Etene askel kerrallaan

Elämäntapamuutoksissa kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mitä itse pitää tärkeänä ja sopivan kokoisena asiana muuttaa. Tottumusten uudistamisessa keskeistä on itsetutkiskelu. Jos elämäntilanne on erittäin kuormittava, esimerkiksi lapset ovat pieniä ja työ on raskasta tai uhan alla, on hyvä miettiä, mikä parhaiten tukisi omaa jaksamista. Kaikkeen ei voi keskittyä kerralla. Itseään ei kannata silti täysin unohtaa kuormittavassakaan elämäntilanteessa.

Muutos on usein pitkä prosessi

Elämäntapojen muuttaminen on usein pitkä prosessi, ja siinä on erilaisia vaiheita. Todennäköistä on, että repsahduksia tulee, niin pieniä kuin isompiakin. Jotta ne eivät lannistaisi, on tärkeää keskittyä onnistumisen kokemuksiin ja valmistautua lipeämisiin jo ennalta.

Elämäntapojen muuttaminen ei ehkä ensimmäisenä näy vaa'assa tai rasva-arvoissa, vaan esimerkiksi siinä, että jaksaa paremmin työpäivän. Muutosten vaikutus terveyteen voi tuntua olossa, vaikka sitä ei vielä voisi mitata millään mittarilla.

Elämäntapamuutosten polulla yksi kannustava kokemus poikii yleensä lisää muutoksia. Uuden askeleen voi ottaa silloin, kun aika omasta mielestä on oikea.

Pieni päätös päivässä -ajattelussa korostetaan toisilta saadun tuen merkitystä, sillä harva pystyy muutoksiin yksin. Tukea elämäntaparemontin tekemiseen voi saada perheeltä, kavereilta, terveyskeskuksesta tai vaikkapa Yksi elämä -terveystalkoiden PPP-nettisivustolta.

 

Sivua viimeksi päivitetty: 13.3.2017