Diabeetikon reppu on vähän painavampi

Diabetes ei rajoita, kun sen huomioi


Diabetes ei rajoita matkustelua, kunhan diabeetikko huolehtii diabeteksen hoitoon liittyvistä perusasioista. Matkoilla ruokailut, liikunta ja päivärytmi poikkeavat usein kotioloista, joten muutokset diabeteksen hoidossa voivat olla tarpeen. Tämän vuoksi verensokereiden seuranta on erityisen tärkeää.

Jos matkustaa kerran tai pari vuodessa, kyse on niin lyhyestä ajasta, ettei ihanteelliseen verensokeritasoon pyrkiminen ole välttämätöntä. Matkoilla satunnaisista korkeista sokereista on vähemmän harmia kuin liian matalista verensokereista. Mikäli matkustaa usein tai esimerkiksi asuu ulkomailla suuren osan vuodesta, kannattaa diabetesta tietysti hoitaa mahdollisimman hyvin myös silloin.

Jos muuttaa ulkomaille pidemmäksi aikaa, ohjeita saa hoitopaikasta.

Mitä mukaan?

Diabeetikon kannattaa ottaa matkalle mukaan voimassaoleva insuliiniresepti sekä lääkärin kirjoittama englanninkielinen todistus (lomake alempana). Niitä voi tarvita tullissa tai turvatarkastuksessa selityksenä insuliinille ja pistosvälineille tai sairastuessa. Sähköisen reseptin käytöstä matkaillessa on tietoa Kanta.fi-sivustolla.


Diabetestunnusta (ranneketta tai riipusta) kannattaa käyttää aina matkoilla. Tunnuksen voi hankkia D-kaupasta. Mukana kannattaa pitää myös monikielinen "Minulla on diabetes" -kortti, jonka mukana on ensiapuohjeita suomeksi, ruotsiksi, venäjäksi, ranskaksi ja espanjaksi.

Lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden lisäksi tulee pakata riittävästi hypoglykemiaevästä matalien verensokerien varalle, esimerkiksi Siripiriä.

Medical Certificate on englanninkielinen todistus diabeteksesta eri maiden viranomaisia varten. Tulosta Medical Certificate, pyydä lääkäriäsi täyttämään se ja ota mukaan matkalle, voit myös täyttää osan lomakkeesta valmiiksi itse ennen sen tulostamista. Tarpeettomat tiedot voi poistaa tai yliviivata. .

Medical Certificate Diabetes (pdf) (179.1 KB)


Rokotukset ja vakuutukset

Diabetes ei vaikuta matkalla tarvittaviin rokotuksiin, vaan ne hankitaan yleisten suositusten ja matkakohteen mukaan. Matkavakuutusta valittaessa kannattaa tutustua niiden korvausehtoihin.

Lääkkeet ja hoitovälineet

Pakkaa runsaasti lääkkeitä ja hoitotarvikkeita kahteen eri paikkaan

Koska matkatavarat voivat kadota, lääkkeitä ja hoitovälineitä on varattava mukaan riittävästi. Insuliinia kannattaa pakata noin kaksinkertaisesti tarpeeseen verrattuna.

Lääkkeet ja välineet tulee lentomatkalla, mikäli mahdollista, pakata kahteen eri paikkaan käsimatkatavaroihin. Jäätymisvaaran takia insuliinia ja pistettäviä GLP-1-johdannaisia ei pidä laittaa lentokoneen ruumaan meneviin matkatavaroihin. Myös perillä insuliinit ja hoitotarvikkeet kannattaa pitää kahdessa eri paikassa.

Insuliinikynää tai -pumppua käyttävien on syytä ottaa matkalle toiset pistosvälineet ja riittävästi ylimääräistä insuliinia kynän tai pumpun rikkoutumisen varalta. Kynän säiliöstä voi ottaa insuliinia ruiskulla.

Turvatarkastus ja lentomatka
Insuliinikynistä sekä insuliinipumpuista ja muista hoitovälineistä kannattaa mainita turvatarkastuksen yhteydessä turvatarkastajalle. Yleensä diabetes tunnetaan turvatarkastuksissa hyvin.

Finnairin antaman tiedon mukaan (4/2014) lääkkeiden ei tarvitse olla mukana myyntipakkauksissaan (kartonkilaatikot) vaan riittää, että ne ovat alkuperäispakkauksissaan (esimerkiksi insuliinit ampulleissaan). Yhdysvalloissa määräykset ovat kiristyneet, ja lääkkeet sekä hoitotarvikkeet kannattaa säilyttää myyntipakkauksissaan resepteineen.

Käsimatkatavaran määrästä voidaan Finnairilla joustaa, jos lääkkeitä on mukana poikkeuksellisen paljon. Tällöin pitää ottaa ennen matkaa yhteys Finnairin asiakaspalveluun.

Insuliinipumppujen ja glukoosisensoreiden käyttö lennolla kannattaa tarkistaa lehtoyhtiöltä. Ohjeet voivat vaihdella lentoyhtiöittäin. Perusperiaate on, että insuliinipumpun käyttöä voi lennolla jatkaa normaalisti. Radiotaajuudella tietoa lähettävät sensorit on kytkettävä lennon ajaksi lentotilaan, jos laitteessa on sellainen, tai irrotettava lähetin sensorista. Lisätietoa löytyy laitevalmistajien omilta verkkosivuilta tai asiakaspalvelusta. Bluetooth-yhteys sallitaan joillakin lentoyhtiöillä, joten jos laitteesi käyttää bluetooth-yhteyttä, tarkista asia etukäteen lehtoyhtiöstä. Esimerkiksi Finnairilla bluetooth-laitteet ja flash-mittarit ovat sallittuja.

Varjele insuliinia jäätymiseltä ja kuumuudelta
Insuliinia on varjeltava kuumuudelta ja jäätymiseltä. Insuliini ei saa jäätyä eikä lämmetä yli + 30 celsiusasteeseen. Yli 30 asteen lämmössä insuliini alkaa menettää tehoaan. Matkakohteessa kannattaa tarkastaa, että esimerkiksi jääkaappi ei ole liian kylmä. Tämän voi tarkistaa esimerkiksi lämpömittarilla tai laittamalla astiassa vettä jääkaappiin. Jäätyminen ja yli 50 asteen lämpö pilaavat insuliinin heti.

Insuliineja voi suojata kuumuudelta kylmäpakkauksilla. Esimerkiksi Frion kylmäpakkaus pitää lääkkeet alle 26-asteisina vähintään 45 tuntia jopa 38 asteen ulkolämpötilassa. Pakkaus aktivoituu upottamalla se kylmään veteen varttitunniksi. Pakkaus voidaan aktivoida uudelleen toistuvasti. Kylmäpakkauksia voi ostaa muun muassa diabetesyhdistysten myymälöistä, hyvin varustetuista apteekeista, apteekkien verkkokaupoista tai diabetekseen erikoistuneista verkkokaupoista.

Insuliinin vahvuus
Suomessa käytettävän insuliinin vahvuus on 100 yksikköä millilitrassa. Joissakin maissa on käytössä insuliini, jonka vahvuus on 40 yksikköä millilitrassa. Tämä on otettava huomioon, jos joudutaan käyttämään paikallisia insuliineja. Kumpikin insuliinivahvuus tarvitsee omat pistosvälineensä. 

Verensokerimittareiden eri mittayksiköt
Suomessa verensokerin mittayksikkö mmol/l. Monissa suomalaistenkin suosimissa matkakohteissa, kuten esimerkiksi Espanjassa ja Yhdysvalloissa, verensokerin määrää mitataan yksiköissä mg/dl.

Joskus matkalainen joutuu hankkimaan uuden verensokerimittarin matkallaan. Vaikka mittari olisi muutoin samanlainen kuin Suomesta hankittu, se voi näyttää tuloksen eri yksiköissä. Silloin pitää muuntaa tulokset tuttuihin mmol/l yksiköihin, ellei mittarista pysty vaihtamaan yksiköitä.

Internetistä löytyy runsaasti mittayksikkömuuntimia, tässä linkki yhteen erittäin helppokäyttöiseen:

Aikavyöhykkeiden ylitys

Pitkiä, aikavyöhykkeitä ylittäviä matkoja varten insuliinihoitoa täytyy muuttaa. Asia täytyy suunnitella jo ennen matkaa. Diabeteslääkäri tai -hoitaja neuvovat hoidon muuttamisessa. Lisätietoja saat myös Diabetesliiton Kysy diabeteksesta -neuvontapuhelimesta.

Euroopassa aikaerot ovat sen verran pieniä, että insuliinipistoksissa voi siirtyä saman tien paikalliseen aikaan. Kun ylitetään yli kolme aikavyöhykettä, on yleensä syytä säätää insuliinihoitoa. Ruokavaliolla tai tableteilla hoidettavaa diabetesta sairastavan ei tarvitse muuttaa ruokailu- ja lääkkeenottotottumuksiaan.

Siirtyminen länteen (päivä pitenee)
Pitkävaikutteista insuliinia otetaan tavallinen annos tavalliseen aikaan sen maan kellon mukaan, jossa aamulla on. Jos kohdemaan aikaero on yli 12 t, otetaan lisäannos perusinsuliinia (esim. tuntiero × perusinsuliinin annos jaettuna 24 t). Pikavaikutteista insuliinia otetaan normaalit annokset ylimääräisten aterioiden yhteydessä.

Siirtyminen itään (päivä lyhenee)
Pitkävaikutteista insuliinia otetaan tavallinen annos tavalliseen aikaan sen maan kellon mukaan, jossa aamulla on. Seuraavan aamun perusinsuliinin annosta pienennetään (esim. aikasiirtymä × perusinsuliiniannos jaettuna 24 t). Pikavaikutteista insuliinia otetaan matkakohteessa normaalit annokset aterioiden yhteydessä.

Aikaerorasituksen oireet muistuttavat jonkin verran insuliinituntemuksia, joten verensokerin säännöllinen mittaus on tärkeää. Aikaeroon sopeutuu parhaiten, kun siirtyy kohdemaan aikaan mahdollisimman nopeasti, jo menomatkalla lentokoneessa.

Lisätietoa aikavyöhykkeiden ylittämisestä ja matkustamisesta:

Ruokailu

ruoka_ulkomaillaPaikallisilla ruuilla herkuttelu on osa matkan iloista. Diabeetikon kannattaa kuitenkin pitää järki mukana syömisessä, koska turistiripuli tai vatsatauti voivat heiluttaa verensokeritasapainoa.

Lämpimissä olosuhteissa kannattaa välttää kylmiä tai puutteellisesti kypsennettyjä ruokia, salaatteja, irtojäätelöä, jääpaloja ja keittämätöntä vettä. Pulloveden juominen on turvallisempaa kuin hanaveden. Käsiä kannattaa pestä huolellisesti.

Mikäli matkakohteena on Välimeren etelä- tai itäpuoli tai eksoottisempi kohde, oman lääkärin kanssa voi neuvotella varmuuden vuoksi mukaan otettavasta antibioottikuurista.Erikoisemmista ruuista voi olla vaikea arvioida hiilihydraattimäärää, joten pikainsuliinin annoksen lisäyksessä kannattaa olla varovainen, vaikka ruoka-annos näyttäisikin suurelta.

Verensokeri alhaalla matkalla

Helteellä insuliinin imeytyminen nopeutuu ja voi aiheuttaa yllättävän verensokerin laskun. Matkoilla tulee usein myös liikuttua tavallista enemmän. Matalan verensokerin varalta diabeetikon täytyy aina pitää mukana jotakin ensiapuevästä, esimerkiksi rypälesokeria, sokeria tai täysmehua.

Glukagonia on hyvä ottaa mukaan, jos matkalla on seurana joku, joka voi sen tarvittaessa pistää. Jos matkustaa yksin, kannattaa kertoa diabeteksesta esimerkiksi oppaalle. 

jalat
Pidä huoli jaloista

Lennon aikana
Pitkät lennot lisäävät laskimotukosten vaaraa. Siksi on tärkeää liikutella jalkoja säännöllisesti lennon aikana.

Verensokerin tavoitetaso on lennon aikana turvallisuussyistä hieman tavallista korkeampi, noin 6-12 mmol/l. Huomaa kuitenkin, että liian korkea verensokeri kuivattaa elimistöä, mikä voi lisätä laskimotukoksen vaaraa.

Perillä
Koska diabeetikon jalkavaivat voivat äityä muita hanakammin, pidä matkalla huoli jalkojen terveydestä. Ota mukaan vain sellaisia kenkiä, joiden tiedät olevan hyvät jalassa ja jotka sopivat tavanomaista runsaampaan kävelemiseen. Jalat turpoavat lämpimässä, joten kenkien täytyy olla tilavat.

Älä kävele paljain jaloin rannalla. Varo myös uima-altaiden metalliritilöitä, koska ne voivat auringon kuumentamina aiheuttaa palovamman.

Ota mukaan haavanhoitotarvikkeita (haavateippiä, rasvalappuja ja sidoksia). Jos sinulla on ollut aikaisemmin jalkaongelmia, neuvottele lääkärisi kanssa antibioottien ottamisesta varmuuden vuoksi mukaan. Jos jaloissa ilmenee matkan aikana tulehduksen merkkejä (punoitusta, kuumotusta, turvotusta, märkää), ota yhteys paikalliseen lääkäriin.
Sivua viimeksi päivitetty: 18.8.2023