Ammatti, asepalvelus, sosiaaliturva

,


Jennifer Stone, Nick Jonas, Ryan Reed, Theresa May ja Jeremy Irvine ovat kohdanneet paljon pelkoa, epätietoisuutta ja ennakkoluuloja diabeteksensa vuoksi. Diabeetikoiden äänitorvina maailmalla toimivat supertähdet kannustavatkin juuri sinua toteuttamaan unelmat diabeteksesta huolimatta.

Näyttelijä Jennifer Stone

Disney Channelin sarjasta Waverly Placen velhot, sekä elokuvista Santa Girl ja Mean Girls 2 tuttu Jennifer Stone sairastaa LADAa eli hitaasti kehittyvää ykköstyypin alamuotoa. 26-vuotias Jennifer sai diagnoosin vuonna 2013 kärsittyään pitkään epämääräisistä oireista muun muassa painonnoususta ja näkökyvyn hämärtymisestä.

Aluksi Jennifer oli vaitelias diabeteksestaan, mutta hyvän ystävänsä, kroonisesta sairaudesta, punahukasta kärsivän Selena Gomezin kannustamana, hän päätti kertoa diabeteksestaan julkisesti kaksi vuotta sitten. Jennifer sanoo, että ihmiset, jotka uskaltavat puhua myös elämän ikävistä asioista, innoittavat häntä.

Jenniferin Instagram-fiidistä löytyy upeiden selfieiden keskeltä vuoristorataa muistuttava verensokerikäyrä. Jennifer sanoo, ettei hänen diabeteksensa ole helposti hallittavimmasta päästä, ja kun Jennifer sai LADA-diagnoosin, lääkärit olivatkin todenneet, että Jenniferin pitäisi luopua kuusivuotiaana alkaneesta näyttelijän urastaan. Jennifer kuitenkin päätti, että lopettaisi näyttelemisen ainoastaan omasta tahdostaan, ei diabeteksen. Nyt hän tekee kovasti töitä pitääkseen diabeteksensa hyvässä tasapainossa. Jennifer on muun muassa opiskellut yliopistossa terveystieteitä vain, jotta oppisi ymmärtämään diabetestaan paremmin.

@jenniferstone


Laulaja Nick Jonas

Yhdysvaltalaisella laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä Nick Jonasilla diagnosoitiin ykköstyypin diabetes 13-vuotiaana juuri, kun hän oli aloittamassa uraansa veljiensä kanssa perustetussa Jonas Brothers -bändissä. Kuten monella muulla, Nickillä ei ollut hajuakaan siitä, mikä ykköstyypin diabetes on, ja hän onkin sanonut, että pelkäsi aluksi kuolevansa sairauteen.

Nyt 26-vuotias Nick on sanonut oppineensa, että diabetes on elämänmittainen opintomatka itseensä, ja että diabeteksen kanssa on otettava päivä kerrallaan: välillä on hyviä päiviä, välillä surkeita. Toisinaan Nickin on kuiskattava bändille kesken keikan, että on kitarasoolon aika, sillä hänen on käytävä juomassa mehua lavan kulisseissa. Diabetes ja sen tuomat haasteet eivät ole kuitenkaan estäneet soolouralle siirtynyttä laulajaa tekemästä sitä mitä rakastaa. Tätä sanomaa Nick Jonas on pitänyt tärkeänä levittää muille diabeetikoille ja hän onkin puhunut diabeteksestaan useasti hyvin avoimesti.

Nick myös perusti muutama vuosi sitten voittoa tavoittelemattoman Beyond Type 1 –hyväntekeväisyysjärjestön, joka pyrkii kouluttamaan ja tukemaan ykköstyypin diabeetikoita. Kolmessa vuodessa organisaatiosta on tullut maailman suurin sosiaalisen median diabetesverkosto.

@nickjonas


Ex-pääministeri Theresa May

Saatat ehkä muistaa vuoden takaisen kuvan Iso-Britannian silloisesta pääministeristä Theresa Maysta punaisessa iltapuvussa, kun hän tapasi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Lontoossa illallisen merkeissä. Tuolloin media kiinnitti huomion, ei 62-vuotiaan ladyn upeaan olemukseen, vaan hänen käsivarressaan olevaan Libre-sensoriin ja erityisesti sensorin vieressä olevaan liimaläikkään. Osa paheksui pääministerin sottaisuutta, mutta etenkin diabeetikot ympäri maailman riemuitsivat Theresa Mayn rohkeudesta näyttää diabeteksensa julkisesti arkisine liimajämineen päivineen. Theresa on myös sanonut rikkoneensa Britannian alahuoneen etikettiä syömällä pähkinöitä istunnon aikana matalaan verensokeriin.

Vasta kuusi vuotta ykköstyypin diabetesta sairastaneen pääministerin rohkeus on paitsi inspiroinut diabeetikoita maailmanlaajuisesti ja nostanut diabeteksen otsikoihin, myös herättänyt Iso-Britanniassa keskustelua sensoroinnin saatavuuden alueellista eriarvoisuudesta.

Theresa May on myös painottanut Britannian kouluille, kuinka tärkeää heidän on tukea ykköstyypin diabetesta sairastavia lapsia, ja tukenut vetoomusta, joka pyysi hallitusta tarkastelemaan diabetestutkimukseen satsattuja varoja.

@theresamay


Näyttelijä Jeremy Irvine

Mamma Mia! Here We Go Again –elokuvassa nuorena Samina hurmanneella, 28-vuotiaalla brittinäyttelijä Jeremy Irvinellä itsellään ja hänen molemmilla nuoremmilla veljillään on ykköstyypin diabetes. Tästä syystä Jeremy on kokenut tärkeäksi edesauttaa diabeteksen hoitoteknologian kehitystä, ja hän onkin osallistunut keinohaimaa kehittelevään yhdysvaltalaistutkimukseen.

Jeremy on myös sanonut olevansa huolissaan siitä, ettei ihmisillä ole käsitystä ykkös- ja kakkostyyppien eroavaisuuksista, saati muista diabetestyypeistä. Häntä ottaa päähän, että diabeetikoita pidetään usein ylipainoisina ja epäsopivina työhönsä. Diabeetikoita Jeremy haluaa muistuttaa siitä, ettei diabetes estä toteuttamasta unelmia, se tekee niistä vain hieman haasteellisempia saavuttaa.

Omassa työssään Jeremyn on tarkkailtava verensokeriaan ahkerasti, ja varmistettava, että uusi kuvausryhmä tietää aina mitä tehdä, jos verensokeri laskee liian matalalle. 6-vuotiaana diabetekseen sairastunut Jeremy myös treenaa kuusi kertaa viikossa salilla, ja hän onkin sanonut, että vaikka välillä harmittaa, kun verensokeri laskee kesken treenin, ja harjoittelu on keskeytettävä, pystyy diabeetikko treenaamaan yhtä kovaa kuin muutkin. Omaksi diabeetikkoidolikseen Jeremy on nimennyt olympiakultaa viidesti voittaneen soutaja Steve Redgraven.

@jeremy.irvine


Ralliautoilija Ryan Reed

25-vuotias amerikkalainen ralliautoilija Ryan Reed sai lääkäreiltä järkyttävän tuomion sairastuttuaan ykköstyypin diabetekseen 17-vuotiaana: hänen uransa kilpa-autoilijana loppuisi siihen. Ryan ei luovuttanut vaan asennutti kilpa-autoonsa juomajärjestelmän matalan verensokerin varalle ja koelautaan verensokerisensorin monitorin, jotta pystyisi seuraamaan verensokeriaan kilpailun aikana päästämättä irti ratista. Hän myös koulutti ratahenkilökunnan pistämän itselleen insuliinia varikkopysähdyksen aikana.

Ryan on sanonut, että diagnoosin jälkeen hänen oli aivan kuin opeteltava ajamaan uudelleen, mutta pikkuhiljaa kisaaminen alkoi jälleen sujua. Sitkeytensä ansiosta Ryan on nyt yksi kolmesta ykköstyypin diabeetikosta rallin kansainvälisessä kilpaluokassa. Vuona 2015 Ryan Reedistä tuli ensimmäinen diabeetikko, joka on voittanut NASCAR-sarjan pääluokan.

Ryan Reed uskoo, että hänestä tuli parempi urheilija nimenomaan diabeteksen ansiosta, sillä hänen keskittymisensä kisoissa on nyt ihan uudella tasolla.

@driverryanreed


Lue myös juttumme suomalaisista diabeetikkojulkkiksista: näyttelijä Essi Hellénistä, muusikko Stepasta, jääkiekkoilija Martin Bergeristä ja kirjailija Markku Karpiosta. Pian Inspiksessä tulossa juttua myös Suomen tämän hetken puhutuimmasta jääkiekkotähdestä Kaapo Kakosta.



Elina inspis2018
Teksti
Elina Viitanen