Diabetes ja suu

Diabetes saattaa lisätä alttiutta erilaisille suun alueen sairauksille, kuten ientulehdukselle, hampaiden kiinnityskudosten sairaudelle eli parodontiitille, hampaiden reikiintymiselle ja limakalvojen sienitulehduksille. 

Diabeteksen hyvä hoitotasapaino vaikuttaa myönteisesti suunterveyteen, ja toisaalta terve suu tukee diabeteksen hoitoa. Parasta suusairauksien ehkäisyä on säännöllinen hampaiden puhdistaminen.

Jos verensokerin tasaamiseksi tulee suunnittelemattoman välipalan tarve esimerkiksi yöllä, on suu hyvä huuhtoa vedellä ja neutraloida ksylitolituotteilla, maidolla tai juustolla reikiintymisen ehkäisemiseksi.

Muista nämä:

  • Säännöllinen hampaiden harjaus pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla vähintään kaksi kertaa päivässä.
  • Hammasvälien puhdistus päivittäin hammaslangalla tai hammasväliharjalla.
  • Plakkivärjäystabletit paljastavat kerääntyneen bakteeriplakin.
  • Ksylitolituotteita voidaan käyttää reikiintymisen ehkäisyyn.
  • Tupakoimattomuus ehkäisee parodontiittia.
  • Säännöllinen hammaslääkärin tekemä suun ja hampaiden tutkimus on diabetesta sairastaville tärkeää. Ientulehduksen ja parodontiitin hoidossa hammaslääkäri ja/tai suuhygienisti poistaa pehmeät ja kovat bakteeripeitteet.
Lue suunterveydestä lisää Suomen Hammaslääkäriliiton sivuilta.

Hampaiden kiinnityskudosten sairaus eli parodontiitti

Diabetes lisää hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin riskiä noin 3-kertaiseksi. Riski kasvaa, jos suuhygienia on puutteellista tai diabeteksen hoitotasapaino on huono. Yksi keskeinen riskitekijä on tupakointi.

Hoitamaton parodontiitti voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa, minkä vuoksi diabetesta sairastavan tulee huolehtia hyvin suunterveydestään.

Parodontiitin asianmukainen hoito tuottaa hyvän tuloksen, kun hoito aloitetaan sairauden varhaisvaiheessa.

Parodontiitin kehittyminen

Jos ientulehdus saa jatkua hoitamatta, hampaan kiinnitys saattaa alkaa tuhoutua. Ikenen alle etenevä bakteeriplakki tuhoaa hammasta luuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä.

Parodontiittia aiheuttavien bakteerien kertyminen ienrajaan ja ientaskuun aloittaa tulehdusketjun. Tulehduksen jatkuessa hampaan liikkuminen lisääntyy vähitellen, ja lopulta hammas voi irrota.

Parodontiitin etenemisnopeus on yksilöllistä. Joillakin sairaus voi edetä nopeasti, mutta yleensä laajan kudostuhon syntyminen vie vuosia. Parodontiitti ei yleensä aiheuta kipua, joten se voi huomaamattomana edetä pitkälle. Sairauden havaitsemiseksi säännölliset hammaslääkärissä käynnit ovat tärkeitä.



Lue Diabetes-lehden juttuja suunterveydestä - katso linkit tämän sivun alaosasta.
Sivua viimeksi päivitetty: 23.2.2023