistä vähintään peruskorvauksen, 40 % lääkkeen hinnasta.

  •  Diabeetikon on saatava maksutta hoitovälineitä hoitotarvikejakelusta niin paljon kuin lääkäri on merkinnyt henkilökohtaiseen hoitosuunnitelmaan.
  • Jos matkakustannukset lähimpään sairaalaan, terveyskeskukseen tai kuntoutuspaikkaan ylittävät yhdensuuntaisella matkalla 25 euroa halvinta kulkuneuvoa käyttäen, Kela korvaa yli menevän osuuden.

  • Diabeetikon on mahdollista päästä diabeteskursseille eli sopeutumisvalmennukseen joko oman hoitopaikan tai Kelan rahoittamana.  Asiasta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa.
sotu3




Jutun tiedot on tarkistettu syyskuussa 2017
verovähennys
matkakorvaus
hoitovälinejakelu
hoitotarvikejakelu

Artikkeliin liittyvät asiasanat:

sosiaaliturva Kela verotus
E Luomaw
Teksti ja kuvat
Elina Luoma