Laihtuminen voi vaikuttaa lääkitykseen

Painon putoamisen myötä lääkehoitoa on arvioitava uudestaan. Usein lääkehoidon tarve vähenee.

Tyypin 2 diabeetikko

Kun paino putoaa verensokeritaso yleensä laskee. Ellei verensokerilääkitystä vastaavasti vähennetä, verensokeri laskee helposti liian alas. Tällöin diabeetikko joutuu syömään ylimääräisiä välipaloja ja painonpudotus hidastuu tai estyy.

Tyypin 2 diabeteksessa lääkkeistä voi päästä jopa kokonaan eroon, ainakin joksikin aikaa. Onnistunut painonhallinta voi hidastaa tehokkaasti tyypin 2 diabeteksen etenemistä.

Jos painonhallinta ja laihtuminen eivät auta, lääkehoitoa on tehostettava.

Normaalipainoisen tyypin 2 diabeetikon voimakas laihtuminen voi olla merkki verensokerilääkityksen tehostamisen tarpeesta. Kerro lääkärillesi, jos laihdut runsaasti, vaikka et edes pyri painon pudottamiseen.

Tyypin 1 diabeetikko

Tyypin 1 diabeetikon on hyvä puhua hoitopaikassaan etukäteen aikeistaan laihduttaa. Kun ruokamääriä vähennetään, pitää myös insuliiniannostusta pienentää.

Monipistoshoidossa (ja pumppuhoidossa) insuliinin määrän sovittaminen on laihduttaessa periaatteessa yksinkertaista. Ateriainsuliinia vähennetään, kun syödään aikaisempaa vähemmän ruokaa. Kun paino laskee, vähenee myös perusinsuliinin tarve.

Insuliiniannoksia vähennetään verensokeriseurannan perusteella. Jos insuliinia ei vähennetä kun paino laskee, tekevät matalat verensokerit painonhallinnasta mahdotonta.
Sivua viimeksi päivitetty: 19.12.2019