Lääkkeet tyypin 2 diabeteksen hoidossa

Verensokerin hoito


Elintavat tyypin 2 diabeteksen hoidossa

Tyypin 2 diabetes on voimakkaasti perinnöllinen sairaus, jonka puhkeamiseen elintavat vaikuttavat. Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn sopivat samat elintapamuutokset kuin tyypin 2 diabeteksen hoitoonkin.

Näistä kolmesta voit aloittaa heti:



Lääkehoito elintapamuutosten lisäksi

Verensokeria alentava lääkitys on syytä aloittaa, kun tyypin 2 diabeetikon paastoverensokeri on:

  • toistuvasti yli 7 millimoolia litrassa (mmol/l)
  • ja/tai 2 tuntia aterian jälkeen yli 11,1 mmol//l.

Lääkityksen aloittamisen jälkeen - ja aina kun sitä tehostetaan - on tärkeää seurata painoa huolellisesti. Jos paino alkaa nousta, lääkitystä on tarkistettava.

Kohonneen verensokerin hoidossa voidaan käyttää erilaisia tabletteja tai tabletteja ja insuliinipistoksia tai pelkästään insuliinia. Markkinoilla on myös verensokeriin vaikuttavia, pistoksina annosteltavia suolistohormonin kaltaisia lääkkeitä.

Lääkitys ei vähennä lääkkeettömän hoidon merkitystä, vaan se on edelleen tyypin 2 diabeteksen hoidon perusta. Lääkkeetön hoito tarkoittaa hyvää unta, terveellistä ruokavaliota, säännöllistä liikuntaa, painonhallintaa ja tupakoimattomuutta.

Verensokeriin vaikuttavat lääkkeet paitsi insuliini

Tablettilääkkeet

Verensokerin hoidossa voidaan käyttää useita erilaisia tablettilääkkeitä - joko yksinään tai yhdessä toisten tablettilääkkeiden tai insuliinin kanssa.

Tableteilla voidaan vähentää maksan sokerintuotantoa, tehostaa elimistön oman insuliinin vaikutusta, lisätä haiman insuliinin eritystä tai nopeuttaa insuliinin vapautumista haimasta.

Sopiva lääkitys valitaan aina yksilöllisesti. Myös annostus on yksilöllinen. Tabletit otetaan säännöllisesti ohjeen mukaan.

Metformiini on maksan sokerijarru

Metformiini vähentää maksan sokerintuotantoa. Metformiini on pitkään käytetty ja yleinen lääke, jota suositellaan tyypin 2 diabeetikoille ensisijaisena verensokerilääkkeenä. Se on tehokas ja edullinen, ja sen käytöstä on paljon kokemusta.

Metformiini hillitsee ruokahalua ja vaikuttaa suotuisasti veren rasva-arvoihin. Se ei yleensä laske verensokeria liian alas. Metformiini on hyvä ottaa aterian yhteydessä, koska tällöin mahdollisia vatsavaivoja tulee vähemmän. Lääkkeen käyttö kannattaa aloittaa vähitellen annosta nostaen. Se kannata annostella iltapainotteisesti, jolloin saadaan paras vaikutus maksan yöllisen sokerintuoton hillitsemiseen.

Metformiini ei sovi munuaisten tai maksan vajaatoiminnasta kärsiville, runsaasti alkoholia käyttäville eikä henkilöille, joilla on vaikeita yleissairauksia.

Metformiinivalmisteita on useita. Kauppanimiä ovat esimerkiksi Glucophage, Metforem, Metformin Actavis, Metgol ja Oramet-Hexal.

Gliptiinit

Sitagliptiini, vildagliptiini, saksagliptiini, alogliptiini ja linagliptiini kiihottavat haiman insuliinineritystä ja jarruttavat maksan sokerintuotantoa vaikuttamalla maha-suolikanavan hormoneihin, inkretiineihin.

Gliptiinit alentavat veren sokeripitoisuutta vain silloin, kun se on koholla eivätkä siten lisää matalan verensokerin vaaraa. Ne eivät nosta painoa.

Lääkkeet sopivat käytettäväksi metformiinin tai insuliiniherkisteen rinnalla. Sitagliptiinia myydään kauppanimellä Januvia ja Xelevia, vildagliptiiniä nimellä Galvus, saksagliptiiniä nimellä Onglyza, alogliptiiniä nimellä Vipidia ja linagliptiiniä nimellä Trajenta.

Saatavana on myös sitagliptiinin ja metformiinin yhdistelmä (Janumet, Velmetia), vildagliptiinin ja metformiinin yhdistelmä (Eucreas), saxagliptiinin ja metformiinin yhdistelmä (Komboglyze), linagliptiinin ja metformiinin yhdistelmä (Jentadueto) ja alogliptiinin ja metformiinin yhdistelmä (Vipidomet).

Sokerinpoistajat eli gliflotsiinit

Gliflotsiinit, SGLT2-estäjät eli sokerinpoistajat lisäävät sokerin erittymistä virtsaan munuaisista. Tällöin verensokeri alenee ja painokin saattaa laskea jonkin verran.

Gliflotsiineja voidaan käyttää yhdessä muiden verensokeria alentavien lääkkeiden ja insuliinin kanssa.  Lääke ei sovi, jos on munuaisten vajaatoiminta.

Ylimääräinen sokeri virtsassa lisää hieman alttiutta virtsatie- ja hiivatulehduksille. Dapagliflotsiinia myydään kauppanimellä Forxiga, empagliflotsiinia nimellä Jardiance, ertugliflotsiinia nimellä Steglatro ja kanagliflotsiinia nimella Invokana.

Saatavana on myös dapagliflotsiinin ja metformiinin yhdistelmä (Xigduo), empagliflotsiinin ja metformiinin yhdistelmä (Synjardy) sekä ertugliflotsiinin ja metformiinin yhdistelmä (Stegluromet).

Saatavana on myös SGLT2-estäjien ja gliptiinien yhdistelmiä eri nimillä: dapagliflotsiini + saxagliptiini (Qtern), empagliflotsiini + linagliptiini (Clyxambi) ja ertugliflotsiini + sitagliptiini (Steglujan).

Ateriatabletit

Ateriatabletit (repaglinidi) ovat nopeavaikutteisia insuliinin eritystä lisääviä lääkkeitä. Ateriatabletit sopivat silloin, kun ongelmana on verensokerin voimakas nousu aterian jälkeen. Lääkkeet otetaan juuri ennen ateriaa. Jos ateria jää pois, lääkettäkään ei oteta. Ateriatabletteihin voidaan yhdistää metformiini- tai insuliiniherkistäjälääkitys tai pitkävaikutteinen insuliini. Ateriatabletti voi laskea verensokeria liikaa, jos se otetaan hyvin vähän hiilihydraatteja sisältävän aterian yhteydessä. Ateriatabletit otetaan yleensä pääaterioilla.

Insuliiniherkistäjä

Pioglitatsoni (Actos) on insuliiniherkistäjä, joka parantaa insuliinin toimintaa soluissa. Tätä lääkettä käytetään joko yksin tai yhdessä muiden tablettien ja insuliinin kanssa. Saatavilla on myös pioglitatsonin ja metformiinin yhdistelmä (Competact) sekä pioglitatsonin ja alogliptiinin yhdistelmä (Incresync).

Insuliiniherkiste lisää maksan, rasvakudoksen ja lihasten insuliiniherkkyyttä. Lisäksi se vähentää maksan rasvoittumista. Sen haittoja ovat painonnousu ja turvotukset sekä naisilla myös lisääntynyt luunmurtumariski.

Insuliiniherkiste sopii yleensä sellaisille tyypin 2 diabeetikoille, joilla diabetes ei ole ollut kovin pitkään ja joilla on insuliiniresistenssi ja metabolinen oireyhtymä. Insuliiniherkiste ei sovi sydämen vajaatoiminnasta kärsiville eikä maksasairaille.

Sulfonyyliureat

Sulfonyyliureat lisäävät insuliinin erittymistä ja vapautumista haimasta. Ne alentavat sekä aterian jälkeistä verensokeripitoisuutta että paastoverensokeria. Sulfonyyliureat saattavat laskea verensokerin liian alas esimerkiksi rasituksen yhteydessä tai ateriavälin pitkittyessä. Tämän vuoksi sylfonyyliurealääkkeet tulee ottaa ruokailun yhteydessä. Haittana voi olla myös painonnousu. Sulfonyyliureoita voidaan käyttää yhdessä metformiinin, insuliiniherkisteen tai insuliinin kanssa. Sulfonyyliureoihin kuuluvasta glimepiridistä on tarjolla useita eri rinnakkaisvalmisteita.

Suolistohormonijohdokset

Ihon alle pistettävät

Eksenatidi (kauppanimi Byetta), liraglutidi (Victoza), liksisenatidi (Lyxumia), dulaglutidi (Trulicity) ja semaglutidi (Ozempic) vaikuttavat inkretiinitehosteena kuten gliptiinit.

Eksenatidi pistetään kahdesti vuorokaudessa, liraglutidi ja liksisenatidi kerran vuorokaudessa ihon alle. Kerran viikossa pistetään eksenatin toinen muoto (Bydureon), dulaglutidi (Trulicity) sekä semaglutidi (Ozempic). Suolistohormonijohdokset vaikuttavat painoa alentavasti, eivätkä juuri lisää liian matalan verensokerin vaaraa. Haittoja ovat vatsavaivat.

Suolistohormonijohdoksia voidaan käyttää tablettien ja perusinsuliinihoidon rinnalla. Kun suolistohormoni aloitetaan perusinsuliinin rinnalle, insuliinin annosta yleensä pienennetään jo hoidon alussa ja omaseurannan perusteella tarvittaessa myös hoidon jatkuessa.

Tabletit

Semaglutidi suolistohormonijohdosta on myös tablettimuodossa (Rybelsus). 

Insuliinihoito

Insuliinihoito on osa tyypin 2 diabeteksen tehokasta, nykyaikaista hoitoa. Insuliinihoidon tarve ratkaistaan aina yksilöllisesti. Tyypin 2 diabetekselle on ominaista, että vuosien mittaan haiman insuliinintuotanto vähenee. Tämän seurauksena pelkkä tablettihoito ei välttämättä riitä hyvän sokeritasapainon saavuttamiseen. Yleensä ensimmäisenä siirrytään yhdistelmähoitoon eli tabletteihin lisätään insuliini. Tarvittaessa tyypin 2 diabetesta voidaan hoitaa pelkästään insuliinilla.

Insuliinihoidon aloittaminen voi joskus tuntua hoidossa epäonnistumiselta tai pelottavalta uudelta asialta. Tieto tyypin 2 diabeteksen luonteesta ja insuliinihoidon merkityksestä, sekä tutustuminen pistosvälineisiin selkiyttävät ajatuksia ja hälventävät mahdollisia pelkoja.

Hoitomuoto valitaan yksilöllisesti

Insuliinihoidon muoto eli insuliinin laatu, annosten koko, pistosten määrä ja pistosajankohdat vaihtelevat yksilöllisesti. Erilaisia vaihtoehtoja on useita. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi perusinsuliinihoito (tabletit ja pitkävaikutteinen insuliini) tai insuliininpuutostilassa monipistoshoito (ateriainsuliinia aterioilla, pitkävaikutteinen insuliini kerran vuorokaudessa).

Verensokerin mittaaminen tarpeen

Insuliinihoidon aloittaminen tarkoittaa yleensä sitä, että verensokeria on mitattava aikaisempaa useammin. Asiasta sovitaan lääkärin tai hoitajan kanssa.

Painoa kannattaa tarkkailla

Insuliinihoitoon voi liittyä painonnousua. Syynä on verensokerin tasapainon parantuminen. Sen ansiosta virtsaan ei enää erity sokeria, vaan kaikki energia jää elimistön käyttöön. Insuliinihoitoa aloitettaessa on hyvä tarkistaa, että ruoan määrä (energiansaanti) vastaa kulutusta. Tarvittaessa syömistä on vähennettävä, joskus reilustikin.

Insuliinin käyttö voi myös lisätä ruokahalua, etenkin jos esiintyy liian matalia verensokereita(hypoglykemia). Tällaisessa tilanteessa on syytä pienentää insuliiniannosta.

Sivua viimeksi päivitetty: 16.12.2021