Ruokavaliolla hyvinvointia


Gluteeniton ruokavalio ja keliakia

Tyypin 1 diabetesta sairastavalla on 3–4 kertaa muuta väestöä suurempi riski sairastua keliakiaan. Tyypin 2 diabeetikot eivät sairastu keliakiaan muuta väestöä yleisemmin.

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolessa tulehdusreaktion ja suolinukkavaurion. Hoitona keliakiaan on elinikäinen ruokavaliohoito. Gluteenittomat tuotteet, vehnätärkkelyspohjaiset tuotteet ja gluteeniton kaura (käsitelty gluteenittomissa olosuhteissa) soveltuvat keliaakikolle. 

Kaikkien gluteenitonta ruokavaliota noudattavien tuleekin kiinnittää huomiota riittävään kuidun saantiin, sillä gluteenittomat viljatuotteet ovat yleensä vähäkuituisempia kuin vastaava tavallinen tuote. Riittävän kuidun saannin turvaamiseksi on hyvä suosia gluteeittomia täysjyväviljatuotteita ja kuitulisiä. Kuitua saadaan myös kasviksista, pähkinöistä ja marjoista. 

Gluteenittomat tuotteet ovat usein myös hyvin tiiviitä ja painavia, ja voivat sen vuoksi sisältää tavanomaista enemmän energiaa ja hiilihydraattia.

Ateriainsuliinihoitoisen diabeetikon tulee kiinnittää erityishuomiota erityisesti hiivataikinaleivonnaisten hiilihydraattipitoisuuteen. Esimerkiksi leipäviipaleen hiilihydraattipitoisuus voi olla jopa kaksinkertainen tavanomaiseen nähden – toisaalta se voi olla täysin sama. Ravintosisältötiedoista on aina hyvä tarkastaa hiilihydraattimäärä. Yleensä hiilihydraattimäärä on noin 1,5-kertainen. Ravintosisältötiedoissa on hyvä kiinnittää huomiota myös muihin tekijöihin, kuten rasvan laatuun sekä suolan määrään. 


Munuaisia suojaava ruokavalio

Lisääntynyt albuminuria (mikroalbuminuria) tarkoittaa sitä, että virtsa sisältää jatkuvasti normaalia enemmän proteiinia eli valkuaista. Tämä voi olla merkki diabetekseen liittyvästä alkavasta munuaisten vajaatoiminnasta, nefropatiasta, sekä kasvaneesta valtimotaudin vaarasta. Munuaismuutosten etenemistä voidaan hidastaa tai varhaisvaiheessa jopa estää tehokkaalla hoidolla.

Hoidon kulmakiviä ovat hyvä verensokeritasapaino sekä tehokas verenpaineen ja veren rasva-arvojen hoito. Ruokavaliotasolla suolan ja tyydyttyneen eli kovan rasvan määrään tulee kiinnittää erityishuomiota. Kovat rasvat korvataan ruokavaliossa pehmeillä rasvoilla. Ruokavalion proteiinin määrän tulee olla riittävä, muttei liiallinen. Diabeetikko, jolla on todettu lisääntynyttä albuminuriaa, tarvitsee asiantuntevaa ruokavalio-ohjausta kokonaisuuden tarkistamiseksi. Ravitsemusohjausta antaa esimerkiksi ravitsemusterapeutti.

Munuaisia suojaavan ruoan muistilista

  • Älä lisää suolaa ruokaan ennen maistamista
  • Mahdollisimman vähän suolaa ruoanvalmistuksessa. Vähäsuolaisempaan ruokaan tottuminen vie aikaa muutaman viikon 
  • Valitse vähäsuolaisia elintarvikkeita tai suosi sydänmerkittyjä tuotteita
  • Muista varoa piilosuolaa! Kiinnitä huomiota esimerkiksi maustekastikkeiden, säilykkeiden, leipien ja leikkeleiden suolan määrään
  • Vähennä leikkeleiden määrää (juusto, täyslihaleikkeet, leikkelemakkarat). Yksi viipale per leipä on sopiva määrä
  • Suosi täysjyväisiä ja vähäsuolaisia viljatuotteita
  • Suosi pehmeitä, kasviöljypohjaisia rasvoja
  • Eläinkunnan tuotteita (esim. maito, liha, lihavalmisteet) kohtuudella
  • Janojuomana vesi tai suolaton ja maustamaton kivennäisvesi. Maito vain ruokajuomana
  • Kokeile lisätä kasvipohjaisia tuotteita eläinkunnan tuotteiden tilalle
Tästä linkistä löydät neuvoja vähäsuolaisten ja vähän kovaa rasvaa sisältävien ruokien valintaan. 

Ruokavalion koostumuksella voidaan vaikuttaa munuaisten vajaatoiminnan etenemiseen silloinkin, kun diabeettinen nefropatia eli munuaisten vajaatoiminta on todettu. Ruokavalio sovitetaan kunkin yksilölliseen tilanteeseen, ja se on tarpeen suunnitella yhteistyössä ravitsemusterapeutin kanssa. Ruokavaliota ei tule lähteä muuttamaan rajusti omin päin. Se voi johtaa rajoittuneeseen ja yksipuoliseen ravintoon, joka heikentää vointia ja toimintakykyä ennenaikaisesti.

Munuaismuutoksia voi parhaiten ehkäistä ja hidastaa hyvällä verenpaineen, verensokerin ja veren rasva-arvojen hoidolla. 

Gastropareesi

Mahalaukun tyhjenemiseen ja suolen toimintaan liittyvät ongelmat ovat yleisiä pitkään diabetesta sairastaneilla. Gastropareesin eli mahalaukun poikkeavan hitaan tyhjentymisen hoitoon käytetään ruokavaliota, jossa tilanteen mukaan edetään kohti helpommin sulavaa ruokaa. Huomio kiinnitetään ruoan rakenteeseen.

Perusajatuksena on, että ruoka-aineet ja valmistustapa valitaan niin, että ruoka olisi haluttaessa hienonnettavissa haarukalla. Kuoriminen, hienoksi raastaminen, kypsentäminen (poislukien mustaksi käristäminen) ja soseutus  tekevöt ruoka-aineista helpommin sulavia. Huonosti sulavia ruokia ovat esimerkiksi kovat ruoat tai rakenteeltaan sitkeäpintaiset, säikeiset tai kuituiset ruoat. Samalla tulee pitää huolta siitä, että ruokavalion kokonaisuus on terveellinen. Ruokavalion toteuttaminen on haasteellista, ja siinä tarvitaan ravitsemusterapeutin antamaa ohjausta.

Sivua viimeksi päivitetty: 29.11.2022