Onko minulla diabetes?

Diabeteksen oireet ja toteaminen



Tyypilliset diabeteksen oireet

  • virtsanerityksen lisääntyminen
  • jano
  • tahaton laihtuminen
  • väsymys.

Nämä oireet ovat tyypin 1 diabeteksessa yleensä voimakkaita. Tyypin 2 diabeteksen oireet voivat olla salakavalia ja jäädä siksi huomaamatta pitkäksi aikaa.

Diabeteksen oireeet aiheutuvat siitä, että vereen kertyy liikaa sokeria, jos elimistössä on insuliinin puutos tai insuliini ei tehoa.

Jos tyypin 1 diabetesta ei huomata ja aleta hoitaa ajoissa, seuraa happomyrkytys, joka on hengenvaarallinen tila. Sen oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut ja asetonin haju hengityksessä, uneliaisuus ja lopulta tajuttomuus.

Tyypin 2 diabetekselle on tavallista hidas kehittyminen ja salakavala oireettomuus. Oireina voi ilmetä väsymystä ja vetämättömyyttä varsinkin aterioiden jälkeen, masennusta ja ärtyisyyttä, jalkasärkyjä, näön heikkenemistä ja tulehdusherkkyyttä.

Testaa oma tyypin 2 diabetesriskisi

Tyypin 2 diabeetikoiden lähisukulaisten on hyvä tarkistuttaa verensokeriarvonsa aika ajoin, varsinkin jos ilmenee taipumusta keskivartalolihavuuteen. Riskitesti sopii myös muille kartoittamaan omaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tästä riskitestiin.

Jos sinulla on riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, saat tukea sairauden ehkäisyyn myös Hyvinvoinnin poluilta.

Verensokerin viitearvot

Diabetes todetaan laskimoverinäytteestä mitatusta poikkeavasta sokeripitoisuudesta.

Terveellä ihmisellä on paaston jälkeen plasmassa sokeria 6 mmol/l tai vähemmän. Kahden tunnin sokerirasituksessa terveen ihmisen verensokeri pysyy alle 7,8 mmol/l.

Kun paastoverinäytteestä mitataan sokeria 6,1–6,9 mmol/l, kyseessä on kohonnut paastoplasman sokeri eli heikentynyt paastosokeri (IFG, impaired fasting glucose).

Heikentynyt sokerinsieto (IGT, impaired glucose tolerance) todetaan, kun verensokeripitoisuus on 7,8–11 mmol/l sokerirasituskokeessa 2 tunnin kohdalla tai 2 tuntia aterian jälkeen.

Diabetes todetaan, kun:

  • satunnainen (tai sokerirasituksessa mitattu) verensokeri ylittää 11 mmol/l useammin kuin kerran   
  • tai paastoveren sokeripitoisuus plasmassa on 7,0 mmol/l tai enemmän (ADA 97, WHO 99)
  • ja/tai HbA1c-arvo on 47,5 mmol/mol (6,5 %) tai suurempi (WHO 2010).
  • Jos oireet viittaavat diabetekseen, riittää yksi poikkeava mittaustulos. Jos muita diabetekseen viittaavia oireita ei ole, poikkeavia mittaustuloksia pitää olla kaksi tai enemmän.

Diabeteksen toteaminen

Diabeteksen toteamiseen tarvitaan veren (plasman) sokeripitoisuuden määritys. Diabetes todetaan, kun

  • henkilöllä on klassiset diabetekseen liittyvät oireet (jano, suuret virtsamäärät, selittämätön laihtuminen ja satunnainen verensokeri ylittää 11 mmol/l)
  • oireettomalla henkilöllä paastoveren sokeripitoisuus plasmassa on 7,0 mmol/l tai enemmän
  • tai verensokeriarvo on kahden tunnin sokerirasituskokeessa yli 11,0 mmol/l
  • tai HbA1c-arvo on vähintään 48 mmol/mol (6,5 %)

Poikkeava tulos tarkistetaan eri päivänä, jos diagnoosi perustuu yksinomaan paastoarvoon tai sokerirasituksen 2 tunnin arvoon, ja henkilöllä ei ole diabetekseen liittyviä muita oireita.

Sokerirasitusta ei tarvitse tehdä diabeteksen diagnoosia varten, jos kriteerit täyttyvät jo paastoarvojen perusteella.

Mietitkö, voisiko sinulla olla diabetes?

Jos mietit, onko sinulla diabetes tai olet huolestunut diabetesriskistäsi, kannattaa kääntyä oman terveydenhoitotahon puoleen.

Diabetesliitto tarjoaa tietoa, tukea ja vinkkejä sekä hyvään elämään diabeteksen kanssa, että tyypin 2 diabeteksen riskin madaltamiseen. Tutustu linkkeihin:
Sivua viimeksi päivitetty: 19.2.2024