Kun lapsi on sairastunut

Mistä diabetes oikein tuli?

Miksi juuri minun lapseni sairastui? Mitä olen tehnyt väärin? Vanhemmat saattavat tuntea syyllisyyttä siitä, etteivät olleet heti toimineet ensimmäisten oireiden ilmetessä. Tätä on turha murehtia, pääasia on, että lapsi on nyt hyvässä hoidossa. 

Tyypin 1 diabeteksen aiheuttajaa ei tiedetä. Diabetekseen kuten moneen muuhunkin sairauteen sairastuminen on ikään kuin sattuman oikku. 

Karkkia syömällä tyypin 1 diabetesta ei saa. Lapsi ei myöskään saa diabetesta vanhempien mahdollisen riitelyn seurauksena. Diabeteksen puhkeaminen ei siis ole kenenkään syy, ei lapsen eikä vanhempien. Perintötekijöissä voi olla sekä diabetekselta suojaavia että diabetekseen altistavia geenejä.

Diabeteksessa ei ole mitään salattavaa tai hävettävää, siitä voi puhua kenen kanssa tahansa. Kun diabetesta osaa hoitaa hyvin, tietää lääketieteestä, ihmiskehon toiminnasta, kemiasta ja monista muista asioista paljon enemmän kuin useimmat ihmiset koskaan.

Olisiko auttanut, jos oireet olisi huomattu aikaisemmin?
Joskus lapsella on lieviä oireita viikkoja, jopa kuukausia ennen kuin tauti varsinaisesti puhkeaa. Diabeteksen tuloa ei kuitenkaan olisi voinut estää, vaikka hoitoon olisi hakeuduttu jo ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Lapsen vointi on tietenkin alussa parempi, jos hoito aloitetaan varhain.

Voiko diabetekseen kuolla?
Ennen insuliinin keksimistä kaikki tyypin 1 diabetekseen sairastuneet lapset kuolivat insuliinin puutteeseen. Jos lapsen diabetesta ei hoideta valvotusti insuliinilla, diabetekseen voi edelleen kuolla. Huolellinen insuliinihoito turvaa kuitenkin normaalin kehityksen.

Kysymyksiä ja vastauksia


Onko tämä pahaa unta?

On vaikea uskoa oman lapsen sairastuneen. Järki ottaa tiedon vastaan mutta tunteet saavat toivomaan, että kaikki olisi vain pahaa unta. Käytännön asioiden hoitaminen asia kerrallaan auttaa rauhoittumaan.

Kuinka pitkään olla kotona lapsen sairastuttua?

Sairastumisvaihe on voinut olla hyvinkin dramaattinen. Hoito tasoittaa tilanteen yleensä melko nopeasti, ja lapsen voi olla hyvä palata päivähoitoon tai kouluun kohtuullisen pian - kunhan diabeteksen hoidosta päiväkoti- ja koulupäivän aikana on yhteisesti sovittu. 

Voiko lapsi syödä samaa ruokaa kuin me muut?

Kyllä voi, nyt on mahdollisuus säätää koko perheen syömisiä astetta terveellisemmäksi. Kaikki lapset tarvitsevat riittävästi energiaa ja monipuolista ruokaa kasvaakseen. Ja herkutteluhetkillekin on vielä tilaa.

Hoidetaanko päiväkodissa tai koulussa lapsen diabetesta?

Diabeteksen hoito sovitetaan päiväkodin ja koulun päivärytmiin.

Voiko tästä mitenkään selvitä?

Sairastumisen alkuvaiheessa perheen arkirytmi ja elämäntavat ovat koetuksella. Voi tuntua siltä, että kaikki pyörii insuliinin annostelun ja hiilihydraattien arvioinnin ympärillä - miten tämän kaiken voi edes oppia?! Alkujärkytyksen jälkeen arki kyllä helpottuu, kun hoitorutiinit tulevat tutuiksi.

Sivua viimeksi päivitetty: 24.5.2023