Raskaus ja tyypin 1 diabetes

Diabetes ei estä lasten saamista.

Äidin diabetes täytyy kuitenkin ottaa huomioon jo raskautta suunniteltaessa. Näin varmistetaan, että edellytykset onnistuneelle raskaudelle ovat parhaat mahdolliset sekä lapsen että äidin kannalta.

Kun äidin diabetes on hyvässä tasapainossa jo ennen raskauden alkamista ja koko raskauden ajan, mahdollisuudet terveen lapsen syntymiseen ovat käytännössä samat kuin muillakin äideillä.

Jos äidin verensokeri on korkea raskauden alussa, se voi vaurioittaa sikiön kehitystä ja aiheuttaa esimerkiksi sydämen tai luuston kehityshäiriöitä. Loppuraskauden aikana liian korkea verensokeri voi johtaa sikiön liikakasvuun ja ongelmiin synnytyksessä. Sen sijaan matalan verensokerin tai sokin ei ole todettu lisäävän sikiön epämuodostumia tai keskenmenoja raskauden alussa.

Raskaus ei aiheuta äidille elinmuutoksia, mutta jos äidillä on jo vaikeita silmänpohja- tai munuaismuutoksia tai diabeteksen aiheuttama sepelvaltimotauti, raskaus voi olla liian suuri riski sekä hänelle että lapselle.

Raskaussuunnitelmista on syytä keskustella hyvissä ajoin hoitavan lääkärin kanssa, jotta hoitotasapaino ja raskauden sopivuus voidaan arvioida.

Diabetesliiton lääkärineuvoston suositus: Diabeetikon hoito raskauden aikana (pdf) (710.5 KB)
Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2022