Insuliinit ja annosteluvälineet

 

Insuliinit ja annosteluvälineet


Pitkävaikutteiset insuliinit

  • detemirinsuliini 100 yks/ml (kauppanimi Levemir)
  • glargiini-insuliini 100 yks/ml (kauppanimet Abasaglar ja Lantus)
  • glargiini-insuliini 300 yks/ml (kauppanimi Toujeo)
  • degludekinsuliini 100 yks/ml ja 200 yks/ml (kauppanimi Tresiba)
  • NPH-insuliinit 100 yks/ml (kauppanimet Protaphane, Humulin NPH ja Insuman).
Pitkävaikutteisten insuliinien vaikutusajat ja -tavat eroavat toisistaan.

Pikainsuliinit

  • aspartinsuliini 100 yks/ml (kauppanimi Insulin Aspart Sanofi ja NovoRapid)
  • nopeampi aspartinsuliini 100 yks/ml (kauppanimi Fiasp)
  • glulisinsuliini 100 yks/ml (kauppanimi Apidra)
  • lisproinsuliini 100 yks/ml (kauppanimi Humalog, Insulin Lispro Sanofi ja Liprolog)
  • lisproinsuliini 200 yks/ml (kauppanimi Humalog ja Liprolog)
Eläinperäiset insuliinit Suomessa on muutamia kymmeniä diabeetikoita, jotka käyttävät eläinperäisiä insuliineja. Hypurin Bovine Lente -eläininsuliinin valmistus loppui toukokuussa 2019. Käytössä on enää sianinsuliini Hypurin Porcine. Lue lisää.

Insuliinin säilyttäminen

Insuliini säilytetään tavallisesti jääkaapissa, +2–8 asteessa. Käytössä oleva insuliini säilytetään huoneenlämmössä mutta auringonvalolta ja lämmönlähteiltä suojattuna. Insuliini säilyy huoneenlämmössä valmisteesta riippuen 4-8 viikkoa. Tarkista säilyvyys pakkausselosteesta.

Insuliinia on varjeltava kuumuudelta ja jäätymiseltä. Insuliini ei saa jäätyä eikä lämmetä yli +30 celsiusasteeseen. Yli 30 asteen lämmössä insuliini alkaa menettää tehoaan. Jäätyminen ja yli 50 asteen lämpö pilaavat insuliinin heti.
Talvella ulkoillessa insuliinia on hyvä kuljettaa vaatteiden alla, esimerkiksi kaulapussissa.

Tietoja diabeteslääkkeiden korvattavuudesta voi hakea Kelan verkkosivuston lääkehaulla.

insuliinia pistämässä
Annosteluvälineet

Insuliini voidaan annostella insuliinikynällä, insuliinin annosteluun tarkoitetulla ruiskulla tai insuliinipumpulla.
Insuliinin annosteluun käytettävä väline valitaan yksilöllisesti.

Neulan pituus

Kaikille suositeltava neulan pituus on 4-6 mm. Lyhyt neula varmistaan, että pistos menee oikeaan paikkaan eli rasvakudokseen. 

Insuliiniruisku

Insuliinia voidaan annostella myös insuliinin annosteluun tarkoitetulla yksikköruiskulla. 

Insuliinikynä

Insuliinikynä on nimensä mukaisesti kynän kaltainen annosteluväline. Siihen kuuluvat insuliinisäiliö, annostelumekanismi ja neula. Kyniä on kahdenlaisia: vaihtoampullilla täytettäviä ja esitäytettyjä.

Insuliinipumppu

Insuliinipumppu on laite, joka letkun ja neulan välityksellä ruiskuttaa jatkuvasti pikavaikutteista insuliinia ihon alle. Pumppu säädetään annostelemaan insuliinia ympäri vuorokauden tarpeen mukaan: aamuyöstä ja aamupäivästä insuliinin tarve on suurimmillaan ja tällöin pumppu voidaan säätää annostelemaan insuliinia enemmän ja taas iltaa kohti vähemmän. 

Pumpussa myös perusinsuliini on aina pikavaikutteista. Aterioiden vaatima lisäinsuliini otetaan nappia painamalla.

Pumppu kulkee erilaisten vöiden avulla kätevästi mukana, ja sen saa hyvin piilotettuakin. Useimmat diabeetikot pitävät pumppua vyötäröllä tai taskussa. Yölläkään se ei häiritse, vaikka etukäteen moni niin luulee. Käytössä on myös ihoon kiinnitettäviä, letkuttomia pumppuja.

Pumppu on irrotettava saunassa ja joissakin urheiluharrastuksissa, kuten painissa ja itsepuolustuslajeissa.

Pumpun käyttöön liittyy hieman enemmän riskejä kuin monipistoshoitoon. Pumpussa on pikavaikutteista insuliinia, ja jos neula irtoaa ihosta, insuliinin puutos kehittyy nopeasti. 

Pumpunkäyttäjän pitää omassa elämänrytmissään muistaa pitää katetri paikallaan ja seurata verensokeria. Pumpun toiminnan seuraaminen on ehdottoman tärkeää. Ei saa tuudittautua sellaiseen tunteeseen, että "kyllähän se toimii".

Jos pumppuhoito kiinnostaa, puhu asiasta hoitopaikassasi.

Pumppuinsuliinin säilyvyys

Insuliinipumppu annostelee pikavaikutteista insuliinijohdosta  tai harvemmin lyhytvaikutteista ihmisinsuliinia  katetria pitkin ihonalaiseen rasvakudokseen kanyylin kautta. 

Insuliini vedetään pumpun säiliöön apteekista hankitusta insuliiniampullista. Apteekki voi myös täyttää säiliöampullin asiakkaan puolesta. Jos insuliiniannokset ovat kovin pienet, insuliini voidaan laimentaa apteekissa valmiiksi ampulliin.

Pumpun insuliinisäiliön, infuusioletkun ja kanyylin käsittelyssä on noudatettava hyvää hygieniaa. Insuliininvalmistajat takaavat avatun insuliiniampullin säilyvyydeksi 28 vuorokautta ja säiliöön vedetyn insuliinin käyttökelpoisuuden 48 tunniksi. Yliopiston apteekissa täytettyjen ampullien säilyvyydeksi on ilmoitettu 28 vuorokautta. 

Kanyylien valmistajat suosittavat infuusioletkun ja kanyylin vaihtoa 48–72 tunnin välein.

Vuorokaudessa annosteltava insuliinimäärä on yksilöllinen, usein 0,51,0 yksikköä kiloa kohti vuorokaudessa. Normaalipainoisen aikuisen tavanomainen vuorokauden insuliinimäärä on siten 3060 yksikköä, mutta hentojen ja insuliiniherkkien diabeetikoiden sekä lasten huomattavasti vähemmän.

Insuliinipumpun säiliö voidaan täyttää kokonaan tai jättää vajaaksi. Jos säiliö vaihdettaisiin kaavamaisesti 48 tunnin välein, syntyisi helposti huomattavaa insuliinihukkaa. Diabetesammattilaisten ja potilaiden kokemukset osoittavat, että pumpun säiliössä oleva insuliini säilyttää normaalioloissa tehonsa jopa seitsemän vuorokautta. 

Katetrin tukos ja siitä aiheutuva happomyrkytys tai riittämätön hygienia eivät ole tavallisia ongelmia, mutta niistäkin pitää pumppuhoidossa olla tietoinen.

Diabetesliiton lääkärineuvosto suosittelee, että insuliinin pumppuannostelussa:

  • infuusioletku ja kanyyli tulisi vaihtaa yksilöllisen harkinnan mukaan 23 vuorokauden välein
  • pumppuampullia tai insuliinisäiliöön vedettyä insuliinia voidaan hyvissä olosuhteissa käyttää yksilöllisen harkinnan mukaan 3–7 vuorokauden ajan
  • säiliö voidaan tarvittaessa jättää vajaaksi insuliinihukan minimoimiseksi
  • insuliinisäiliön täyttää potilas itse, ellei siihen ole estettä.

Taulukko: Suomessa myytävät insuliinit ja annosteluvälineet

Kokosimme Suomessa myynnissä olevat insuliinit ja annosteluvälineet yhteen hintatietoineen. Tulostuksessa huomioithan, että sivut ovat vaaka-asennossa. Päivitämme sisältöjä sitä mukaa kuin saamme uutta tietoa.

Päivityspyynnöt ja muu palaute: tiedotus(at)diabetes.fi




Sivua viimeksi päivitetty: 20.5.2024