Ketoasidoosi, happomyrkytys

Insuliinin puute aiheuttaa ketoaineiden eli happojen kertymistä elimistöön. Jos insuliinia ei ole käytettävissä, seurauksena on happomyrkytys eli ketoasidoosi. Sen oireet voivat aikuisella aluksi olla samoja kuin korkean verensokerin oireet, mutta tilanteen edetessä alkaa esimerkiksi pahoinvointi. Lue oireista Diabetestalosta.

Happomyrkytys on hengenvaarallinen tila ja aivan eri eri asia kuin terveen ihmisen paastotessa muodostuvat ketoaineet eli nälkähapot. Diabeetikon uhkaavasta happomyrkytyksestä kertoo se, kun verensokeri on koholla ja samaan aikaan verestä löytyy ketoaineita.

Ketoaineet mitataan verestä erillisillä ketoaineliuskoilla ja ketoainemittarilla tai virtsasta.

Milloin ketoaineet mitataan?

  • Jos verensokeri on korkea, yli 15 mmol/l ilman selvää syytä (kuten ruokailu)

Yli 12 mmol/l verensokeri antaa aiheen ketoaineiden mittaukseen:

  • Sairaana tai muuten huonovointisena, erityisesti vatsakivut ja oksentelu voivat olla vaaran merkkejä
  • Jos verensokeri ei laske lisäinsuliinilla tavalliseen tapaan
Lapset ja raskaana olevat ovat muita herkempiä happomyrkytykselle.

Insuliinipumpun käyttäjillä tulisi olla ketoainemittari ja ketoliuskoja. Jos insuliinin annostus pumpusta keskeytyy, happomyrkytys kehittyy pumpun käyttäjillä nopeasti, jo muutamassa tunnissa.

Ketoaineiden määrät ja toimet

Ketoaineita alle 0,6 mmol/l, ei tarvita erityistoimia, mahdollisen korkean verensokerin hoito.

Ketoaineita 0,6–1,5 mmol/l, jos verensokeri on yli 10 mmol/l, korkean verensokerin hoito, tarkista verensokeri ja ketoaineet 2 tunnin kuluttua uudelleen.

Ketoaineita 1,5–3,0 mmol/l, happomyrkytyksen riski on kasvanut, juo nestettä ja pistä pikainsuliinia enemmän kuin ottaisit pelkästään kohonneen verensokerin korjaamiseksi. Annoksen nosto voi olla suuruusluokkaa 30–50 prosenttia enemmän kuin tavallisesti. Jos sinulla on lisäksi huono olo tai verensokerisi ei edelleenkään laske, ota yhteys hoitopaikkaasi.

Ketoaineita enemmän kuin 3,0 mmol/l, happomyrkytyksen riski on korkea, hakeudu viivytyksettä sairaalahoitoon. Happomyrkytys voi edetä vaikeaksi nopeasti.

Happomyrkytyksen voi parhaiten ehkäistä

  • huolehtimalla insuliinipistoksista
  • mittaamalla verensokeria
  • mittaamalla tarvittaessa veren hapot
  • hyödyntämällä saadut tulokset insuliinihoidossa.
Sivua viimeksi päivitetty: 1.2.2022