Helli mieltäsi

Diabetes ja mieli


Ajoittainen alakulo vai masennus? 

Ajoittainen alakulo kuuluu jokaisen ihmisen elämään. Mutta kun synkkä mieli jatkuu viikosta ja kuukaudesta toiseen, kyse on vakavasta sairaudesta – masennuksesta. On tärkeää puuttua syvenevään masennukseen ajoissa. Mitä aiemmin hoidot päästään aloittamaan, sitä paremmin ne tehoavat.

Voit itsekin kohottaa omaa mielialaasi monin tavoin:

  • syö monipuolisesti, keveästi ja säännöllisesti
  • lepää riittävästi ja vältä stressiä
  • opettele rentoutumaan
  • hanki harrastus, joka tuottaa sinulle iloa
  • vaali tärkeitä ihmissuhteitasi
  • muista nauraa – elämän ei tarvitse olla aina vakavaa.

Aina diabetesta ei jaksa

Moni diabeetikko kokee syyllisyyttä myös siitä, ettei hoida itseään niin hyvin kuin periaatteessa olisi mahdollista. Silloin kun menee huonosti, on vielä vaikeampaa löytää voimia hoitaa itseään, mikä lisää syyllisyyttä. Tästä tulee helposti kierre.

Kun diabeteksen hoito tuntuu vaikealta, kannattaa keskustella puolison, ystävien, lääkärin tai hoitajan kanssa. Tarvittaessa diabeetikko voi sopia tavallista tiheämmistä käynneistä hoitopaikassa.

Diabeetikoiden riski sairastua myös varsinaiseen masennukseen on jonkin verran kohonnut. Syitä on nykytiedon valossa useita: psyykkisten tekijöiden lisäksi epäillään, että diabetekseen liittyvät fysiologiset tekijät altistavat masennukselle.

Uusimpien tutkimusten mukaan myös vakava masennus voi altistaa insuliiniresistenssille ja sitä kautta mahdollisesti tyypin 2 diabetekselle.

Pitkään korkeana pysyvä verensokeri aiheuttaa usein masennuksen kaltaisia oireita kuten vetämättömyyttä, haluttomuutta ja alavireisyyttä. Jos mieliala ei kohoa sokeritasapainon parantuessa, masennuksen hoitoon on syytä hakea apua.

Toisten diabetesta sairastavien tapaaminen on usein kannustavaa. Mistä tukea -sivulta löydät vinkkejä muun muassa siitä, mistä löydät vertaistukea.

Minä voin - harjoituksia diabeetikolle

Minä voin -sivustomme on suunniteltu erityisesti aikuisille tyypin 1 diabeetikoille, mutta myös heidän läheisensä voivat hyötyä palvelun sisällöstä. Ja mikäänhän ei estä muitakaan diabeetikoita tutustumasta sivustoon. Pitkäaikaissairauden kanssa elämisessä on paljon kaikille yhteisiä haasteita, vaikka sairaudet ja kokemukset ovatkin yksilöllisiä.

Mieliala ja verensokeri

Korkea tai liian matala verensokeri sekä verensokerin nopeat vaihtelut saattavat aiheuttaa mielialan muutoksia. Korkeisiin verensokeriarvoihin liittyy usein väsymystä, haluttomuutta, alavireisyyttä tai ärtyneisyyttä.

Liian matalan verensokerin oireita voivat olla väsymys, keskittymisvaikeudet, ärtyneisyys, jopa aggressiivisuus.

Jos sokeritasapaino on huono eikä se yrityksistä huolimatta parane, mieli masentuu helposti. Toisaalta liiallinen stressi, jännitys ja huoli lisäävät stressihormonien eritystä ja voivat siten nostaa verensokeria.

Jos stressaava tilanne jatkuu pitkään, kannattaa neuvotella lääkärin kanssa diabeteslääkityksen mahdollisesta tehostamisesta. Kun sokeritasapaino on kunnossa, myös stressin sietokyky kasvaa.

Sivua viimeksi päivitetty: 21.3.2022