Munuaisen siirtäminen

Munuaissiirto vapauttaa munuaisen saajan dialyysistä. Nykyisin munuaissiirto elävältä luovuttajalta voidaan tehdä jo ennen dialyysiin joutumistakin.

Maaliskuussa 2019 voimaan tullut uusi kudoslaki teki munuaisen luovutuksesta aiempaa helpompaa. Munuaisen voi nyt luovuttaa myös muu kuin lähisukusukulainen, eli vaikkapa avopuoliso, muu sukulainen tai ystävä.

Vaikka sukulaissuhdetta ei enää vaadita, pitää luovuttajan kudostyypin olla sopiva. Lisäksi hänen pitää olla perusterve, ja käydä läpi tarkat tutkimukset, joihin kuuluu myös psykiatrin arvio. Sillä pyritään varmistamaan luovutuksen vapaaehtoisuus.

Uuden kudoslaki voi tulevaisuudessa mahdollistaa myös anonyymin munuaisen luovuttamisen elävältä elinluovuttajalta, ja yhä useammalle voidaan tehdä munuaissiirto jo ennen dialyysihoidon aloittamista.

Munuaissiirtoon on pitkä jono

Lähes 500 ihmistä odottaa Suomessa pääsyä munuaissiirtoon, ja uuden munuaisen saa vuosittain noin 250 ihmistä. Koska siirrettävistä elimistä on jatkuva pula, kaikista elinsiirtoa odottavista jopa kymmenesosa menehtyy, kun sopivaa siirrettä ei löydy ajoissa.

Munuaissiirteen odotusaika on noin 1,5-2 vuotta. Suomessa pääosa munuaisista on tähän asti siirretty aivokuolleilta, ja elävältä luovuttajalta tehtyjen munuaisensiirtojen määrä on Suomessa Pohjoismaiden pienin. Alle kymmesosa niistä on tehty elävältä luovuttajalta.

Suomessa tehty lakimuutos mahdollistaa pohjoismaisen yhteistyön elävien luovuttajien osalta, mikä voi helpottaa niiden potilaiden tilannetta, joille voi olla vaikeaa löytää siirrettä.

Siirto on turvallinen

Ihminen pärjää hyvin myös yhdellä munuaisella, ja munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkitulle luovuttajalle. Luovuttajan jäljelle jäänyt munuainen kykenee parantamaan toimintaansa niin, että se vastaa usein liki normaalia kahden munuaisen toimintaa.

Elävien luovuttajien munaiset ovat keskimäärin nuorempia ja terveempiä kuin aivokuolleilta saadut munuaissiirteet, ja elävältä saadun siirteen ennuste onkin parempi kuin aivokuolleelta saadun. Hyvää on myös se, että elävältä luovuttajalta saadaan tutkitusti terve munuainen, leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana ja siirre alkaa toimia välittömästi.

Toimivan munuaissiirteen lasketaan säästävän yhteiskunnan varoja jopa satoja tuhansia euroja, jos siirre toimii kymmenen vuotta. Vähintään yhtä merkittävää on, että munuaisen saajan elämänlaatu ja eliniän odote paranevat, kun dialyysihoitoja ei tarvita.

Sivua viimeksi päivitetty: 25.8.2023