Miten diabeteslääkitys vaikuttaa ruokailuun?


Diabeetikon on tärkeää tuntea miten hänen lääkityksensä vaikuttaa ruokavalioon ja miten ruokavalio vaikuttaa lääkitykseen. On tärkeää opetella säätämään lääkitystä tilanteen mukaan. Menettelystä erityistilanteissa saa apua omasta hoitopaikasta.

Ruuan ja insuliinin yhteensovittaminen

Tyypin 1 diabeetikoiden hoitona on aina insuliini. Myös osalla tyypin 2 diabetesta sairastavista on käytössä insuliinihoito. Insuliinihoito sovitetaan diabeetikon elintapoihin, aterioiden ajoitukseen ja määrään sekä liikuntaan.

Nykyiset insuliinilaadut ja annostelumenetelmät mahdollistavat sen, että hoito on sovitettavissa monenlaisiin ruokarytmeihin. Säännöllisestä ateriarytmistä voi kuitenkin olla hyötyä hyvän hoitotasapainon saavuttamisessa ja siitä on usein apua myös syömisen- ja painonhallinnassa. Säännöllinen syöminen on suositeltavaa ihan kaikille, sillä se auttaa pitämään verensokerin tasaisena, nälän kurissa ja annoskoot kohtuullisina.

Jos diabeetikolla on käytössä ateriainsuliini, se annostellaan aterian hiilihydraattimäärän mukaisesti. 
Lisää hiilihydraattiarvioinnista täällä.

Muut diabeteslääkkeet


Tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytetään erityisesti alkuvaiheessa muita diabeteslääkkeitä. Yleisimmät tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytettävät lääkevalmisteet (metformiini, suolistohormonien kautta vaikuttavat tabletit tai pistokset, sokerinpoistajalääkitys ja insuliiniherkistäjät) eivät itsessään aiheuta liian matalaa verensokeria. Insuliinin lisäksi sulfonyyliureat eli glimepridi, glibenklamidi ja gliptsidi saattavat laskea verensokerin liian alas esimerkiksi rasituksen yhteydessä tai ateriavälin pitkittyessä. Tämän vuoksi sulfonyyliurealääkkeet otetaan ruokailun yhteydessä. 

Suurin osa tyypin 2 diabeetikoiden lääkkeistä on sellaisia, ettei hypoglykemian vaaraa ole, vaikka ruoka-ajoissa ja ruokamäärissä olisi vaihtelua. Säännöllinen ateriarytmi kuitenkin auttaa ruokamäärien pitämisessä kohtuullisina. Tästä on apua painonhallinnassa ja aterianjälkeisen verensokerin hallinnassa.

Osa tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytettävistä lääkkeistä (sulfonyyliureat) lisää insuliinin eritystä, jolloin niiden käyttäjillä matalat verensokerit ovat mahdollisia. Useimmat näistä lääkkeistä ovat pitkävaikutteisia. Silloin on avuksi, että ateriarytmi on päivästä toiseen suhteellisen säännöllinen ja ruokamäärät aterioilla pysyvät samansuuruisina.

Ruokailu ja ateriatabletit

Tyypin 2 diabeetikoiden lääkityksenä voivat olla ateriatabletit. Ateriatablettien käyttäjillä lääkitys pyritään sovittamaan ruoka- ja liikkumisrytmiin sopivaksi.

Juuri ennen ateriaa otettavat ateriatabletit mahdollistavat joustavamman ateriarytmin. Ateriatabletit otetaan yleensä pääaterioilla. Jos ateria jää pois, ei lääkettäkään oteta. Ateriatabletteja käytettäessä on hyvä tietää missä ruoissa on hiilihydraatteja, sillä ateriatabletti voi laskea verensokeria liikaa, jos se otetaan hyvin vähän hiilihydraatteja sisältävän aterian yhteydessä. Varsinaiseen hiilihydraattilaskentaan ei kuitenkaan ole tarvetta. 

Diabeteslääkkeet ja paino

Kun diabeetikon lääkehoito aloitetaan tai sitä tehostetaan ja hoitotasapaino parantuu, paino voi joidenkin lääkkeiden käytön yhteydessä lähteä helposti nousuun. Yksi syy painonnousuun on virtsaan erittyvän glukoosimäärän pieneneminen, jolloin aikaisemmin hukkaan mennyt glukoosi käytetään energiaksi. Aikaisemmissa ruokatottumuksissa pysyminen voikin nostaa painoa. Tavallisesti paino nousee insuliinihoidon aloituksen jälkeen muutaman kilon. Myös muilla diabeteslääkkeillä voi olla sama vaikutus, mutta osalla diabeteslääkkeistä on myös painonnousua hillitseviä vaikutuksia. Lääkityksen aloituksesta johtuva painonnousu kuitenkin tasaantuu. Jos paino ei kuitenkaan tasaannu, on asiasta hyvä keskustella lääkärin tai diabeteshoitajan kanssa. Lisää painonhallinnasta täällä.
 

Laihduttamisen yhteydessä verensokeritaso yleensä laskee. Ellei lääkitystä vastaavasti vähennetä, diabeetikko voi joutua liian matalan verensokerin korjaamiseksi nauttimaan ylimääräisiä välipaloja. Jatkuva alhaisen verensokerin korjaaminen voi hankaloittaa painonhallintaa. Jotta painonpudotus voisi jatkua turvallisesti ilman matalan verensokerin oireita, diabeteslääkitystä tulee vähentää. Diabeetikon on hyvä saada hoitopaikastaan ohjeet lääkityksen vähentämiseen. Erityisen tärkeää on opetella vähentämään liikunnan aikana vaikuttavan lääkkeen määrää, jos liikunnan yhteydessä on ollut matalia verensokereita.

Sivua viimeksi päivitetty: 31.5.2021