Miten tunnistaa terveellinen tuote?

SydänmerkkiKaikkien - niin diabeetikoiden kuin muidenkin - on hyvä tunnistaa terveydelle hyödyllisimmät ruokavalinnat. Toisaalta on myös tärkeää tunnistaa mitkä tuotteet eivät sovellu arkikäyttöön. Apuna tässä ovat muun muassa elintarvikepakkauksista löytyvät ravintosisältötiedot ja muut pakkausmerkinnät.

Voit tutustua elintarvikkeiden valintaan myös Sydänmerkki-sivustolla.  Sivustolla on muun muassa runsaasti ruokaohjeita ja mahdollisuus tutustua eri tuoteryhmiin kuuluviin Sydänmerkki-tuotteisiin. Sydänmerkki on Diabetesliiton ja Sydänliiton yhdessä suunnittelema järjestelmä, joka ohjaa terveyden kannalta parempiin valintoihin.

Tyypin 1 diabeetikolle tärkeä jokapäiväinen tieto on elintarvikkeiden hiilihydraattimäärä, jotta ateriainsuliini osataan annostella oikein. Elintarvikkeiden hiilihydraattimäärät löytyvät ravintosisältötiedoista.

Pakkausmerkinnät auttavat tekemään parempia valintoja


Mitä pakkausmerkinnöistä tulisi tarkastaa?

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät auttavat tunnistamaan terveydelle parhaimmat valinnat. Mutta mitä pakkausmerkinnöistä tulisi tarkastaa ja miten niitä tulkitaan?

Kaupassa voit hyödyntää pakkausmerkintöjä samaan tuoteryhmään kuuluvien tuotteiden vertailussa. Erityisesti kannattaa vertailla seuraavia ravintoarvotietoja:

  • energia
  • kuitu
  • rasva
  • tyydyttynyt rasva (kova rasva)
  • suola

Kuitua tuotteessa on mieluusti mahdollisimman paljon, kun taas energian, rasvan, tyydyttyneen rasvan ja suolan määrää pyritään vähentämään. Ateriainsuliinihoitoinen diabeetikko voi tarvita tietoa myös tuotteen hiilihydraattimäärästä avuksi insuliinin annosteluun.

Yksittäisen tuotteen terveellisyyden arviointiin on luotu kriteeristö, joka löytyy alla olevasta tarkistuslistasta. Voit vertailla tuotteiden osumista kriteereihin joko kotona olevista tuotteista tai kaupassa ostoksia tehdessäsi. Kriteerit voit kirjoittaa itsellesi muistiin vaikkapa lompakossa kulkevalle muistilapulle tai voit ottaa niistä alla olevasta taulukosta valokuvan tai kuvankaappauksen puhelimeesi. 

Tarkistuslista ruokakauppaan

Kun haluat tehdä kaupassa hyviä ja terveellisiä valintoja, käytä alla olevien tuoteryhmien tuotteita valitessasi seuraavia kriteereitä:
Maito ja piimä
  • rasvaton
Jugurtti, viili tms.
  • rasvaton tai vähärasvainen (rasvaa enintään 1%)
  • hiilihydraatteja enintään 10 g/100 g
Juusto
  • suolaa alle 1,2 %
  • vähärasvainen, rasvaa enintään 17 % tai enemmän, jos rasva pääosin tyydyttymätöntä
Levitettävät rasvat
  • kasvirasvalevitettä, väh. 60 % rasvaa
Leipä
  • kuitua vähintään 6 %
  • suolaa enintään 0,7 %
Murot, myslit
  • kuitua vähintään 6 %
  • suolaa enintään 1 %
  • rasvaa enintään 5 %
  • sokeria enintään 15 g / 100 g
Liha
  • rasvaa enintään 7 %
  • ei lisättyä suolaa
Lihaleikkeleet
  • täyslihavalmisteet: rasvaa enintään 4 %, suolaa enintään 2 %
  • leikkelemakkarat, rasvaa enintään 12 %, suolaa enintään 1,5 %
Kasviproteiinivalmisteet
  • rasvaa enintään 8 % tai enintään 10 %, jos rasva pääosin tyydyttymätöntä
  • suolaa enintään 1 %
Valmisateriat
  • rasvaa enintään 2 %
  • suolaa enintään 0,75 %

Hyvä tietää pakkausmerkinnöistä

Jokaisesta pakatusta elintarvikkeesta tulee lain mukaan löytyä pakkausmerkinnät. Ravintosisällöstä tulee kertoa energian, rasvan, tyydyttyneen rasvan, hiilihydraatin, sokereiden ja suolan määrät. Muut ravintosisältötiedot ovat vapaaehtoisia. Ravintosisältötiedot kerrotaan aina kohti 100 g tai 100 ml tuotetta. Halutessaan valmistaja voi ilmoittaa myös suositellun annoskoon ja sitä vastaavat ravintosisältötiedot. Tämä on erityisen hyödyllistä, kun kaivataan tietoa annoksen hiilihydraattimäärästä ateriainsuliinin annostelua varten. 

Tietynlaiset, mahdollisesta terveyshaitasta kertovat merkinnät, ovat pakollisia. Tähän ryhmään kuuluu muun muassa merkintä ”voimakassuolainen”, jota käytetään, jos tuote sisältää tavanomaisiintuotteisiin nähden erityisen runsaasti suolaa.

Osa merkinnöistä on vapaaehtoisia, mutta niiden käyttö on kuitenkin tarkkaan säädeltyä. Tällaisia ovat terveydelle haitattomien ravintoaineiden ilmoittaminen ravintosisältötiedoissa sekä ravitsemukselliset väitteet, kuten ”vähennetty suolaa” tai ”runsaskuituinen”.

Myös RI (Reference Intake) eli saannin vertailuarvo on vapaaehtoinen merkintä. Esimerkiksi RI 50 % tarkoittaa sitä, että 100 g tai 100 ml tuotetta sisältää tiettyä ravintoainetta puolet päivän saantisuositukseen nähden. Osuus päivän saannista voidaan kertoa myös annosta kohti. Saannin vertailuarvot on määritetty vain aikuisille. 

Elintarvikkeen valmistus- ja lisäaineet ilmoitetaan aina niiden määrän mukaisessa järjestyksessä. Listan ensimmäisenä kerrotaan se ainesosa, jota tuotteessa on eniten.


Sydänmerkki

Sydänmerkki_isoSydänmerkki on Sydänliiton ja Diabetesliiton yhteistyössä käynnistämä merkitsemisjärjestelmä. Sydänmerkin on tarkoitus olla helposti tunnistettava merkintä, joka auttaa kuluttajaa valitsemaan kaupassa terveellisempiä tuotteita. Sydänmerkillinen tuote on omassa tuoteryhmässään rasvan laadun ja määrän sekä suolan, sokerin ja kuidun määrän kannalta parempi valinta omassa tuoteryhmässään

Sydänmerkki voidaan myöntää tuotteille, jotka täyttävät eri tuoteryhmille asetetut vaatimukset. Valmistajan on itse haettava merkin käyttöoikeutta. Tutkiessa Sydänmerkittömienkin tuotteiden pakkauselosteita saatat huomata, että kriteerit sydänystävällisyydelle täyttyisivät. Sydänmerkin käyttäoikeuden hakeminen on vapaaehtoista.  

Ravintolassa Sydänmerkki kertoo terveellisestä ateriakokonaisuudesta. Ateria saa Sydänmerkin, jos kaikki sen osat täyttävät Sydänmerkkiaterialle asetetut vaatimukset. –

Ajankohtaista sydänmerkki.fi-sivuilla

Sivua viimeksi päivitetty: 19.12.2019