Ammatti, asepalvelus, sosiaaliturva

vartija1

Jenni on harvinainen vartija

Monet vartiointiliikkeet eivät hyväksy diabeetikoita työntekijöikseen. Neljä vuotta erilaisia vartijan tehtäviä hoitanut Jenni Koponen, 22, kuitenkin vakuuttaa, että työssä pärjää, kunhan valitsee itselleen sopivimmat työtehtävät ja muistaa hoitaa diabetesta hyvin.

Jenni innostui vartijan ammatista yläkouluikäisenä, sillä hän ajatteli, että työ antaisi hyvän pohjan poliisin uralle, josta hän unelmoi. Ysiluokan jälkeen Jenni lähti opiskelemaan turvallisuusalan perustutkintoa ja innostui vartijan työstä entistä kovemmin. Samalla vanha urahaave jäi.

–Opiskelimme yritys- ja rakenneturvallisuutta sekä teimme käytännönharjoituksia miten kohdata erilaiset asiakkaat. Kävimme myös paljon läpi poliisin ammattia, jolloin minulle valkeni, ettei poliisina oleminen olekaan kovin hohdokasta vaan enimmäkseen humalaisista huolehtimista.

Jenni alkoi yhä enemmän olla sitä mieltä, että vartijan ammatti olisi hänen juttunsa. Kesken opiskeluiden Jenni sai kuitenkin surukseen kuulla, että suurin osa vartiointiliikkeistä kieltäytyy ottamasta diabeetikoita palkkalistoilleen. Uutinen harmitti Jenniä, mutta ei saanut häntä luopumaan urasuunnitelmistaan.

–Tein jopa opinnäytetyön aiheesta diabetes turvallisuusalalla, Jenni naurahtaa.

Koko työuransa ajan Jenni on työskennellyt Prevent 360 Turvallisuuspalvelussa. Jenni kertoi heti työhaastattelussa olevansa diabeetikko. Haastattelijat kehuivat Jenniä rehellisyydestä ja kertoivat, ettei diabetes olisi este työlle heidän yrityksessään.

vartija8

Kirjava ala

Jennin mielestä vartijan työssä parasta on sen monipuolisuus. Jenni on nelivuotisen työhistoriansa aikana tehnyt vuorotyötä tehtaan portinvartijana, ollut liikekeskuksen järjestyksenvalvojana ja nyt kulunvalvojana sekä asiakaspalveluhenkilönä toimistorakennuksessa. Jenni viihtyy nykyisessä työpaikassaan loistavasti, vaikka työ ei ehkä olekaan niin vauhdikasta, kuin vaikkapa järjestyksenvalvojan tehtävät. Myös diabeteksen kannalta nykyinen työpaikka on paras vaihtoehto.

–Järjestyksenvalvojana ruokailut keskeytyivät usein hälytyksiin ja välillä ateriavälit venyivät pitkiksi. Työ oli muutenkin liikkuvaista, joten hypoille mentiin usein. Tehtaalla työ oli vuorotyötä, ja kun yöllä piti syödä, meni verensokeri väistämättä sekaisin.

Jennin mielestä vaativammatkaan vartijan tehtävät eivät silti ole diabeetikoille mahdottomuus, haastavia vain. Järjestyksenvalvojana Jenni pyrki pistämään vasta ruokailun jälkeen ja piti aina glukoosipastilleja taskussaan matalan verensokerin varalta.

–Onneksi tunnistan matalat ajoissa. Vaaratilanne voisi olla todellinen, jos verensokeri laskisi matalalle vaikka kesken väkivaltaisen ihmisen kiinnioton.

Monet ovat ihmetelleet Jennille, kuinka niin hento tyttö voi olla vartija.  Ammattitaito mitataan kuitenkin kommunikointitaidoissa, ei lihasmassassa.

–Vartijan on oltava toki jämäkkä, mutta osattava ennen kaikkea lukea tilanteita ja ihmisiä. Ihan jokaiselle ei voi sanoa mitä vaan ja tässä työssä tapaa kyllä ihan koko ihmiskunnan kirjon.

vartija2

Diabeteksesta ammattitaitoa

Kerran Jenni törmäsi nuoreen diabeetikkoon, jolla oli verensokeri matalalla. Jenni tiesi oman diabeteksensa ansiosta miten toimia ja tarjosi nuorelle pillimehua.

–On hieno tunne, kun osaa toimia hätätilanteessa oikein ja asiakkaan vointi kohenee. Monet ei-diabeetikot empivät tosipaikan tullen pitääkö asiakkaalle antaa insuliinia vai mehua.

Jenni sairastui diabetekseen 4-vuotiaana. Lapsuus diabeteksen kanssa sujui hyvin, mutta kun Jenni 16-vuotiaana muutti omilleen opintojen perässä, hoitaminen jäi.

–Ajattelin typerästi, että kyllähän minä nyt vähän vähemmilläkin pistelyillä pärjään. Tilanne kärjistyi hoitoväsymykseksi, jota kesti muutaman vuoden ajan. Jouduttuani 18-vuotiaana ketoasidoosin takia sairaalaan, havahduin hoitamaan itseäni jälleen.

Tällä hetkellä Jennillä sujuu diabeteksen kanssa hyvin. Hän pyrkii syömään säännöllisesti ja pistämään ajallaan nyt, kun uusi työnkuva antaa siihen mahdollisuuden. Jennin mielestä vartijan ammatti sopii diabeetikolle siinä missä muukin työ, sillä valinnanvaraa riittää.

–Eihän sitä tarvitse valita juuri sitä kaikista haastavinta ja hektisintä tehtävää, jos ei halua. Itse haaveilen tällä hetkellä lentokentän tullityöntekijän virasta, sillä matkustaminen ja tulliliikenne kiehtovat minua.

vartija6


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

ammatinvalinta
ElinaLuoma2016b
Teksti ja kuvat
Elina Viitanen