Siirry sisältöön

Onko minulla diabetes?

Tyypin 2 diabetes voi olla oireeton, ja sen riskiä voit arvioida riskitestillä. Tyypin 1 diabetes yleensä oireilee. Jos sinulla on oireita, riskitekijöitä tai tyypin 2 riskitestisi osoitti kohonnutta riskiä, hakeudu jatkotutkimuksiin.

Tee riskitesti

Riskitestin avulla voit arvioida riskiäsi sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Riski sairastua diabetekseen -polku

Mitkä kaikki asiat voivat vaikuttaa tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen? Omahoidon polulla käsitellään aihetta teemakokonaisuuksittain. Voit edetä polkua pitkin järjestyksessä tai valita sen teeman, joka on sinulle juuri nyt ajankohtaisin.

Tyypin 2 diabetes -polku

Minkälainen sairaus tyypin 2 diabetes on? Paraneeko siitä, jos alkaa elää terveellisemmin? Omahoidon polulla käsitellään aihetta teemakokonaisuuksittain. Voit edetä polkua pitkin järjestyksessä tai valita sen teeman, joka on sinulle juuri nyt ajankohtaisin.

Tyypin 1 diabetes -polku

Mitä pitää ottaa huomioon tyypin 1 diabeteksen kanssa elämisessä? Omahoidon polulla käsitellään aihetta teemakokonaisuuksittain. Voit edetä polkua pitkin järjestyksessä tai valita sen teeman, joka on sinulle juuri nyt ajankohtaisin.

Lapsen ja nuoren diabetes -polku

Mikä on keskeistä tyypin 1 diabetesta sairastavan lapsen ja nuoren hoidossa? Omahoidon polulla käsitellään aihetta teemakokonaisuuksittain. Voit edetä polkua pitkin järjestyksessä tai valita sen teeman, joka on sinulle juuri nyt ajankohtaisin.

Diabeteksen eri muodot

Diabetes on ryhmä sairauksia, jossa verensokeri on kohonnut. Diabetesta on useita eri tyyppejä. Päätyypit ovat tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes.  Lisäksi diabetesta on muita tyyppejä ja alatyyppejä.  

Diabetesta sairastavan ensiapu 

Jos insuliinia käyttävä diabetesta sairastava henkilö on tajuton, soita välittömästi hätänumeroon 112. Muista myös, että ulkopuolinen maallikkoauttaja ei saa koskaan pistää insuliinia autettavaan henkilöön.

Raskausdiabetes

Raskausdiabetes on raskauden aikana ensimmäistä kertaa ilmenevä sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Noin joka viides raskaana oleva nainen saa raskausdiabeteksen. Raskausdiabetes usein toistuu.

Diabetes ja raskaus

Raskauden suunnittelu on tärkeää diabetesta sairastavalle, koska kohonneet verensokeritasot voivat lisätä komplikaatioita. Verensokerin tulisi olla mahdollisimman lähellä normaalia jo ennen raskautta. 

Lisäsairaudet

Diabeteksen lisäsairauksiksi kutsutaan diabeteksen aiheuttamia muutoksia esimerkiksi verisuonissa, sydämessä ja hermostossa. Niitä estetään ja hoidetaan tehokkaalla verisuoniterveyden ja diabeteksen hoidolla sekä elintavoilla.

Hiilihydraattiarviointi

Ateriainsuliinia annosteltaessa on tärkeää tietää, kuinka paljon eri ruuissa on hiilihydraatteja. Tälle sivulle kokoamamme taulukot on koottu avuksesi hiilihydraattiarviointiin.

Katso video: Mitä on diabetes?

Videolla kerrotaan diabeteksesta sairautena ja mihin kaikkialle se vaikuttaa ihmisen kehossa.